„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.3 °C
apmācies

Lilita Kivleniece: gads nebija viegls, bet kopumā tas nebija slikts

Uzņēmīgas reemigrantes Preiļos atklājušas skaistumkopšanas salonu


Ivars Soikāns

Vairākas uzņēmīgas reemigrantes, kuras savulaik dzīvojušas un strādājušas Norvēģijā, Lielbritānijā, Zviedrijā, Itālijā un ASV, bet pēc tam atgriezušās mājās, apvienojot spēkus, Preiļos, Brīvības iela 7, atklājušas skaistumkopšanas salonu “Skaistuma studija”.

Skaistumkopšanas salona izveides autora Lilita Kivleniece “Latgales Laikam” pastāstīja, ka Latviju viņa atstāja un devās uz Norvēģiju laikā, kad farmācijas nozare pārdzīvoja krīzi un daudzi zāļu firmu pārstāvji, tai skaitā arī viņa, zaudēja darbu. Norvēģijā sākumā viņa strādāja skaistumkopšanas salonā, pēc tam turpināju darbu šajā pašā jomā klīnikā, nodzīvojot un nostrādājot ziemeļvalstī piecus gadus.

Tā kā saslima Lilitas mamma un nomira vīratēvs, pirms diviem gadiem ģimene nolēma uz kādu laiku atgriezties Latvijā. Pēc atgriešanās neklājās viegli, jo dzīve Latvijā, atšķirībā no Norvēģijas, ir daudz stresaināka, cilvēki bieži mēdz būt nekulturāli.

“Covid-19” laiks un izlikšana no telpām

Atbraukusi no Norvēģijas, Lilita atvēra mazu skaistumkopšanas kabinetu Preiļu slimnīcas telpās. Ar laiku viņai pievienojās brāļameita Iluta un viss gāja tīri labi, līdz sākās “Covid-19” laiks, kā rezultātā pašu iekārtotās telpas Preiļu slimnīcā tika palūgts atstāt. Šajā ekonomiski smagajā laikā aizsaulē aizgājusi arī Lilitas mamma.


Lai arī šis laiks bija ļoti smags, Lilita nepadevās, daudz domāja, ko darīt tālāk, līdz kādā naktī viņai radās doma par skaistumkopšanas salona izveidi. “Tā kā šajā jomā biju nostrādājusi daudzus gadus gan tepat Latvijā, salonā "Kolonna", gan Norvēģijā, un pieredze man bija, sapratu, ka, rodot domubiedres, mēs spētu atvērt salonu, “ savas izjūtas atceras Lilita.


Padzīvojot un pastrādājot ārzemēs, cilvēki mājās atgriežas izmainījušies, ar jaunām idejām un jaunu redzējumu. “Ja mēs nekur nebrauksim, neko neredzēsim un neattīstīsimies, tad bedre šeit kļūs aizvien dziļāka un dziļāka,” secina Lilita.

Kolēğu komanda izveidojās gandrīz kā pasakā. “Mana bijusī kolēģe no “Kolonnas” laikiem

Iveta Vēvere bija atgriezusies no ASV un piekrita trešdienās sniegt frizētavā pakalpojumus. Kitija, kura nāca pie Ilutas uz roku procedūrām, bija ar mieru atvērt solārija studiju. Savukārt

Nadin Larionova, atgriežoties no ārzemēm, strādāja mazā ciematiņā un meklēja frizieres darbu Preiļos. Komandai uz prakses laiku pievienojās arī stila un skaistumkopšanas speciāliste Žanete Upeniece,” stāsta Lilita.

Nadin: Anglija man bija kā skaists restorāna ēdiens bez sāls

Nadin Larionova ir rīdziniece un friziere ar 14 gadu darba stāžu. Strādājusi savā darbā ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs -- Zviedrijā un Anglijā. Taču dažādu apsvērumu dēļ nolēmusi atgriezties Latvijā, Preiļos, kur dzīvo viņas tēvs un vecmāmiņa.

“Darboties ar matiem man patika jau kopš bērnības. Interesēja arī dažādas citas lietas, taču galu galā izvēle krita par labu frizieres profesijai, un līdz šim to ne mirkli neesmu nožēlojusi. Man patīk savs darbs un šeit es jūtu harmoniju,” stāsta Nadin.


Pirmo reizi uz ārzemēm Nadin devās 18 gadu vecumā, pēc tam strādāja par frizierī Londonā un Stokholmā. Ātri apguva angļu valodu. Ja Stokholmā atrast darbu Nadin palīdzēja paziņas, tad Londonā viņai to nācās meklēt pašai. Vairāku nedēļu pūliņi vainagojās panākumiem un Nadin iekārtojās darbā vīriešu frizētavā jeb “barbershop”, neskatoties uz to, ka šādās iestādēs Anglijā strādā galvenokārt vīrieši, pārsvarā austrumnieki. “Viegli nebija, nācās daudz mācīties. Pēc kāda laika atradu darbu salonā Londonas centrā, kur sāku frizēt arī sievietes,” stāsta Nadin.

