„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.4 °C
apmācies

Personām ar garīga rakstura traucējumiem palīdz sagatavoties patstāvīgai dzīvei

Kopš aizvadītā gada 1. novembra Daugavpils novada Višķu ciemā darbojas Višķu aprūpes centra Dienas centrs, kurš izveidots ar mērķi sniegt pakalpojumus personām ar garīgās attīstības traucējumiem un kurš tapis deinstitucionalizācijas projekta ietvaros.

Dienas aprūpes centra sociālā darbiniece Svetlana Ņikitina, kurai ir liela pieredze darbā ar personām ar garīga rakstura traucējumiem, “Latgales laikam” pastāstīja, ka pašlaik jaunā centra pakalpojumus izmanto 14 klienti, kas tika izvērtēti deinstitucionalizācijas projekta ietvaros. Klienti no rīta ar iestādes autobusu tiek atvesti uz centru, bet vakarā – aizvesti uz mājām.

Centrā personām ar garīga rakstura traucējumiem dienas laikā tiek nodrošināta sociālo prasmju attīstīšana, izglītošana, brīvā laika pavadīšanas iespējas, ēdināšana, individuālās konsultācijas, kā arī palīdzība sociālo problēmu risināšanā.

Ar centra klientiem strādā arī sociālā rehabilitētāja Terēzija Aleksejeva, kurai ir medicīnas darbinieces zināšanu un praktiskās pieredzes krājums, kura izprot mērķa grupas vajadzības, spēj ieklausīties un ieteikt labākos risinājumus. Darbā ar centra klientiem regulāri tiek iesaistīts arī psihologs.

Centrā klientiem ir nodrošināta iespēja nomazgāties un izmazgāt drēbes. Šeit viņiem māca gatavot ēst, konservēt, braukt uz veikaliem, iepazīties ar sortimentu, cenām un to, kā izdevīgāk iepirkties, izmantojot dažādas akcijas. Klientiem tiek mācīts izmantot banku pakalpojumus un bankomātus, kā arī risināt savstarpējās problēmas. Centra klienti regulāri dodas arī dažādās ekskursijās.

Ja sākumā klienti un viņu tuvinieki iespēju izmantot centra pakalpojumus uztvēra visai piesardzīgi, tad tagad klientiem centrā ir tā iepaticies, ka viņus bieži vien ir grūti aizsūtīt mājās. Par jauno pakalpojumu ir priecīgi arī klientu tuvinieki.

Attīstot klientos visas minētās prasmes, centra darbiniekiem ir izdevies mazināt viņu izolētību un sociālo atstumtību. Viens no deinstitucionalizācijas projekta mērķiem ir veicināt personu ar garīga rakstura traucējumiem iekļaušanos sabiedrībā, paplašinot sociālo kontaktu loku un paaugstinot dzīves prasmju līmeni. Rezultātā cilvēki, daudzi no kuriem nav bijuši tālāk par savas mājas pagalmu, kur viņu vietā problēmas risināja tuvinieki, tagad mācās visu darīt pašu spēkiem.

Tā kā klienti tiek gatavoti dzīvošanai grupu dzīvokļos, viņiem ir jāzina, ka aiz viņu mājokļa durvīm ir cita pasaule un citi cilvēki, ir jāmāk risināt arī savstarpējie konflikti.

Panākums ir arī iemācīties parakstīties 38 gados

Kā vienu no panākumiem Svetlana Ņikitina min kādu no centra klientiem, kurš savos 38 gados nekad nav apmeklējis skolu un turējis rokās pildspalvu, bet tagad ir iemācījies parakstīties. Ar šo savu panākumu ļoti lepojas arī pats klients.

Sociālā darbiniece uzskata, ka centra klientos ir apslēpti lieli resursi -- daudzi no viņiem lieliski zīmē, šuj, izgatavo dažādus rokdarbus.

Apmeklējot centru, nepilna gada laikā tā klienti ir kļuvuši daudz atklātāki un daudz ko ir iemācījušies, tostarp izmantot sabiedriskā transporta pakalpojumus, sakopties un akurāti saģērbties pirms došanās uz centru.

