„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Daugavpils novadā saglabājas stabils izglītojamo skaits

Šogad mācības Daugavpils novada skolās uzsāks 1294 skolēni, kas ir par vienu izglītojamo vairāk nekā gadu iepriekš, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils novada pašvaldībā.

Savukārt pirmsskolas izglītības iestādes šogad apmeklēs 479 bērni, kas ir par 17 audzēkņiem vairāk pērn.

Lai arī izglītojamo skaits Daugavpils novada izglītības iestādēs joprojām ir nepietiekams, tas tomēr saglabājas stabils.

Daugavpils novada izglītības iestāžu fiziskā vide ir sakārtota, jo savulaik tajās veiktas renovācijas, un lieli kapitālieguldījumi šogad skolu remontdarbos nav nepieciešami.

Atbalstot vecāku iniciatīvu, Špoģu vidusskolā tiks atvērta pirmsskolas bērnu grupa vecumā no pusotra gada, kam atbilstoši tika pielāgotas telpas.

Pašvaldības vadība pauž gandarījumu arī par to, ka Lāču pamatskolā šogad būs divas paralēlās 1. klases. Arī šajā mācību iestādē telpu sagatavošanai bija jāiegulda līdzekļi.

Aktuāls joprojām ir jautājums par mācību procesa organizēšana jaunajā mācību gadā. Tam tiek gatavots attiecīgs rīkojums, kurš noteiks katras skolas darbības ”paraugkārtību”, uz kuras pamata katrai skolai individuāli būs jāizstrādā sava kārtība.

Ja situācija būtiski nepasliktināsies, mācības plānots uzsākt klātienē. Tas nozīmē, ka skolām būs jāievēro valstī noteiktās epidemioloģiskās prasības ar iespēju 7.--12. klasēm nepieciešamības gadījumā līdz 20% no mācību satura realizēt attālināti.

Skolu pārstāvji ir apliecinājuši gatavību organizēt arī ēdināšanu. Jaunajā mācību gadā ēdnīcas telpās izglītojamiem jānodrošina ne mazāk kā trīs kvadrātmetri vienam skolēnam. Šis jautājums tika pārrunāts individuāli ar katras skolas pārstāvjiem, jo telpu platība un izglītojamo skaits atšķiras.

Lai mācību process noritētu pēc iespējas sekmīgāk, nav aizmirsts arī par jaunāko tehnoloģiju ieviešanu skolās. Šogad skolu materiāltehniskās bāzes papildināšanai pašvaldība ieplānojusi 46 000 eiro. Šie līdzekļi novirzīti Špoģu vidusskolai, Sventes vidusskolai un Lāču pamatskolai, lai tās apgādātu ar jaunākām interaktīvām tāfelēm, 3D printeriem, robotiem, portatīvajiem un stacionārajiem datoriem.