„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+15.1 °C
apmācies

Aleksandrs Kašerins: bērnībā pārāk maz rotaļājos ar automašīnām

2. novembrī Daugavpilī, Vaļņu ielā 4a, durvis vēra retro automobiļu un padomju laika priekšmetu ekspozīcija “RetroGaraž-D”, kurā centrālā vieta ir atvēlēta dažādām automašīnu “Moskvič” modifikācijām un kura, iespējams, ir lielākā šīs markas automašīnu kolekcija Baltijas valstīs.

Uzrunājot pasākuma dalībniekus, Daugavpils pašvaldības Tūrisma attīstības un informācijas aģentūras direktores pienākumu izpildītāja Žanna Kulakova pauda gandarījumu, ka pilsētā ir atklāts jauns tūrisma objekts. Tie pilsētai ir ļoti svarīgi, jo sekmē tūristu piesaisti un liek viņiem šeit uzturēties ilgāku laiku.

Atbildot uz jautājumu, kā radās ideja izveidot šādu ekspozīciju, tās autors Aleksandrs Kašerins pajokoja, ka bērnībā pārāk maz rotaļājies ar automašīnām. Savukārt priekšroku “Moskvičiem” devis, jo savulaik tā bijusi viena no izplatītākajām automašīnām un tai ir arī dažādas virsbūves un modifikācijas.

Žanna Kulakova atgādināja, ka 1999. gadā Aleksandrs jau bija izveidojis Tehnisko muzeju, kurš darbojās Daugavpils cietoksnī, Mazajā pulverpagrabā. Taču, tā kā īres maksa bija samērā augsta, to pēc kāda laika nācās slēgt.

Radošā direktore Indra Kucina pastāstīja, ka ekspozīcijas veidotāju nākotnes mērķos ir arī bērnu un jauniešu izglītošana vēsturiski tehniskajos jautājumos. Jaunākajiem ekspozīcijas apmeklētājiem ar laiku plānots piedāvāt arī dažādas programmas, tai skaitā radošus un izglītojošus kvestus, meistarklases un dažādas citas aktivitātes. Ekspozīciju paredzēts iekļaut arī dažādos projektos, tostarp projektā „Skolas soma”. Tās autori sadarbosies arī ar biedrību „Atmiņu lāde”, Tūrisma informācijas centru un pašvaldību.

Daugavpils domes priekšsēdētaja vietniece Līvija Jankovska pauda pārliecību, ka muzejs būs dzīvotspējīgs, kā arī prieku par to, ka Aleksandra veidotā kolekcija beidzot būs pieejama arī iedzīvotāju un tūristu apskatei. Viņa vēlēja ekspozīcijai veiksmīgu darbību, kā arī solīja pašvaldības atbalstu.

Pārliecību, ka jaunais muzejs būs pieprasīts, pauda arī Krievija konsuls Daugavpilī Jevģeņijs Koļesņikovs, jo puiku, kuriem savulaik nav bijis iespējas pietekami „izrotaļāties” ar automašīnām, ir daudz.

Savukārt Daugavpils domes deputāts Mihails Lavrenovs pauda pārliecību, ka bērniem ekspozīcijā būs interesanti apskatīties, ar kādām automašīnām savulaik braukuši viņu vectēvi un vecmāmiņas. Viņš arī pauda prieku, ka pilsēta attīstās un tajā top aizvien jauni un interesanti apskates objekti.

Viens no vecākajiem kolekcijas automobiļiem ir ražots 1947. gadā, pēckara periodā, kas ir arī automašīnu markas “Opel” kopija. Kolekcijā ir apskatāma arī automašīna “Volga” un 1937. gadā ražotais “Mercedes” markas automobilis, kas bija arī viena no pirmajām automašīnām, kuru Aleksandrs Kašerins iegādājās tālajā 1987. gadā no kāda vīra Siguldā. Savā gaitā uz Daugavpili atbraukušais spēkrats pēc kāda laika ticis izjaukts un pēc tam vairākus gadus vākts kopā.

“Latgales laikam” Aleksandrs atzina, ka ar kolekcionēšanu sācis nodarboties jau bērnībā. Līdzīgi kā daudzi, tolaik kolekcionējis markas un atklātnes. Vēlāk aizrāvies arī ar retro automašīnām. Savukārt paziņas ir viņu pārliecinājuši gadiem vākto kolekciju piedāvāt publiskai apskatei.

“Kolekcija strauji pieauga laikā, kad kļuva pieejamas ārzemju automašīnas un cilvēki atbrīvojās no vecajiem Padomju Savienībā ražotajiem spēkratiem. Tolaik tas viss nemaksāja lielu naudu un gadījās arī eksemplāri gana labā stāvoklī. Tagad esam novākuši visu lieko, notraukuši eksponātiem putekļus un, redz, kas rezultātā ir sanācis,” smejas kolekcionārs.

Gandrīz ar katru automašīnu Aleksandram saistās kāds stāsts. Vienu “Moskviču” universālu viņš noskatījis kādā laukā. Vienojies ar saimnieku par cenu un braucis tam pakaļ. Tajā brīdī sāka stipri snigt. Pēc tam, kad automašīnai uzlikti riteņi, izrādījies, ka tai nav stūres. Rezultātā, lai to izvilktu un nogādātu mājās, nācies pamatīgi nomocīties.

Vēl viens “Moskvičs” furgons, kādus privātpersonas agrāk nevarēja iegādāties, nopirkts no kāda vīra Somijā, kurš to bija iegādājies kopā ar māju un nolēmis pārdot. Vedot to mājās, pusceļā salūzusi automašīna un nācies meklēt citu.