„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.0 °C
neliels sniegs

Miķeļdiena Silenē aizritēja jubilejas zīmē

Pagājušajā svētdienā Daugavpils novada Skrudalienas pagasta Silenes ciema iedzīvotāji un viesi svinēja ikgadējos ražas svētku – Miķeļdienu, uz kuriem ieradās gan jauni, gan veci. Iedzīvotāji atpūtās, aktīvi piedaloties izklaides programmā, stafetēs un loterijās.

Vairāki svētki vienlaikus

Šie svētki Silenē tiek svinēti ik gadu, turklāt kuplā pulkā. Un, lai gan šoreiz koronavīrusa dēļ apmeklētāju bija mazāk, ikviens saņēma savu azarta, laba noskaņojuma un garšīga cienasta porciju.

Skrudalienas pagasta pārvaldes vadītāja Betija Ivanova pastāstīja, ka šogad Silenes ciemam aprit 265 gadi, bet pagasts pērn nosvinēja 130 gadu jubileju: „Agrāk ciems saucās Borovka. Mūsu pagasts veiksmīgi attīstās, un šoreiz mēs apvienojām vairākus svētkus.”

Pasākumā bija organizēts Miķeļdienas gadatirgus. Krāslavas iedzīvotājs Vladimirs Zaharevičs kopā ar dzīvesbiedri tirgo dažādas sadzīves preces un apģērbu jau kopš bijušās Padomju Savienības sabrukuma laikiem: „Ceru, ka mums izdosies nopelnīt un brauciens atmaksāsies. Miķeļdienas gadatirgū mēs piedalāmies katru gadu. Žēl, ka šogad patraucēja vīruss, citādi cilvēku būtu vairāk. bet citādi viss ir labi!”

Savukārt Irina un Arina piedāvāja savu produkciju – ābolu sulu iepakojumā. Šo dzērienu ražo uzņēmumā, kuru vada Irinas dzīvesbiedrs Oļegs Griškjans. Arina ir Oļega brāļasieva, tāpēc tas ir ģimenes bizness. Irina un Arina pastāstīja, ka viņiem ir sezonāla peļņa, taču šogad ir lieliska ābolu raža, tāpēc arī ienākumi ir labi. Vienā dienā uzņēmumā saražo aptuveni trīs tonnas garšīgas vietējo šķirņu ābolu sulas. Turklāt tiek ražota arī ķirbju, aroniju, vīnogu un citu augļu un ogu sula.

Uz svētkiem bija uzaicināti Latgales dizaina biedrības pārstāvji Artūrs un Angelina, kuri vadīja emblēmu, nozīmīšu un citas atribūtikas izgatavošanas meistarklases. Svētku laika tapušie darbi tika dāvināti pasākuma apmeklētājiem.

Savukārt pavāres Tatjana Drusse un Aļona Sokolova darbojās pie katla improvizētajā ēstuvē, kur ikviens svētku apmeklētājs varēja nobaudīt gardu cienastu un dzērienu. „Mēs ik gadu piedalāmies cienasta gatavošanā. No tā kvalitātes atkarīgs Miķeļdienas gadatirgus dalībnieku noskaņojums. Cenšamies, lai viss būtu garšīgs un neviens nepaliktu bez kartupeļu, puķkāpostu un gaļas porcijas,” stāsta smaidīgās saimnieces.

Galvenais ir piedalīties

Pie viena no galdiņiem maltīti baudīja vienas ģimenes pārstāvji, silenieši Marina Trofimova ar dēliem Artjomu un Jaroslavu, viņas māmiņa un mazdēlu vecmāmiņa Tatjana Karažeļaskova: „Kāda jēga sēdēt mājās? Atnācām palūkoties ražas svētkus, jo tie ir visu ciema iedzīvotāju, tostarp arī mūsu svētki. Turklāt mūsu ciemam aprit 265 gadi – tas ir liela jubileja! Turklāt bērniem svaigā gaisā ir lieliska apetīte.”

Arī cita jauka kompānija uzslavēja Miķeļdienas gadatirgus norisi un rīkotājus. Uz svētkiem atnākušas Silenes ciema iedzīvotājas Karīna Sergejeva ar meitu Liānu, no Rīgas atbraukusi meitenes krustmāte Olga Fiļimonova ar dēliem Rostislavu un Damiru: „Man šeit ļoti patīk. Cilvēki ir vienkārši, sabiedriski un jautri. Arī gadatirgus ir lieliski noorganizēts. Mums mežā ir savs namiņš ar dīķiem. Skaisti!”

Skrudalienas pagasta pārvaldes jaunatnes lietu speciāliste Ināra Lapkovska kopā ar Silenes ciema Kultūras nama vadītāju Alevtīnu Mihailovu ar saviem palīgiem – zēniem un meitenēm – gatavojās stafetēm un konkursiem: „Galvenais ir nevis uzvara, bet gan piedalīšanās. Mums ir svarīga mūsu jauniešu aktivitāte un sportiskais azarts. Visi dalībnieki – gan uzvarētāji, gan zaudētāji saņems saldumus. Piedalās un uzvar visi!”

 

1. Betija Ivanova: „Mūsu pagasts attīstās”

2. Tatjana Drusse: „Katls ir jāpieskata”

3. Aļona Sokolova: „Cienasta pietiks visiem”

4. Dizaina biedrības pārstāve Jūlija vada meistarklasi

5. Marina Trofimova ar dēliem un māti: „Svaigā gaisā garšo lieliski”

6. Vladimirs Zaharevičs: „Ceram, ka brauciens atmaksāsies”

7. Irina un Arina: „Ābolu sula jūsu galdam!”

8. Ināra Lapkovska: „Galvenais ir piedalīties!”

9. Karīna Sergejeva ar krustmeitu: „Mums šeit ļoti patīk”