Aktivitātes, kas tiek realizētas dienas centrā, pierāda, ka cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem ir spējīgi pieņemt patstāvīgus lēmumus un iekļauties sabiedrībā, saņemot nepieciešamo speciālistu atbalstu, aprūpi un konsultācijas.

Esmu iemācījusies vārīt ievārījumu un cept picu

Arī paši Dienas aprūpes centra klienti labprāt pastāstīja “Latgales laikam”, ko viņiem ir devusi iespēja apmeklēt centru.

Zinaīda. Man centrā ļoti patīk. Pirmajā dienā, kad šurp atbraucu, mums visu parādīja un izstāstīja. Tā kā man mājās nav dušas, es varu šeit nomazgāties, varu arī izmazgāt drēbes. Daudz ko esmu iemācījusies darīt arī virtuvē – gatavot gurķu salātus, marinēt un sālīt gurķus, vārīt ievārījumu, varu uzcept arī picu vai pīrāgu. Rīt man būs dzimšanas diena, cepšu picu, nopirku torti, klāsim galdu un visi kopā svinēsim.

Nikolajs V. Centrā mēs zīmējam, rakstām, līmējam atklātnes, veidojam, katru dienu veicam rīta rosmi svaigā gaisā, veidojam arī dažādas kompozīcijas. Paši gatavojam ēst, arī kārtību centrā uzturam paši. Visvairāk man patīk braukt ekskursijās. Esam bijuši Ilūkstē, kur uzstājāmies Jaungada pasākumā. Arī piparkūku vīriņus šim pasākumam cepām paši.

Rima. Mēs centrā nodarbojamies ar dažādām lietām -- gatavojam ēst, mazgājam veļu, varam nomazgāties dušā. Man visvairāk patīk darboties virtuvē, gatavojot ēst. Esmu iemācījusies arī šūt ar šujmašīnu -- šuvām priekšautus, spilventiņus un mīkstās rotaļlietas. Centrā mūs arī garšīgi ēdina, man visvairāk garšo plovs. Brokastis bieži vien gatavojam paši -- vārām putru vai cepam pankūkas.

Nikolajs. Man centrā viss patīk. Mēs te zīmējam, šujam ar šujmašīnu, skatāmies televizoru un komunicējam savā starpā. Esam bijuši arī ekskursijā Aglonas bazilikā, Otrā pasaules kara muzejā, Karaļkalnā un Briežu dārzā. Žēl, ka ne vienmēr sanāk atbraukt uz centru, jo dažreiz pieviļ veselība.

Socializācijas process neapstājās arī “Covid-19” karantīnas laikā

Kad martā tika ieviesti ārkārtējās situācijas ierobežojumi, Dienas aprūpes centrs bija apturējis savu darbību un pilnībā to atsāka tikai 9. jūnijā. Šis laiks Sociālajam dienestam un sociālajiem darbiniekiem bija izaicinājumu pilns. Savā ziņā tas ir bijis pārbaudījumu laiks.

Lai arī ārkārtējās situācijas laikā centra darbība tika apturēta, tas nebija iemesls, lai neturpinātu iesākto socializācijas procesu. Tika pārskatīti individuālie rehabilitācijas plāni, saplānotas aktivitātes līdz gada beigām. Centra darbinieki regulāri sazvanījās ar klientiem un viņu radiniekiem. Klienti tika iedrošināti sazvanīties arī savā starpā.

Dienas aprūpes centra darbinieki atzīst, ka vislielākais gandarījums viņiem ir redzēt, kā staro acis centra klientiem, daži no kuriem iepriekš vairāk nekā desmit gadus nebija izgājuši no mājām.

Lielu paldies centra darbinieki saka arī visiem cilvēkiem un iestādēm, kas ir sniegušas palīdzīgu roku attīstības procesa organizēšanā cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem un ļāvuši centra klientiem apmeklēt dažādas vietas bez maksas.

Deinstitucionalizācijas projekts tiks īstenots līdz 2022. gadam, nodrošinot finansējumu arī Dienas centra uzturēšanai. Šobrīd klientiem šis pakalpojums ir bezmaksas.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

"Personām ar garīga rakstura traucējumiem palīdz sagatavoties patstāvīgai dzīvei" par saturu atbild “Latgales Laiks”


#SIF_MAF2020