„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. septembris
Sestdiena
Lana, Sergejs, Svetlana
+14.4 °C
daļēji mākoņains

Vēl skolēni, bet jau uzņēmēji kas strādā eksportam

Pastāv viedoklis, ka Latvijā attīstīt savu biznesu ir visai sarežģīti. Tam ir vairāki iemesli – birokrātiski šķēršļi, kvalificētu kadru trūkums un nodokļu politika, kurā pastāvīgi tiek ieviestas izmaiņas, un ne jau par labu uzņēmējiem. Turklāt visas šīs pretenzijas ir pamatotas. Taču apgalvot, ka valsts nav ieinteresēta uzņēmējdarbības attīstībā, būtu netaisnīgi. To pierāda grantu piešķiršana dažādu biznesa projektu attīstīšanai ar biznesa inkubatoru, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un citu atbalsta programmu starpniecību.

Novembra sākumā Daugavpilī tika paziņoti pašvaldības programmas „Impulss” konkursa uzvarētāji. Daugavpils domes finansiālu atbalstu no 2 līdz 7 tūkstošiem eiro saņems divpadsmit biznesa projekti.

Granta ieguvēju sarakstā ir arī SIA „EXOY”. Atšķirībā no citiem uzņēmumiem, tā dibinātāji ir skolēni, un viens no viņiem ir Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas – liceja 12. klases audzēknis Maksims Roļščikovs.

„Viss sākās ar to, ka es piedalījos skolēnu mācību uzņēmumu programmā „Junior Achievement Latvia”, stāsta Maksims, „mēs izgatavojām ziepes, kopumā mums veicās labi un produkcijai bija noiets. Taču pēcāk mani tas sāka garlaikot un es aizgāju projām, lai darītu to, kas mani patiesi interesē un aizrauj. Un, tā kā es jau agrāk nodarbojos ar programmēšanu, sapulcināju draugus un piedāvāju viņiem izmēģināt spēkus pilnīgi jaunā projektā. Tā tika izveidota SIA „EXOY”, kuras darbība saistīta ar „gudra apgaismojuma” ražošanu, izmantojot LED gaismas diodes.

Mūsu produktus vada, izmantojot mobilo lietotni un Wi-Fi. Tas ļauj izvēlēties ātrumu, krāsu, dažādus efektus. Tāpat ir pieejama modinātāja, ieslēgšanas taimera u.c. funkcijas. Taču mūsu izstrādājumu galvenā īpatnība ir reakcija uz mūziku. Tas ļauj sajust ritmu, mūzikas tempu. Un tas mums ļauj izcelties uz konkurentu fona.

Mums (un ne tikai) šī produkcija ļoti patīk. Izņemot tehnisko izpildījumu, tai ir ļoti estētisks dizains, un mums ir patīkami ar to strādāt.”

Jaunieši reģistrēja savu uzņēmumu vasarā. Un, netērējot laiku, lūdza Daugavpils biznesa inkubatora atbalstu un iesniedza pieteikumu pašvaldības grantu programmai „Impulss”.

Pašlaik jaunie uzņēmēji lielāko daļu savas produkcijas eksportē uz ASV. Tas ir viņu galvenais noieta tirgus, bet galvenie klienti – naktsklubi. Interesi par „EXOY” „gudro” apgaismojumu jau izrādījuši arī Omānas pārstāvji.

„Savu produkciju mēs eksportējam uz Rietumiem un vienlaikus nodarbojamies ar tās popularizēšanu,” stāsta uzņēmuma „EXOY” vadītājs Maksims, „godīgi sakot, sākumā mēs mēģinājām izvērst savu darbību vietējā tirgū, taču šeit mūsu produkcija nevienam nebija vajadzīga. Tomēr, neskatoties uz to, mēs nezaudējām cerības. Par laimi, ir internets, un, pateicoties tam, par mums uzzināja. Esmu pārliecināts, ka mūs gaida panākumi eksporta virzienā. Pie tā mēs pašlaik arī strādājam.”

