„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.3 °C
apmācies

Ekspluatācijā nodota Latvijas Nacionālā arhīva ēka cietoksnī

Pabeigti un pieņemti ekspluatācijā fasādes atjaunošanas un energoefektivitātes paaugstināšanas darbi Latvijas Nacionālā arhīvā ēkā, Komandanta ielā 9, Daugavpilī. Īstenotā energoefektivitātes projekta rezultātā uzlabots ēkas vizuālais veidols un panākts vairāk nekā 50% siltumenerģijas ietaupījums, nodrošinot patīkamus apstākļus darbiniekiem un apmeklētājiem, informē VNĪ (Valsts nekustamie īpašumi) valdes priekšsēdētājs R. Griškevičs.

Īstenojot energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus, ēkai veikta iekšpagalma pamatu siltināšana, jumta siltināšana, ēkas ārsienu siltināšana, logu nomaiņa un apdare, ārdurvju nomaiņa, ierīkotas uzbrauktuves, nodrošinot vides pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kā arī veikta ventilācijas sistēmas tīrīšana un ēkas apkures sistēmas atjaunošana.


Nākotnē  ēkā, kas atrodas Daugavpils cietokšņa teritorijā, paredzēts izveidot Latgales reģiona arhīvu centru, tajā izvietojot glabājamās vienības, kas šobrīd tiek uzglabātas Jēkabpils un Rēzeknes zonālajā arhīvā. “Energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu veikšana Latvijas Nacionālā arhīva ēkā Daugavpilī ir nozīmīgs pirmais solis ēkas attīstībai kā reģionālajam arhīva centram un tās pilnvērtīgai izmantošanai arhīva vajadzībām. Projekta īstenošana uzlabo dokumentu saglabāšanas un darbinieku darba apstākļus. Ēkas pilnvērtīgai izmantošanai pēc energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu veikšanas ir jāturpina darbs, veidojot jaunas modernas dokumentu glabātavas un darba kabinetus, lai varētu nodrošināt dokumentu pieņemšanu no institūcijām un to saglabāšanu nākamajām paaudzēm,” norāda Latvijas Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža.


Ēkas ekspluatācija uzsākta 1970. gadā. Tā būvēta pēc tolaik pieejamajām tehnoloģijām, izmantojot pieejamos materiālus -- silikātķieģeļus. Taisnstūra formas divstāvu ēka sastāv no sešām savstarpēji savienotam ēkām.