„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+5.9 °C
daži mākoņi

Pretgripas vakcīna bija, bet tika ātri izpirkta

Veselības ministrija jau sen ir paziņojusi, ka bezmaksas pretgripas vakcīna jāsaņem iedzīvotājiem, kuri atrodas riska grupā – vecāki par 65 gadiem, hroniski slimnieki, invalīdi, medicīnas iestāžu un sociālo pakalpojumu centru darbinieki, kā arī bērni vecumā no 6 mēnešiem līdz 2 gadiem. Tas ir pareizs lēmums, bet…

Šogad ar pretgripas vakcīnu izveidojusies bēdīga situācija. Tikai 30. septembrī ģimenes ārsti saņēma direktīvu „no augšas” par plašāku pretgripas vakcīnas pieejamību. Ģimenes ārsti aicināja savus pacientus vakcinēties, taču jau no oktobra vidus šīs vakcīna vairs nekur nav pieejama.

Pirms pusotras nedēļas mēs aptaujājām Daugavpils aptieku farmaceitus. Noskaidrojās, ka pretgripas vakcīnas nav nekur. Farmaceiti skaidro, ka vakcīna bija, bet tika ātri izpirkta, bet, vai šogad tā vēl būs pieejama, nav zināms. Jāatzīmē, ka vakcīnas nav arī Daugavpils Centra poliklīnikā, tā beigusies arī privātklīnikās. Turklāt tā nebūt nav lēta – maksā 17—18 eiro. Tādējādi pensionāriem, invalīdiem, kuriem ir vēl vesela „buķete” hronisku slimību, jo īpaši lauciniekiem, tā ir liela summa. Turklāt jāņem vērā, ka brauciens uz pilsētu arī maksā naudu.

Kāpēc izveidojās šāda situācija, kāpēc atbildīgie ierēdņi jau pavasarī neparēķināja, ka, sakarā ar „Covid-19” pandēmiju, pieaugs pretgripas vakcīnas pieprasījums, kā arī, vai šī vakcīna būs pieejama un, vai sākoties gripas epidēmijai, Latviju nepārņems jauns haoss. Šos jautājumus mēs uzdevām Veselības ministrijas ierēdņiem.

„Ņemot vērā milzīgo interesi, Veselības ministrija cenšas atrisināt pretgripas vakcīnas rezerves iegādes jautājumu. Taču jau tagad ir zināms, ka pretgripas vakcīnas trūks visās valstīs, un tas nozīmē, ka, jebkurā gadījumā, visi pensionāri šogad nevarēs vakcinēties,” skaidro Veselības ministrijas pārstāve Evita Bune, „saskaņā ar vakcīnas ražotāju sniegto informāciju, šogad Latvijai piegādātas 194 238 pretgripas vakcīnas devas, no kurām valsts iegādājās 90 000, t.i., par 12 procentiem vairāk nekā pagājušajā gadā,” secina E. Bune.

„Turklāt jau maijā Veselības ministrija un Zāļu valsts aģentūra uzrunāja ražotājus, lūdzot rast iespēju sagādāt vairāk gripas vakcīnu, pārdalot tās no citām valstīm. Taču tika saņemts atteikums, jo arī citās valstīs pieprasījums pēc vakcīnām bija palielinājies. Vēlamies atgādināt, ka vakcinācija ir tikai viens veidiem, kā samazināt risku saslimt ar gripu. Nedrīkst aizmirst arī citus profilakses pasākumus – regulāri un rūpīgi mazgāt rokas, lietot pilnvērtīgu uzturu, būt fiziski aktīviem, kā arī ievērot divu metru distancēšanos, lietot sejas maskas. Tie visi ir efektīvi profilakses līdzekļi, lai izvairītos no infekcijas slimībām,” atzīmē Evita Bune.

Avīzes „Latgales Laiks” redakcijā vērsās mūsu pastāvīga lasītāja, kura noticēja Veselības ministrijas solījumiem par bezmaksas vakcīnu un tūlīt pat devās uz Daugavpili, lai vakcinētos pret gripu, kā viņa to ir darījusi katru gadu. Taču bezmaksas vakcīnas vietā deviņdesmit gadus vecajai sievietei nācās apstaigāt aptiekas, un visās viņai atbildēja, ka vakcīnas nav un nav arī zināms, vai tā būs.

„Es ik gadu no savas nelielās pensijas atlicināju naudu pretgripas vakcinācijai. Taču šoreiz nolēmu – ja jau valsts man piedāvā atvieglojumu, kāpēc gan to neizmantot. Diemžēl, vakcīna vairs nebija pieejama un es paliku bešā,” saka sarūgtinātā pensionāre.

Jāpiebilst, ka lietirgotavas prognozē, ka decembrī Latvijai varētu piegādāt vēl papildu 10 000 vakcīnu devas.

 

Lasītāja jautā!

Cilvēki uztraucas par vīrusu “Covid-19”. Bet vai Latvijā jau ir fiksēti gripas gadījumi?

Aizvadītajā nedēļā Latvijā tika atklāts pirmais gripas gadījums šajā sezonā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) iknedēļas pārskats par akūtu augšējo elpceļu infekciju un gripas izplatību.

Kopš gripas sezonas sākuma, par kuru uzskatāma šī gada 40. nedēļa, kas sākās 28. septembrī, ģimenes ārstu praksēs laboratoriski apstiprinātie gripas gadījumi nav reģistrēti. Tomēr aizvadītajā nedēļa Rīgā reģistrēts viens klīniski noteikts gripas gadījums vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem. Pārskatā minēts, ka pacients netika laboratoriski izmeklēts.

Pagājušajā sezonā SPKC gripas epidēmijas sākumu izziņoja 2019. gada 11.decembrī. Gripas intensitāte turpināja pieaugt, un pērn 51. nedēļā -- no 16. līdz 22. decembrim -- tika reģistrēta maksimālā gripas intensitāte -- 310,5 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Iepriekšējā gripas sezonā apkopoti dati par 23 nāves gadījumiem. Pacientu vecums bija no 38 līdz 92 gadiem, no tiem 13 sievietes un desmit vīrieši. Gandrīz visiem pacientiem bija blakus saslimšanas, tostarp hroniskas sirds un asinsvadu un elpceļu slimības, cukura diabēts, nieru un aknu, onkoloģiskas u. c. saslimšanas.