„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+5.0 °C
skaidrs laiks

Receptes - kā pagatavot ķirbi

Interesanti-

Par ķirbju dzimteni uzskata Ameriku

Senie romieši ķirbjus izmantojuši, lai gatavotu traukus

Ķirbji pēc vārīšanas jānotecina, lai nebojātos to garša

Ķirbjus uzturā var lietot arī svaigus – taču jālieto jauni un izmēros vēl mazi ķirbīši

Īpaši veselīgas ir ķirbju sēklas

Ķirbis satur 90% ūdens un pēc iedalījuma skaitās oga

 

Vista ar ķirbjiem un burkāniem

Pētersīļa sakne, 2 burkāni, ķirbis (daudzums pēc vēlmes), 2 gab. vistas filejas, 2 rīsu paciņas, sāls, pipari pēc garšas

Novāra rīsus.

Sagriež gabaliņos vistas fileju, kubiciņos ķirbi, ripiņās burkānus un pētersīļa sakni. Gaļu apcep. Kad brūna, pievieno burkānus un pētersīļus, pievieno garšvielas. Zem vāka sautē, kamēr gandrīz mīksti. Tad pievieno ķirbjus. Kad viss gatavs, ēd ar rīsiem.

 

Ķirbju biezzupa ar žāvētu gaļu

Kausētais siers bez piedevām (1 iepakojums), 1 burkāns, 1 sīpols vai puravs, 3 kartupeļi, 1/4 daļa neliela ķirbja (jo dzeltenāks, jo labāk), 200 g žāvētas gaļas, sāls, pipari, „Vegeta”

Sagriež gabalos ķirbi, sīpolu vai puravu, burkānu un kartupeļus, aplej ar ūdeni tā, lai knapi nosedz dārzeņus, saliek garšvielas un liek vārīties. Kad dārzeņi jau gatavi un sāk šķīst, sablenderē, pieliek kausēto sieru, izšķīdina, pieliek smalki sagrieztu žāvētu gaļu, uzvāra. Gatavs!! Ļoti labi garšo ar grauzdiņiem! Ar dārzeņu veidiem un proporcijām var eksperimentēt, labi garšo arī ar puķkāpostiem un brokoļiem.

 

Pikantais ķirbju un tomātu ķopsis

Sāls, pipari, lauru lapas, pētersīļa sakne pēc garšas, 1 sasmalcināts čili pipars, 3 sakapātas ķiploka daiviņas, 1 kg tomātu vai tomātu pastas, 1 kg ķirbju

Ķirbja mīkstumu sagriež mazos kubiņos un liek padziļā pannā vai čuguna katlā sautēties, klāt pievieno nedaudz ūdens un eļļu. Kad ķirbji pa pusei mīksti, pievieno sasmalcinātus tomātus bez miziņām vai 0,5 l tomātu pastas un pusi no visa ķiploku daudzuma.

Turpina sautēt, pievieno čili, sāli, piparus, lauru lapas, vajadzības gadījumā ūdeni un eļļu. Visam sautējumam ir jāveidojas viendabīgā masā. Kad tas noticis, pieliek pārējos ķiplokus un pagaršo: atkarībā no vēlmēm var pievienot cukuru un ābolu etiķi, cidoniju sulu.

Gatavo ķopsi karstu pilda sterilās burciņās, vāciņus virsū un novieto zem segām uz 24 stundām. Var lietot ar visu ko, var izmantot kā piedevu zupām, gaļai.

 

Ķirbju ievārījums

300 g nešķīstoša ķirbja, 0,5 l ūdens, tā, lai ķirbis kārtīgi nosegts ar ūdeni katliņā, 8 krustnagliņas, 5 smaržīgie pipari, 3 tējk. vaniļas cukura vai arī 1/2 tējk. kanēļa, 4--6 ēd. k. cukura pēc garšas, 2 ēd. k. 5% vai 6% etiķa (labāk izmantot ābolu etiķi). Var pievienot citrusa miziņas

Katliņā ielej ūdeni, pievieno cukuru, garšvielas, uzvāra. Ieber vārošā ūdenī ķirbja gabaliņus un vāra, līdz ķirbis ir viegli mīksts, bet nešķīst. Noņem no uguns un iemaisa etiķi. Lej burciņās.

 

Pupiņu, ķirbju un cīsiņu sautējums

Svaigu ķirbju vietā var izmantot dažādus konservētus dārzeņu biezeņus, ikrus (piemēram, kabaču, baklažānu), pākšu piparus

2 sīpoli, 2 ēd. k. taukvielu, 0,5 kg ķirbju, 0,5 kg novārītu pupiņu, 0,5 kg cīsiņu, sāls, tomātu biezenis vai krējums, zaļumi

Ķirbjus sagriež plānās šķēlēs un kopā ar ripās sagrieztiem sīpoliem sautējamā katlā sakarsētā taukvielā apcep. Pievieno novārītas pupiņas, tomātu biezeni vai krējumu, sāli un no apvalka atbrīvotus, gabaliņos sagrieztus cīsiņus. Izkarsē. Pasniedzot pārkaisa zaļumus.

 

Kartupeļu un ķirbju biezenis

500 g ķirbju, 500 g vārītu kartupeļu, 1 glāze kafijas krējuma, sāls, muskatrieksts

Notīrītus ķirbjus sagriež vai sarīvē, sulā sautē, sasmalcina mikserī vai izberž caur sietu. Izvārītos kartupeļus sastampā. Pieliek ķirbim vārīto kartupeļu masu, pielej uzkarsētu saldu krējumu, pievieno sāli, muskatriekstu, tad uzvāra un sakuļ, lai ir maksimāli viendabīga masa.