„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.8 °C
apmācies

Kad Rīgas ielas svētki pārtapa par „pilsētas svētkiem”

12. septembrī Daugavpilī ar vērienu tika aizvadīti tradicionālie Rīgas ielas svētki, kuru ietvaros šogad notika arī pirmais „Street Food” festivāls un pirmais Ebreju kultūras festivāls. Pasākums, kurš dienas gaitā pārtapa īstos pilsētas svētkos, sākās pl. 12 dienā un noslēdzās pirms pusnakts, pulcējot vairākus tūkstošus vietējo iedzīvotāju un pilsētas viesu, kas jau sen bija noilgojušies pēc liela mēroga pasākumiem.

„Street Food” jeb ielu ēdiena festivālā Vienības laukumā no pl. 12.00 līdz 22.00 pilsētas iedzīvotāji un viesi varēja jauki pavadīt laiku svaigā gaisā, baudīt ēdienus, ko pagatavojuši vietējie restorāni un kafejnīcas, klausīties mūziku, kā arī vērot ēdienu gatavošanas šovus un sabiedriskās ēdināšanas jomas profesionāļu meistarklases.

Ebreju kultūras festivāla gaitā no pl. 18.00 interesentiem bija iespēja uzzināt vairāk par Daugavpils vēsturi un ebreju tradīcijām "Ebreju kultūras vēstures stacijā", sekot līdzi ebreju virtuves meistarklasēm un piedalīties degustācijās "Kulināro sajūtu stacijā”, iepazīt ebreju dziesmas un dejas, kā arī klausīties klezmeru mūziku „Ebreju kultūras muzikālā stacijā”, apmeklēt sinagogu un vērot filmas par slaveniem ebrejiem, kas dažādos laikos dzimuši Daugavpilī.

Savukārt pl. 20.00 sākās Rīgas ielas svētki, kas šogad bija veltīti Daugavpils dzelzceļa 160. gadadienai. Dzelzceļa būvniecības vēsture Latvijā aizsākās 1860. gada 8. novembrī, kad dzelzceļa maģistrāles Sanktpēterburga--Varšava būvniecības ietvaros tika atklāta kustība dzelzceļa posmā Ostrova--Dinaburga (Daugavpils).

Rīgas ielā pie Sv. Pētera Ķēdēs Romas katoļu baznīcas apskatei bija pieejama Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja izstāde "Dzelzceļam Daugavpilī 160", kura tapa sadarbībā ar Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeju un mākslinieci Līgu Čibli. Tajā bija skatāmas Daugavpils dzelzceļa infrastruktūras vēsturiskās fotogrāfijas, kartes un shēmas.

No pl. 20.00 līdz 23.00 dažādas aktivitātes varēja vērot arī „Alternatīvās mūzikas stacijā” ar skatuvi Rīgas un Alejas ielas krustojumā un „Jauniešu radošajā stacijā” ar koncertiem Rīgas un Viestura ielas krustojumā. Šajos pieturas punktos bija iespēja tikties ar Jāņa Drēģere „rock band”,  Reperi Ūgu, „Stoptime Dance Studio” un daudziem citiem.

Savukārt par savdabīgu Rīgas ielas svētku (daži pasākuma apmeklētāji domāja, ka tie ir pilsētas svētki) kulmināciju izvērtās Latgales folkmetāla grupas „Varang Nord” uzstāšanās. Grupas, kas plašāku atpazīstamību ieguva, šogad uzstājoties Daugavpilī „Muzikālās bankas” atklāšanas pasākumā, priekšnesums daudziem klātesošajiem sagādāja patīkamu pārsteigumu.