„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+4.2 °C
apmācies

Uz papildu finansējumu pašvaldībām atliek tikai cerēt

Līdzekļu sadales jautājumā starp valsts un pašvaldību budžetiem pašvaldībām pagaidām atliek tikai cerēt uz valsts sapratni par pieļautajām kļūdām un to labošanu, preses konferencē Daugavpils domē “Latgales Laikam” atzina domes priekšsēdētāja Igors Prelatovs.

Valdības un Latvijas Pašvaldību savienības sarunas par līdzekļu sadalījumu starp valsts un pašvaldību budžetiem notika pirms vairākām nedēļām. Savu redzējumu šajā jautājumā pauda arī Latgales Plānošanas reģiona administrācija, nosūtot vēstuli Valsts budžeta komisijai.

Patlaban valsts budžets ir apstiprināts otrajā lasījumā, ir izskatīti visi deputātu priekšlikumi un notikusi Saeimas deputātu brīva izvēle. Vai būs papildu līdzekļi, ko varēs iedalīt Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam, lai palīdzētu pašvaldībām, rādīs laiks. Pagaidām ir redzama tikai finansējuma samazināšana.

2021. gada budžetā ir paredzēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporcijas samazināšana starp valsts un pašvaldības budžetu, kā rezultātā pašvaldības daļa samazināsies par 5%. Papildu slogu pašvaldības budžetam nākamgad radīs arī nepieciešamība nodrošināt minimālās darba algas palielinājumu.

Neskatoties uz to, ka finansējuma samazinājuma rezultātā pašvaldības iestādēm ir uzdots samazināt bāzes budžetu par 15--25%, pašvaldības uzdevums numur viens ir saglabāt darba vietas uzņēmumos un iestādēs, skaidroja Igors Prelatovs.

Ikviena uzņēmuma vadītājs zina, kur budžetā ir tās vietas, kur kādreiz bijis paredzēta līdzekļu pārpalikums. Ik gadu dažādās pozīcijās iestādēs veidojas līdzekļu ekonomija. Pirmkārt paredzēts samazināt finansējumu šajās pozīcijās. Noteiktais uzdevums ir veiksmīgi izpildīts un nākamo otrdien notiks kārtējā budžeta komisijas sēde, kurā tiks izskatīti budžeta projekti.

Valsts budžets varētu tikt pieņemts decembrī. Saskaņā ar likumu, arī pašvaldībām divu mēnešu laikā ir jāpieņem 2021. gada budžets. Plānots, ka Daugavpils budžets varētu tikt pieņemts 2021. gada janvāra beigās -- februāra sākumā.

Daugavpils pašvaldības šī gada plānotais budžets ir teju 131 miljons eiro.