Mūsdienās jaunās tehnoloģijas vienmēr tiek augstu vērtētas un pieprasītas. Vai jauniešiem kāds ir piedāvājis pārpirkt viņu idejas? Atbilde uz šo jautājumu bija – nē. Turklāt Maksims uzsvēra, ka viņi nemaz netaisās savas idejas kādam pārdot.

Pašlaik uzņēmumā strādā trīs cilvēki – visi skolēni. Maksims Roļščikovs ir programmētājs. Artjoms Meļihovs atbild par produkcijas „bīdīšanu”. Savukārt Aleksandru Bulanovu puiši savā starpā dēvē par inženieri, jo viņš visas idejas īsteno dzīvē. Jāatzīmē, ka jaunietim ir tikai piecpadsmit gadi, un ir pilnīgi skaidrs, ka viņam tas nav hobijs.

„Šai komandai es pievienojos pagājušā gada septembrī. Ar Maksimu mani iepazīstināja mūsu kopējais draugs. Tā viss arī sākās,” stāsta Aleksandrs Bulanovs, „vēl pirms gada man nebija nekāda priekšstata, kā tas darāms. Man vienkārši bija interesanti. Tāpēc visu nācās apgūt mēģinājumu un kļūdu ceļā. Šajā kompānijā es esmu „zelta rokas”. Esmu atbildīgs par montēšanu, modelēju produktus, strādāju ar 3D printeri. Un tas viss man ļoti patīk. Tiesa, tādēļ nedaudz „pieklibo” mācības (smaida), tāpēc vecāki ir nobažījušies. Taču viss būs kārtībā.”

Jaunieši kategoriski nepiekrīt viedoklim, ka izdomāt „startapu”, īstenot biznesa ideju Latvijā, atrast noieta tirgu ir sarežģīti. Jaunieši ir citās domās un risina problēmas secīgi.

„Galvenais ir vēlēšanās,” saka Aleksandrs, „vienmēr ir daudz vienkāršāk atrast iemeslu un vainīgos, kāpēc kaut kas nav izdevies. Taču šādi cilvēki jau sākotnēji nav gatavi attīstībai. Jo attīstība, pirmām kārtām, ir darbs, kur mēdz būt gan baltās, gan melnās joslas. Tā ir cenšanās virzīties uz priekšu, nevis „ieciklēšanās” vienas idejas īstenošanai. Iespējams, ja tai nav pieprasījuma, tātad tā nebūt nav tik laba.”

Uzņēmējdarbības iesākšanai viena no galvenajām komponentēm ir sākumkapitāls. Bieži vien jaunajiem uzņēmējiem šādas naudas nav, un šajā gadījumā palīgā nāk biznesa inkubators. Pašlaik šie skolēni ir tā dalībnieki – mācās, pēta noieta tirgus iespējas un kaļ ambiciozus nākotnes plānus.

„Mēs plānojam palielināt uzņēmuma apgrozījumu, lai palielinātu pārdošanas apjomu,” saka Maksims, „tam ir visi priekšnoteikumi. Mūsu tuvākais mērķis – uzsākt mūsu spuldžu nepārtrauktu ražošanu.”

Taču, lai to īstenotu, ar vienu istabu dzīvoklī ir par maz. Tāpēc tagad „dienas kārtībā” ir ražošanas platību paplašināšana un jaunu darbu meklēšana. Protams, tas nenotiks ne šodien, ne rīt. Taču, tā kā mērķis ir nosprausts, var droši teikt, ka šie jaunieši to sasniegs. Gribas ticēt, ka Maksima Roļščikova, Aleksandra Bulanova un Artjoma Meļihova piemēram sekos arī citi. Galvenais, kas izkristalizējās šajā sarunā, ir tas, ka viņiem ir pilnīgi cita pieeja uzņēmējdarbībai. Skolēni nesūkstās par to, ka, izņemot ražošanu, viņiem nākas saskarties ar daudzām citām problēmām. Maksims, Aleksandrs un Artjoms tās veiksmīgi risina, jo viņiem galvenais ir sasniegt savu mērķi.