Lai arī darbā Nadin varēja pilnībā izpausties un viss viņu apmierināja, dzīve Londonā viņai tomēr īsti negāja pie sirds. “Lai arī Londonā man dzīvo daudz paziņu, kurus tur viss apmierina, man nepatika nedz laika apstākļi, nedz ēdiens, nedz arī vietējo dzīves stils: Anglija man bija kā skaists restorāna ēdiens, bet bez sāls. Pat salīdzinoši lielais atalgojums man nespēja atsvērt dzīvi Latvijā, kur ir gan skaistas vietas un salīdzinoši labāki laika apstākļi, gan arī garšīgs ēdiens un, lai arī brīžam parupji, bet tomēr patiesāki cilvēki,” secina Nadin.


Kitija: mani dzīve Anglijā pilnībā apmierināja

Atšķirībā no Nadin, Kitiju dzīve Anglijā pilnībā apmierināja un viņas atgriešanās mājās pirms trim gadiem ir saistīta ar problēmām, kuras radās viņas partnerim.

Uz Angliju Kitija aizbrauca, nepabeigusi augstskolu, kopā ar kādu savu draudzeni. Pīterboro viņa nodzīvoja 14 ar pusi gadus. “Sākumā bija darbs fermā – zemeņu lasīšana, brokoļu stādīšana, utt., dzīvojām “karavānās”, drēbes mazgājām par žetoniem. Pēc tam sekoja darbs fabrikā, noliktavā, viesnīcā un ātrās ēdināšanas restorānā “Mc Donald’s”. Pēc tam, kad biju labi apguvusi angļu valodu, saņēmu darba piedāvājumu aģentūrā, kas palīdz iekārtoties darbā bezdarbniekiem. Sākumā strādāju kā konsultante, bet beigās -- jau kā vadītāja. Arī atalgojums bija ļoti labs. Diemžēl partnerim negaidīti radās problēmas un mums kopā ar abiem bērniem nācās atgriezties Latvijā,” stāsta Kitija.


Sākumā Kitija atrada darbu Daugavpilī, kas bija saistīts ar armijas iepirkumiem, bet tur pastāvīgi bija problēmas ar darba algas izmaksu, tādēļ viņa nolēmu aiziet. Sāka vadāt no Anglijas uz Latviju preces -- autiņbiksītes, mazgāšanas līdzekļus, saldumus utt., un nodarbojos ar to joprojām.


Kad kādu dienu mana nagu meistare Iluta piedāvāja Kitijai kā solāriju fanei nomāt telpu skaistumkopšanas salonā un uzstādīt šeit solāriju, viņa bez minstināšanās piekrita. “Man tikai vajadzēja pateikt un viss notika. Mācījos, saņēmu visas atļaujas un patlaban salona apmeklētājiem ir pieejams solārijs, kāds Latgalē pašlaik ir tikai viens. Tas der arī cilvēkiem, kas, varbūt, baidās no slēgtas telpas, jo, sauļojoties tajā, sejas daļa ir vaļā, bet iedegumu nodrošina atstarojošas stikla virsmas,” lepojas Kitija.

Žanete: pagaidām vēlmes doties projām nav

Stila un skaistumkopšanas speciāliste Žanete Upeniece ir skaistumkopšanas salona “Skaistuma studija” administratore. Žanete dzimusi un augusi Preiļos, patlaban turpina apgūt vizuālā tēla stilista profesiju ar skaistumkopšanas pakalpojumiem Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienībā.

“Mans draugs šobrīd dzīvo Skotijā. Šad tad braucu pie viņa ciemos, taču pagaidām neplānoju pārcelties uz dzīvi ārzemēs, jo gribu pabeigt studijas un saņemt diplomu,” skaidro Žanete.

Žanete ir bijusi mācību praksēs ārzemēs. Itālijā viņa mēnesi strādāja frizieru salonā kā frizieres asistente. “Tur bija super komanda, bet bija grūti, jo stipri atšķīrās pieeja un darba stils – kas ir ierasts un labi pie mums, pie viņiem neder. Savukārt, kas ir labi viņiem, īsti neder mums,” skaidro Žanete.

Raksturojot darbu “Skaistuma studijā”, Žanete saka, ka esot šeit jau “iesildījusies”, un vēlmes doties projām un meklēt kaut ko citu viņai nav.


Kopumā gads nebija slikts

Ja sākumā bijušas bažas par to, vai klientu būs pietiekami daudz un lielie ieguldījumi salona atklāšanā, aprīkojuma un preču iegādē atmaksāsies, lai salons varētu izdzīvot, tad patlaban šīs bažas ir zudušas un salons pamazām sāk stādāt ar peļņu. “Lai arī šis gads nebija viegls, kopumā tas nebija slikts,” atzīst salona izveides iniciatore Lilita.

Lai piesaistītu salona attīstībai nepieciešamos līdzekļus, jaunās uzņēmējas raksta arī biznesa projektus. Salonā “Skaistuma studija” uz vietas var arī notestēt un iegādāties kosmētiku un oriģinālās zīmolu smaržas.

Skaistumkopšanas salona darbinieces pateicas arī skaistās mājas īpašniekiem, kas operatīvi palīdzēja sagatavot telpas, Preiļu novada pašvaldībai un savām otrajām pusītēm par pacietību un atbalstu.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem . Par “Uzņēmīgas reemigrantes Preiļos atklājušas skaistumkopšanas salonu” saturu atbild “Latgales Laiks”
#SIF_MAF2020