„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs valsts svētku priekšvakarā

Ik gadu novembrī svinam Latvijas valstij nozīmīgus svētkus – Lāčplēša dienu 11. novembrī un Latvijas Republikas Proklamēšanas gadadienu 18. novembrī. Lāčplēša dienā šogad izpalika tradicionālais lāpu gājiens un pilsētnieku pulcēšanās Vienības laukumā. Neskatoties uz valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, ikviens pilsētas iedzīvotājs un viesis varēja apskatīt Latvijas kontūrkarti Vienības laukumā, nesanākot lielā pulkā, tomēr saglabājot kopības un svētku sajūtu.

Par to, kā Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā (DNMM) gatavojas valsts svētkiem, pastāstīja muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Ločmele.

Gunta Ločmele saka: “Lielākais pasākums, kuram, pēc muzeja tradīcijām, mēs visvairāk gatavojamies, ir Lāčplēša diena. Savukārt 18. novembrī muzejam un tā darbiniekiem ir brīvdiena. Tas ir laiks, kad katrs muzeja darbinieks var svinēt valsts svētkus ģimenes lokā”. Šogad, sakarā ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, pasākumu, izstāžu un apmeklētāju bija mazāk, taču viss valsts svētkiem ieplānotais un iespējamais Lāčplēša dienā tika īstenots. Iepriekšējos gados muzejs organizēja gan lāpu gājienu, gan piemiņas brīžus karavīru kapos un piemiņas vietās, kā arī īstenoja sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas akciju, kurā ļoti aktīvi piedalās skolēni.

-- Ko var apskatīt muzejā valsts svētku mēnesī?

-- Šogad valsts svētku ieskaņā skatāma Daugavpils mākslinieka Leonīda Bauļina izstāde “Genesis”. Izstāde ir veltīta gan valsts svētkiem, gan mākslinieka 75 gadu jubilejai. “Nu jau mūžībā aizgājušais mākslinieks ir atstājis lielu mākslas darbu mantojumu, kuri, pateicoties dzīvesbiedrei Vandai Bauļinai, regulāri tiek celti gaismā. Tās ir grafikas, gleznas, kuras izvietotas ne tikai L. Bauļina galerijā, kur ir pastāvīgi skatāmie darbi, bet arī pasākumu zālē, kas atspoguļo mākslinieka plašo daiļradi. Šis ir veltījums muzeja apmeklētājiem valsts svētkos!” stāsta Gunta Ločmele. Šogad Lāčplēša diena aizritēja nedaudz pieticīgāk un mierīgāk nekā daugavpiliešiem tas bija ierasts -- lāpu gājiens un koncerts Vienības laukumā tika atcelts. Šogad arī mazie izglītojamie palika bez kinologu demonstrējumiem, kas ieinteresēja bērnus, kinologiem parādot to, kādā veidā suņi spēj palīdzēt robežsargiem ikdienas darbā. Lai saglabātu svētku noskaņu, tika īstenota karogkrāsas lentīšu locīšanas akcija, protams, distancētā formātā. Šogad klātienes akcija muzejā izpalika, bet lentītes tika locītas katrā skolā individuāli, neapmeklējot visai klasei/skolai muzeja ēku. Katrai izglītības iestādei, kas gribēja piedalīties, tika sagatavots lentīšu komplekts. Papildu lentīšu locīšanas akcijai muzeja darbinieki, atvieglojot skolotāju darbu, izveidoja video materiālus par valsts svētku tematiku “Ko tu zini par Latviju: valsts svētki”. Materiāli ir sagatavoti atbilstoši izglītojamo vecumam, tiem, kuri apgūst vēsturi skolā un tiem, kas vēl to pašlaik nemācās. Muzejs gūst arī atgriezenisko saiti no jauniešiem -- skolas un pirmsskolas iestādes iesūta vizuālos materiālus, kā tiek locītas lentītes un skatīti videomateriāli par valsts vēsturi. Šogad lentīšu locīšanas akcijā piedalījās nedaudz vairāk kā 4000 skolēnu, kas ir pat vairāk nekā pērn piedalījās Lāčplēša dienas lāpu gājienā.

Virtuālā muzeja tūre

Pirmās valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, tāpat kā daudzi citi muzeji, arī DNMM piedāvāja interesentiem iespēju virtuāli apmeklēt muzeju. “Tas bija laiks, kad muzejā tikko bija atklātas trīs izstādes, un tieši pēc divām nedēļām valstī izsludināja ārkārtējo situāciju. Cilvēki nemaz nepaspēja tās apskatīt. Tad muzeja vadība bija pretimnākoša un atbalstīja ideju par virtuālu muzeja izstādi, tā arī es ķēros pie fotografēšanas un montāžas. Bija interesants process un “apmeklētāju” atgriezeniskā saite. Cilvēki bija pārsteigti pat par tādām izstādēm, kas jau ilgu laiku ir pieejamas muzejā, piemēram, tradicionālā cepuru izstāde “Cepures pasaule”,” atminas Gunta. Māksla ir jāizbauda klātienē, kamēr ir tāda iespēja.

Šobrīd apmeklētājiem ir iespēja apmeklēt muzeju klātienē, bet tikai individuāli, kā arī vienā mājsaimniecībā dzīvojošie, ievērojot visus valstī izsludinātos epidemioloģiskos ierobežojumus. Muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste dalās arī savās idejās, ka vajadzētu izveidot reklāmas rullīšus par muzejā apskatāmajām izrādēm, tādējādi laužot stereotipu, ka Daugavpilī ir tikai Marka Rotko Daugavpils māksla centrs vai Šmakovkas muzejs, bet tepat ir arī Novadpētniecības un mākslas muzejs.

“Stipru imunitāti un veselību, ne vien nēsājot maskas, bet arī rūpējoties par sevi un līdzcilvēkiem, par vidi, lai mūsu Latvija būtu ar katru dienu skaistāka!” Gunta Ločmele novēl valsts svētkos