„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.9 °C
apmācies

Burkānu uzglabāšana pagrabā

Burkāni jāuzglabā labi iztīrītā, izdezinficētā un izvēdinātā un sausā pagrabā. Šie darbi jāpaveic jau pavasarī un vasarā.

Uzglabāšanai burkānus vāc līdz rudens salnām, vēlams sausā laikā. Pēc izraušanas lakstus nolauž līdz saknes galvai. Vislabāk to darīt vācot, jo pat neilga burkānu atrašanās kopā ar lakstiem veicina dažādu slimību attīstību, kas vēlāk, glabāšanās laikā, var sabojāt visu ražu. Ja laksti pēc izraušanas vēl kādu laiku ir klāt, burkāni arī ātrāk vīst. Vācot dārzeņus nedrīkst mētāt un ievainot saknes pieres daļu. Pirms glabāšanas bojātie burkāni jāatšķiro, lai mušas kāpuri nenonāktu glabātavā un neturpinātu baroties.

Ideālā temperatūra burkānu uzglabāšanai ir 0…+1° C un 95–100% gaisa mitrums. Pēc ražas novākšanas burkānus apžāvē saulē. Pirms likšanas pagrabā ne mazāk kā divas nedēļas dārzeņus patur šķūnī 12—15 grādu temperatūrā. Ilgstošai uzglabāšanai neder bojāti burkāni. Sakņaugu uzglabāšanai var izmantot koka vai plastmasas kastes.

Burkānu uzglabāšana smilšu kastēs

Smiltis saglabās vajadzīgo temperatūru, tāpēc dārzeņi nesaslims ar sēnīšu slimībām. Uzglabāšanai derēs samitrinātas mālainas smiltis (upes smiltis neder). Spainim smilšu pievieno litru ūdens. Pēc tam kastes dibenā liek kārtu samitrinātu smilšu, uz tām – burkānu kārtu, dārzeņiem uzber aptuveni 10 cm biezu smilšu kārtu utt., līdz kaste ir pilna. Burkānus liekt tā, lai tie nesaskartos. Var izmantot sausas smiltis un glabāt dārzeņus spainī. Spaiņa dibenā ieber sausas smiltis, liek burkānus utt., līdz spainis ir pilns. Izmantojot šo uzglabāšanas veidu, burkāni labi glabāsies 6—8 mēnešus.

Sūnas un skujkoku zāģskaidas

Burkānus liek kastēs ar sūnām vai skujkoku zāģskaidām tāpat, kā iepriekšējā variantā ar smiltīm. Zāģskaidas liek pārmaiņus ar dārzeņiem. Tikpat labi derēs arī sīpolu mizas. Savukārt, lai burkānus uzglabātu sūnās, tie pareizi jāsagatavo -- novāktos burkānus nemazgā, apžāvē saulē, kad tie apžuvuši, dārzeņus uz diennakti novieto vēsā vietā, pēc tam sūnas un burkānus kārtām liek kastēs.

Citi veidi

Burkānus var uzglabāt arī polietilēna maisos (līdz 30 kg). Maisa apakšā izveido vairākus caurumus, lai neveidojas kondensāts. Burkānus saber maisos un uzglabā pagrabā, maisus neaizsienot. Ja uz to sienām rodas mitrums, pakaisa ap tiem nedaudz kaļķa – tas uzsūks lieko mitrumu un dārzeņi nesapūs.

Pagatavo ūdens un māla šķīdumu tā, lai tam būtu krējuma konsistence. Ar to noziež katru burkānu un noliek, lai apžūst. Kad šī kārtiņa ir apžuvusi, dārzeņus liek vaļējās kastēs vai grozos.

Dārzeņus var ilgi saglabāt, izmantojot vecas avīzes vai jebkuru citu papīru. Savukārt, ja pagrabs ir ļoti mitrs, šis paņēmiens nederēs. Burkānus sašķiro un saliek kastēs tā, lai tie nesaskartos. Dārzeņus pārsedz ar papīriem.

Pirms burkānu likšanas pagrabā, tos nemazgājiet un neslaukiet ar mitru lupatu, jo tādējādi tie sapūs. Apžāvējiet saulē, notīriet zemi un izvēlēties jebkuru no minētajiem uzglabāšanas veidiem.