„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Daugavpils pārstāvēta festivālā “Mehatrons”

No 5. līdz 13. septembrim Pasta salā Jelgavā norisinās 2. Tehnikas un inovāciju festivāls “Mehatrons”, kura ietvaros tiek rīkotas dažādas aktivitātes ar mērķi uzrunāt jauniešus un motivēt apgūt inženierzinātnes, kā arī attīstīt skolēnu tehnisko jaunradi. Šogad festivāla pirmās dienas aktivitātēs piedalījās arī Daugavpils 16. vidusskolas pārstāvji.

Tehnikas un inovāciju festivāls “Mehatrons” Jelgavā tiek rīkots jau otro reizi. Festivālu rīko Jelgavas dome, biedrība “Jaunatnes tehnisko sporta veidu centrs”, “Prokart”, Jelgavas pašvaldības iestādes “Sporta servisa centrs”, “Kultūra”, “Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs” un Latvijas Lauksaimniecības universitāte.

Pasākuma ietvaros vairāku dienu garumā tiek rīkotas dažādas aktivitātes – meistarklases, izstādes, paraugdemonstrējumi un konkursi ar mērķi rosināt sabiedrības interesi par tehnoloģijām, kā arī mudināt jauniešus studēt inženierzinātnes un veicināt skolēnu tehniskās jaunrades attīstību. Festivāls ieviests kā jauna tradīcija, apvienojot ikgadējās “Inženieru dienas” un “Metāla dienas”. Festivāla apmeklētājiem tiek sniegta iespēja klātienē vērot robotikas sacensības, plašāk iepazīt Latvijas izglītības iestādes, kuras piedāvā apgūt inženierzinātnes, un uzņēmumus, kuros tās pielieto.

Jau pirmajā festivāla dienā – 5. septembrī, apmeklētājus pārsteidza plaša izglītojoša un izklaidējoša programma – metināšanas konkurss, robotikas čempionāts dažādas izstādes un paraugdemonstrējumi. Festivāla ietvaros notika arī “Minox Zemgale 2020” izgudrojumu izstāde, kurā apmeklētāju vērtējumam tika piedāvāti tādi izgudrojumi kā stāju koriģējošs T-krekls, sausais medus, dizaina gaismas ķermeņi no epoksīda sveķiem, “gudrais” atkritumu konteiners – kopumā tie bija 38 izgudrojumi. Pēc apmeklētāju balsojuma par labāko izgudrojumu tika atzīts Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas audzēkņu Kristiana Vintera un Kirila Kolesnikova izstrādātais bezceļa elektromobilis.

Kā ierasts, īpaša loma šajā festivāla tika pievērsta arī izglītības nozarei un aktuālajām izmaiņām tajā. Festivāla aktivitāšu laikā gan bērni, gan pieaugušie varēja iepazīt iespējas, kā papildināt savu tehnisko izglītību. Pasākuma apmeklētāji varēja izmēģināt savus spēkus, sacenšoties skrūvju skrūvēšanā, instrumentu turēšanā uz laiku, izmēģināt mini BMX, pētīt ugunsdzēsības tehniku un darbarīkus, apskatīt “Zemgales leģiona” motociklus, lauksaimniecības traktortehniku, kā arī darboties dažādās eksperimentu stacijās.

Dažādas radošas aktivitātes festivāla “Mehatrons” mazākajiem dalībniekiem piedāvāja arī Daugavpils 16. vidusskola. “Mūsu skolā ir dzīvās dabas stūrītis, ko mēs aktīvi izmantojam izglītības procesā,” stāsta Daugavpils 16. vidusskolas bioloģijas un dabaszinību skolotāja Jeļena Šilova, “tur ir daudz dzīvnieku – trīs putnu sugas, bruņurupuči, abinieki un vairākas zivju sugas. Var teikt, ka mums skolā ir pašiem savs mini zoodārzs”. Tā kā pašlaik, saistībā ar “Covid-19” izplatības izraisītajiem ierobežojumiem, skolēnu iespējas doties mācību ekskursijās ārpus savas skolas ir ierobežotas, Daugavpils 16. vidusskolas pedagogi izstrādājuši jaunu metodiku mācību ekskursiju organizēšanā, izmantojot savu dzīvās dabas stūrīti. “Mūsu skolas 4. klases skolēni gatavo mācību ekskursiju plānus 1. klašu skolēniem,” norāda Jeļena Šilova, “skolēni sagatavojuši bukletus, prezentācijas un stāstījumu ekskursijai. Pēc ekskursijas pirmklasniekiem ir iespēja zīmēt, līmēt, darboties radoši un atbildēt uz jautājumiem, saistībā ar redzēto un dzirdēto šajā ekskursijā.”

Līdzās dažādiem praktiski pielietojamiem jauniešu izgudrojumiem un izglītības iestāžu plašajam aktivitāšu klāstam Daugavpils 16. vidusskolas pārstāvji Tehnoloģiju un inovāciju festivālā “Mehatrons” prezentēja savu veiksmes stāstu, kā skolēnus iesaistīt mācību procesa organizēšanā, kā arī piedāvāja bērniem un viņu vecākiem radošo darbnīcu. “Festivālā mēs stāstām par to, ko mēs darām skolā, un piedāvājam darboties radoši mazākajiem pasākuma apmeklētājiem,” stāsta Jeļena Šilva, “interese par mūsu stendu ir. Jau no paša rīta pie mums darboties nāk bērni. Arī pieaugušie atzīst, ka mūsu izstrādātā metode ir interesanta un tā būtu noderīga izglītības procesā arī citās skolās. Akcentējot kompetenču pieeju izglītībā, mēs vairāk iesaistām pašus skolēnus.”

Jelgava domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš uzsvēra, ka šis pasākums rāda, cik daudz mēs mākam, cik daudz vēl jādara, lai kļūtu zinošāki.