„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.0 °C
apmācies

Kapela atdzimst kā tūrisma objekts

Ezernieku pagasta Jaundomē, Dagda--Ezernieki ceļa malā, slejas akmens mūra baznīca. Tūristi, dodoties apciemot Jaundomes muižu, izstaigājot Eša ezera (Ežezera) dabas takas, vēlas ieskatīties arī Baltas baznīcā, bet līdz nesenam laikam tas nebija iespējams – baznīcas durvis bija ciet, dievkalpojumi nenotika, jo apkārtnē nav vairs daudz ļaužu palicis.

Sākot darbu Dagdas Tūrisma informācijas centrā, Juris Viļums atcerējās par mazo baznīcu ceļa malā, ko redz, ikdienu braucot no darba uz tēva mājām, un avīzei “Latgales laiks” pastāstīja par atgadījumu pirms vairākiem gadiem: “Vienmēr, braucot garām baznīcai, tās durvis bija ciet. Nu jau pirms kādiem gadiem piecpadsmit reiz, braucot mājās, pamanīju, ka durvis ir vaļā. Piestāju, iegāju iekšā... Cienījama vecuma tantiņa viena pati kārtoja baznīcu. Viņa tad arī pastāstīja, ka apkārtnē vairs nav palikuši cilvēki, kuri nāktu uz šo baznīcu. Tā nu es palīdzēju noslaucīt putekļus un mušas no palodzēm un devos tālāk savās gaitās, taču man šī baznīca vienmēr glabājās atmiņā kā tāda maza, es pat teiktu -- mājīga vieta garīgam mieram.”

Baltas Sv. Erceņģeļa Miķeļa kapela ir celta 1814. gadā, kad Dagdas apkārtnē aktīvi darbojās jezuītu ordenis, tagad tā ir Dagdas dievnama filiāle. “Jezuīti slaveni ar to, ka veidoja skolas vietējiem zemnieku bērniem, izglītoja arī pašus zemniekus, piemēram, kā labāk aprūpēt bites, viņi sludināja evaņģēliju vietējo valodā, tātad -- latgaliski. Acīmredzot baznīcas uzcelšanā bija ieinteresēti arī blakus esošās Jaundomes (jeb Novomisļu) muižas saimnieki. Vietai, kur dievnams atrodas, ir dots nosaukums Boltuo (Belaja, Baltā), tāpēc arī baznīcas nosaukumā tāds neparasts vārds "Boltuos"”, stāsta Juris Viļums.

Padomju gados baznīca bija atņemta ticīgajiem – faktiski tika izdemolēta, jo tur glabājās minerālmēsli, tika ierīkota traktoru garāža. Ar vietējo iedzīvotāju atbalstu un ieguldīto lielo darbu dekāna Jāņa Stepiņa vadībā baznīca tika atjaunota 1993. gadā un konsekrēta Svētā Erceņģeļa Miķeļa godam.

Jau vairākus gadus baznīca apmeklētājiem nebija pieejama. Ļaudis uz Svēto Misi dodas uz tuvējām Dagdas vai Bukmuižas draudzes baznīcām. Pašlaik baznīca puslīdz sakopta un jau no vasaras sākuma visi ir aicināti apskatīt šo aizmirsto skaistumu. Vasaras laikā baznīcā notika akustiskie koncerti un dažādi pasākumi. “Tā kā dievkalpojumi Boltuos baznīcā kādu laiku nav notikuši, tad arī cilvēki tajā vienkārši nevarēja tikt iekšā, bet ir zināms, ka sakrālais tūrisms ir izplatīts visās pasaules malās un cilvēki labprāt apmeklē un apskata dažādas reliģiskas ēkas. Tad nu Dagdas Tūrisma informācijas centrs vienojās ar Dagdas dekānu prāvestu Pāvilu Odiņu, ka uz kādu laiku uzņemsimies sakopt, pieskatīt un arī ļaut tūristiem to apmeklēt, laiku pa laikam sarīkot kādu koncertu, reizē piedāvājot apmeklētājiem ziedot kaut vai nedaudz nepieciešamajiem baznīcas remontdarbiem,” Juris Viļums stāsta, ka baznīcā būs jāierīko labāka ventilācijas sistēma un jāveic atkārtota iekšsienu apstrāde.

Jau šogad baznīcā notika divi muzikāli pasākumi: jūnija beigās ar koncertprogrammu uzstājās ērģelnieces Jacinta Ciganoviča un Evelīna Ašķeļaņeca, kā arī baritons Andris Bižāns. Šim pasākumam speciāli tika atgādātas digitālās ērģeles no Aglonas. Dagdas Tūrisma informācijas centra vadītājs priecājas, ka pasākumi tiek gana plaši apmeklēti un raisa tūristu, kuri dodas uz Latgali, interesi. “Jūlija vidū Rāznas Nacionālā parka Ceļotāju dienas ietvaros sadarbībā ar mūziķi Arni Slobožaņinu baznīcā tika sarīkoti četri nelieli koncerti, lai ceļotāji dažādos laikos varētu gan apskatīt baznīcu, gan paklausīties mūziku.”

Daudzi prāto, kas mūsdienās ir un kas nav tūrisma objekts. Baznīca pamatā ir dievnams, uz kurieni vietējās draudzes cilvēki nāk, lai gūtu mierinājumu, atbalsta vārdus un iedrošinājumu tālākām dzīves gaitām. Taču arī pilsētniekiem vienmēr patīk ieiet vietējā lauku baznīcā, lai izbaudītu mieru un klusumu. “Tas nav nekas neparasts. Gandrīz visi pasaules dievnami vienlaikus ir arī apskates objekti ceļotājiem. Sakrālais tūrisms ir nopietns atsevišķs tūrisma virziens,” stāsta Juris Viļums.

Tālākie plāni ir attīstīt gan šo baznīcu kā vienu no apskates objektiem, arī koncertu rīkošanas vietu. “Gandrīz aizmirsu piebilst, ka baznīcai ir gana unikāla forma – tās galvenā daļa ir apaļa. Līdz ar to, arī muzicējot un dziedot, tajā ir laba akustika arī bez skaņu pastiprinošām iekārtām,” piebilst Juris.

Dagdas novadā saglabā un atjauno savu “pērli”, līdzinieces – apaļas baznīcas/kapelas, Latgalē ir vēl Preiļos un Varakļānos, taču tās ir mazākas. Jurim Viļumam ir arī dažas citas idejas, kā attīstīt Boltuos baznīcas potenciālu, bet tas lai paliek pārsteigums nākamajai sezonai.