„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. septembris
Svētdiena
Mihails, Miķelis, Miks, Mikus
+13.3 °C
apmācies

Kā veidojas maksa par siltumenerģiju ?

Kā veidojas maksa par siltumenerģiju ?

Lai arī ir vasara, pēdējo mēnešu laikā Daugavpilī daudz tiek runāts par siltumapgādes jautājumiem, par to, cik maksā siltums, kā arī izskan pārmetumi viena vai otra siltumenerģijas ražotāja virzienā par nekorektiem siltumenerģijas tarifiem. Kā tad veidojas siltumenerģijas tarifs Daugavpilī?

Daugavpils siltumenerģijas gala tarifu lietotājiem izvērtē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, jeb Regulators. Tarifu izvērtēšanas process ir atklāts un tajā var piedalīties siltumenerģijas lietotāji. Tiek rīkotas sapulces, kurās katrs interesents var uzdot jautājumus. Regulators pārbauda visus datus, kas iekļauti tarifa aprēķinā, un ko iesniedz centralizētās siltumapgādes pakalpojuma sniedzējs. Ja kādi no aprēķiniem ir nepamatoti, tad Regulators dod uzdevumu komersantam veikt pārrēķinu un koriģēt tarifu.

Siltumenerģijas gala tarifs var mainīties vairākas reizes gadā, atkarībā no kurināmā cenu izmaiņām, kas parasti veido 60-80% no siltumenerģijas gala tarifa.

Fortum Daugavpils ir neatkarīgs siltumenerģijas ražotājs, kurš siltumenerģiju tikai ražo, bet Daugavpilī nenodarbojas ne ar siltumenerģijas pārvadi un sadali, ne ar siltumenerģijas tirdzniecību gala lietotājiem.

Fortum Daugavpils pārdod saražoto siltumenerģiju centralizētās siltumapgādes pakalpojuma sniedzējam – Daugavpils siltumtīkli, par nolīgtu cenu, kas ir būtiski zemāka nekā Daugavpils siltumtīkli siltumenerģijas ražošanas tarifs.

Tādejādi Fortum Daugavpils samazina Daugavpils siltumtīkli kopējo ražošanas tarifu un attiecīgi arī siltumenerģijas gala tarifu, kas parādās daugavpiliešu rēķinos par siltumenerģiju.

No Fortum Daugavpils iepirktā siltumenerģija veido daļu no Daugavpils siltumtīkli ražošanas izmaksām (dabas gāze, iekārtas, personāla izmaksas u.c.) un ražošanas tarifa. Gala tarifā lietotājiem klāt nāk abas pārējās komponentes – pārvades un sadales izmaksas, kā arī tirdzniecības izmaksas. Attiecīgi, lētāk iepirktā siltumenerģija no Fortum Daugavpils, sekmē to, ka Daugavpils siltumtīkli siltumenerģijas gala tarifs ir zemāks un iedzīvotājiem par pakalpojumu ir jāmaksā mazāk.

SIA Fortum Daugavpils valdes priekšsēdētājs Andris Vanags: “Miljonus mēs nepelnām. Mēs strādājam ar minimālu peļņu, lai spētu nodrošināt stabilu uzņēmuma darbību un attīstību jaunu efektīvu risinājumu ieviešanai un modernizācijai. Katram uzņēmumam, lai tas sekmīgi varētu nodrošināt klientiem drošu pakalpojumu, labu servisu un, lai spētu investēt modernizācijā un attīstībā, ir jāstrādā ar peļņu. Pretējā gadījumā ir apdraudēta uzņēmuma ilgtspējīga pastāvēšana. Bieži vien politiķi nerēķinās ar kontrolētā siltumapgādes uzņēmuma nepieciešamību attīstīties un investēt modernizācijā, kas nodrošinātu siltumenerģijas pakalpojuma pieejamību un cenas stabilitāti un prognozējamību ilgtermiņā. Iespējams tieši tādēļ Daugavpilī modernizācija centralizētās siltumenerģijas sektorā atpaliek no citām Latvijas lielajām pilsētām, gan ražošanā, gan cauruļvadu rekonstrukcijā, kas būtiski samazinātu siltumenerģijas un ūdens zudumus un attiecīgās izmaksas.”