„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+9.2 °C
skaidrs laiks

Mācību process Daugavpils skolās šogad būs citāds

Jau nākamnedēļ sāksies jaunais 2020./2021. mācību gads. Lai mazinātu „Covid-19” izplatības iespējas, mācību process Daugavpils skolās tiks organizēts, izvērtējot tā atbilstību pamatprincipiem: informēšana, distancēšanās, higiēna un personas veselības stāvokļa uzraudzība, Daugavpils domes vadības preses konferencē žurnālistus informēja Daugavpils Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova.

Svinīgā 1. septembra līnija skolās nenotiks visās klašu grupās. Jaunā mācību gada sākuma pasākumus skolēnu vecāki (izņemot pirmklasnieku vecākus) aicināti pēc iespējas neapmeklēt. Tie, kas tomēr izvēlēsies šos pasākumus apmeklēt, aicināti to darīt pēc iespējas mazākā skaitā.

Visas 17 Daugavpils vispārizglītojošas izglītības iestādes strādās pēc Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātā mācību procesa organizēšanas A varianta, kur katrai skolai ir tiesības izlemt, kā organizēt mācību procesu -- ar vai bez attālinātās apmācības elementiem. Zināms, ka sešās pilsētas skolās 7.--12. klašu grupā 20% mācību būs organizētas attālināti, lai sekmētu pašvadītu mācīšanos.

Organizējot mācību procesu, visos iespējamos gadījumos skolas pieturēsies pie principa “katrai klasei viens kabinets visas dienas garumā”, izņemot priekšmetus, kur mācību satura īstenošanai ir nepieciešams īpašs aprīkojums un drošība.

Izņemot četras skolas, mācību stundas skolās pēc iespējas ir plānotas blokos vai pāros. Savukārt sporta nodarbības maksimāli notiks svaigā gaisā. Pašvaldības programma 2. klašu peldētapmācībai tiek pārcelta uz nākamo mācību gadu, bet finansējums proporcionāli bērnu skaitam tiks novirzīts skolām skolotāju palīgu darba apmaksai.

Sadalīs skolēnu plūsmu, atvērs rezerves ieejas

Skolēnu plūsma uz un no skolas tiks sadalīta atbilstoši ieeju skaitam skolas ēkā. Lielākajā daļā skolu būs atvērtas divas līdz trīs ieejas vai mācību stundu sākums ieplānots dažādā laikā. Piemēram, pamatskolas posma mācību sākums būs no pirmās, bet vidusskolas posmā – no otrās stundas. Piecās skolās būs arī daļēja otrā maiņa.

Lai minimizētu inficēšanās riskus mācību iestāžu šaurajās ģērbtuvēs, drēbju pakaramos paredzēts izvietot arī mācību kabinetos, gaiteņos vai citās brīvās telpās.

Savukārt, lai minimizētu audzēkņu plūsmu krustošanos starpbrīžos, skolās starpbrīžu ilgums būs samazināts vai arī būs atšķirīgs starpbrīžu sākuma un beigu laiks dažādām klasēm. Atšķirīgs varēs būt arī mācību dienas sākuma un beigu laiks. Tāpat tiks ierobežota pārvietošanās pa skolas ēku, izglītojamajiem būs jāatrodas savā ēkas stāvā vai spārnā. Piecās skolās būs atcelti zvani uz stundu un no stundas, bet divās skolās paliks zvani tikai uz stundu.

Pārmaiņas skars arī bērnu ēdināšanu skolās. Atkarībā no skolēnu skaita un ēdamzāles kvadratūras, skolās būs no trim līdz sešiem pusdienu starpbrīžiem. Dažās skolās ēdināšana tiks organizēta klašu telpās vai arī pēc klašu individuālā saraksta, jo ēdamzālēs vienlaicīgi drīkstēs uzturēties 50% no maksimāli iespējamā izglītojamo skaita.

