„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
neliels lietus

Romu integrācijas problemātika (ANONSS)

Romi jeb čigāni ir viena no senākajām mazākumtautībām Latvijā, kā arī viena no skaitliski lielākajām mazākumtautībām Eiropā. Kultūras ministrija jau četrus gadus īsteno projektu “Latvijas romu platforma”, ar kura starpniecību tiek veicināts romu integrācijas process. Trešdien, 22. jūlijā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tikās projekta pārstāvji no visas Latvijas, tostarp arī no Daugavpils, lai dalītos savā pieredzē un turpmākās darbības redzējumā.

2011. gada tautas skaitīšanas dati liecina, ka Latvijā dzīvo 6452 romu tautības pārstāvji, savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati rāda, ka 2019. gadā romu skaits Latvijā pieaudzis līdz 7060. Jāpiebilst, ka Latvijas teritorijā romi ienākuši jau 15. gadsimtā. Mūsdienās lielākās romu kopienas dzīvo Rīgā, Jelgavā, Ventspilī, Talsos, Jūrmalā, Daugavpilī, Kuldīgā un Krāslavā.

Lai gan latviešu folklorā romi jeb čigāni atspoguļoti kā turīgi un pārtikuši ļaudis, tomēr mūsdienās šīs tautības pārstāvji Latvijā un Eiropā ir viena no sociālā riska grupām. Tā kā sabiedrībā vēl aizvien ir saglabājušies negatīvas nokrāsas stereotipi par romiem, šai iedzīvotāju grupai ikdienā nākas saskarties ar dažādām grūtībām, kas kavē veiksmīgu integrēšanos vietējā sabiedrībā.

Kopš 2016. gada Latvijas Republikas Kultūras ministrija ar Eiropas Komisijas atbalstu attīsta Latvijas romu platformu. “Latvijas romu platforma nav jaunizveidota struktūra,” stāsta Kultūras ministrijas Sabiedrības integrācijas departamenta vecākais referents un projekta “Latvijas romu platforma IV” vadītājs Deniss Kretalovs, “tas ir aktivitāšu kopums, lai uzlabotu visu romu integrācijas procesā iesaistīto dalībnieku sadarbību, komunikāciju un pieredzes apmaiņu. Šīs platformas darbībā izmantoti jau pastāvošie mehānismi – Romu integrācijas politikas īstenošanas konsultatīvā padome, Reģionālo ekspertu tīkls, kā arī aktīvās nevalstiskās organizācijas un pašvaldību speciālisti.”

 

Vairāk lasiet 24. jūlija numurā!