„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+0.1 °C
apmācies

Jāņa Raiņas mājas noslēpums

Šogad apritēja 155. gadi kopš dzimis izcilais latviešu dzejnieks Jānis Rainis. Visā Latgalē ir vairākas vietas, kur savulaik dzīvojis nākamais dzejnieks, rakstnieks un sabiedriskais darbinieks J. Rainis.

Jānis Rainis piedzima Jēkabpils novada Tadenavā (Dunavas pagasts), netālu no Ilūkstes novada, un nodzīvoja tur trīs ar pusi gadus. Pašlaik tas ir restaurēts un modernizēts muzeja komplekss. Muzejam ir izdevies saglabāt māju, pirti, pagrabu, šķūni un pat dārziņu tādā izskatā, kādi tie bija tajos gados. Pirmais iespaids par šo vietu nekādi nesaistās ar vārdu „muzejs”, drīzāk tā ir viensēta, kur var atgriezties tālā pagātnē. Gluži tāpat kā senos laikos, dzird dūcam bites un dziedam gaiļus, tiesa, kaimiņu sētā.

Mājā, kurā auga mazais Jānis, ir izveidota ekspozīcija – spēle ar vēsturiskiem faktiem no dzejnieka dzīves, viņa radu rakstiem un apkārtējo dabu. Interaktīvās spēles izgatavotas no ekoloģiska materiāla – vietējās koksnes.

Savukārt Daugavpils Universitāte organizēja studentiem bezmaksas braucienu uz Tadenavu kopā ar Studiju kvalitātes novērtēšanas centra kvalitātes vadītāju Evu Kasparenoku. Pasākumā piedalījās viesi – rakstnieks un literatūrzinātnieks Guntars Godiņš, grāmatu ilustratore Inese Zandere, mūziķi Rihards Rudovičs un Elīna Seile. Savukārt pasākuma mazākajiem dalībniekiem viesi rīkoja meistarklases.

Muzeja vadītāja Agnese Timofejeva pastāstīja, ka šis ikgadējais pasākums ir kā svētki, kuriem skolēni gatavojas un kuru gaida, jo šajā dienā viņi ne tikai priecājas un rotaļājas, bet arī saņem dzejoļu krājumu „Garā pupa” ar saviem dzejoļiem. Tādējādi bērni var iejusties dzejnieka lomā, un tad arī Rainis un viņa dzeja tiek uztverta kā tuva un saprotama. Jānis Rainis ļoti mīlēja bērnus, un dzejoļu sērija „Saulīte slimnīcā” tika uzrakstīta speciāli bērniem, lai atbalstītu mazos pacientus un veicinātu viņu ātrāku atveseļošanos.