Novēros bērnu veselības stāvokli

Katras mācību dienas sākumā vizuāli tiks novērots bērnu veselības stāvoklis. Plānots, ka jau oktobrī izglītības iestādēs pie ieejas būs uzstādīti termovizori, kas ļaus noteikt cilvēkus ar paaugstinātu temperatūru. Katrā skolā būs arī rezervēta kāda telpa, kuru nepieciešamības gadījumā varēs izmantot kā izolatoru, kamēr vecāki atbrauks pēc bērna.

Izglītības pārvaldes vadītāja M. Isupova uzsvēra, ka arī vecāki tiks aicināti veltīt lielāku vērību bērnu veselības stāvoklim. Līdz šim vecāki ne vienmēr to ir ņēmuši vērā un ir bijuši gadījumi, kad arī apslimis bērns tiek sūtīts uz skolu.

Lai veiksmīgi īstenotu epidemioloģiskās drošības pasākumus „Covid-19” ierobežošanai, skolās būs palielināts dežurējošo skolotāju skaits starpbrīžos, kā arī pastiprināta tehnisko darbinieku dežūra sanitārajos mezglos, pievēršot uzmanību tam, lai skolēni un skolotāji rūpīgi mazgātu rokas, kā arī pēc katras klases tiktu dezinficētas koplietošanas virsmas. Spēkā būs aizliegums uzturēties skolas telpās trešajām personām.

Izglītojamā vai pedagoga saslimšanas gadījumā skola sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru un Izglītības pārvaldi organizēs attālinātas mācības visiem ar saslimušo personu kontaktā bijušajiem izglītojamajiem un/vai lems par pedagogu attālinātu darbu.

Pirmsskolas izglītības iestādēm un bērnu uzraudzības pakalpojumu sniegšanas vietām jauni nosacījumi nav izvirzīti – tās darbosies jau ierastajā kārtībā, ievērojot vispārējus piesardzības pasākumus. Taču vecākiem būs jāseko tam, lai bērni nenestu no mājām uz bērnudārzu savas rotaļlietas, uzsvēra Izglītības pārvaldes vadītāja.

Plašāka informācija par jauno mācību gadu ir pieejama Izglītības un zinātnes ministrijas tīmekļvietnē sadaļā “Par 2020./2021. mācību gadu”.

Daugavpils skolās reģistrēti 875 pirmklasnieki

Izglītības pārvaldes apkopotā informācija liecina, ka 2020./2021. mācību gadā Daugavpils skolās mācīsies 875 pirmklasnieki, t.i. -- par 12 vairāk nekā pērn. 1. klases ir nokomplektētas visās Daugavpils skolās.

Savukārt vispārizglītojošo skolu 10. klasēs ir iestājušies 505 jaunieši, tai skaitā 70 neklātienes programmā. Pērn mācības skolu 10. klasēs sāka 527 izglītojamie. Kopumā jauno mācību gadu Daugavpils vispārizglītojošajās skolās šogad sāks 9190 izglītojamie, kas ir par vienu vairāk nekā pērn.

Jauno mācību gadu Daugavpils skolās sāks arī 55 remigrantu bērni. Viņiem mācību iestādēs ir paredzētas speciālas atbalsta programmas. 20 remigrējušajiem skolēniem tas būs pirmais atbalsta gads, vēl 35 šo atbalstu saņems jau otro un trešo gadu.

Mācību gada laikā ir vērojama arī iekšējā migrācija, kad skolēni pēc pašu izvēles maina skolu, tomēr kopējo skolēnu skaitu pilsētas skolās tas īpaši neietekmē.

Daugavpils pirmsskolas izglītības iestāžu komplektācija vēl turpinās. Spriežot pēc brīvo vietu skaita, var secināt, ka izglītojamo skaits bērnudārzos jaunā mācību gada sākumā būs mazāks nekā pērn. Pašlaik viena nenokomplektēta grupa ir 8. un 28. pirmsskolas izglītības iestādē.

2020./2021. mācību gadā Daugavpils izglītības iestādēs strādās 1644 pedagogi, no kuriem 589 būs nodarbināti pirmsskolas izglītības iestādēs, 932 -- skolās, 70 -- bērnu un jauniešu centrā „Jaunība” un 53 -- PIKC „Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā Saules skola”.