„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.0 °C
skaidrs laiks

Biķerniekos gatavojas Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam

Daugavpils novada Biķernieku pagasta Biķernieku ciemā, neskatoties uz koronavīrusa epidēmiju, pagasta darbinieces tā priekšsēdētājas Mārītes Daņilovas vadībā gatavojas Kultūras nama un apkārtējās teritorijas izrotāšanai Adventes laikam, Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam.

Radošie meklējumi

Pagasta darbinieces -- savā ziņā mūsdienīga sieviešu padome, kad cilvēki paši izvēlas gaidāmo svētku tēmu, nevis vadās pēc „no augšas” saņemtām instrukcijām un noteikumiem, tobrīd atradās radošos meklējumos, ko un kā darīt. Uz galda atradās kaut kādas abstraktas metāla konstrukcijas, bērza klucīši un dažādi dekoratīvi lietišķās mākslas darinājumi. Iepazīstamies. Visas dāmas ir pagasta darbinieces – bibliotēkas vadītāja Veronika Andrejeva, pasākumu organizatore Ināra Vasiļjeva, sētniece Aleksandrina Špoka un apkopēja Jeļena Isajeva: „Tā kā pašlaik ir koronavīrusa epidēmija, iekštelpas mēs noformēsim minimāli, jo nekādi masu pasākumi šeit nenotiks. Galvenā vērība tiks veltīta āra noformējumam – uzstādīsim Ziemassvētku egli, sniegavīrus un rūķīšus, kokos sakarināsim virtenes, novietosim dažādas instalācijas, konstrukcijas un citus dekorus. Mums ir ļoti skaista lapene, izrotāsim arī to. Būs, ko redzēt!”

Drīzumā tiks svinīgi iedegta svētku egle, protams, ievērojot visus epidemioloģiskos drošības pasākumus.

Jāteic, ka pagasta darbiniecēm nav nekas daudz jāfantazē, jo viņām visām ir liela tamlīdzīgu pasākumu organizēšanas un noformēšanas pieredze, kā arī piemīt lieliskas dizaineru prasmes. Savukārt, ja ir nepieciešamas vīrieša rokas, palīgā nāk pagasta darbinieks Sergejs Jakovļevs, kuram dāmas vien pasaka idejas un tās īsteno meistars ar zelta rokām Sergejs.

Tomēr, neskatoties uz optimistisko noskaņojumu, radošās grupas pārstāves skumji nopūšas, atceroties iepriekšējos svētkus, piemēram, pagājušo gadu: „Agrāk zālē izrotājām eglīti bērniem un pieaugušajiem, bija gan Salavecis, gan Sniegbaltīte, rīkojām Jaungada vakarus, kaut ko līdzīgu „uguntiņai”, organizējām koncertu ar dziesmām un dejām, viesi piedalījās dažādos konkursos, spēlēs un loterijā. Vārdu sakot, darījām visu, lai mūsu iedzīvotāji negarlaikotos un viņiem būtu labs garastāvoklis.”

Pagasta Kultūras namā darbojas vokālais ansamblis “Rjabinuška”, kuru vada Kultūras nama direktore Olga Pankova. Kolektīvā dzied sešas vidēja vecuma sievietes, demonstrējot savas vokālās un artistiskās spējas dažādos koncertos kaimiņpagastos un citviet. „Ja mums izdotos atrast jautru bajānistu vai akordeonistu, tad mēs iekarotu visas Latgales, Latvijas un, varbūt, pat visu Baltijas valstu skatītāju simpātijas. Bet kur lai šādus mūziķus rod – viņi tagad ir „uz izķeršanu,” joko sarunas biedres.

Aizvadīts veiksmīgs gads

Visas pagasta darbinieces, kuras piedalās gada mijas svētku pasākumu noformēšanā, tāpat kā visi pārējie pagasta darbinieki, svētkus svinēs mājās -- kopā ar ģimeni. Un šajā gadījumā runa nav tikai par koronavīrusa epidēmiju. Viņuprāt, gan Ziemassvētki, gan Jaunais gads ir ģimenes svētki, tāpēc tie jāaizvada kopā ar tuviem un mīļiem cilvēkiem. Interesanti ir tas, ka gandrīz visām sievietēm, ar kurām sanāca parunāties, ir jaukta ģimene, un tāpēc viņas spriež: „Jo vairāk svētku, jo labāk! Mēs tos nedalām pēc tautības. Visi svētki mums ir vienlīdz labi. Galvenais, lai ģimenē valda miers, saticība un mīlestība.” Piemēram, Ināra ir katoliete, bet viņas dzīvesbiedrs Vasilijs – vecticībnieks. Savukārt Aleksandrinas ģimenē ir otrādi – viņa krieviete, bet vīrs – katolis. Un nekādu domstarpību tādēļ nav.

Biķernieku pagasta pārvaldes vadītāja Mārīte Daņilova, kura vada gatavošanos svētkiem, nelielā sarunā pastāstīja, ka kopumā šis pagastam un tā iedzīvotājiem ir bijis veiksmīgs, protams, ja neskaita koronavīrusa epidēmiju: „Šo nelaimi mēs pārdzīvosim visi kopā. Pats galvenais, ka pagājušajā gadā ir salabots ceļš, kur bija briesmīgā stāvoklī. Mēs to saucām par „dzīvības ceļu”. pa to nevarēja braukt par autobusi. Cilvēki gāja kājām. Mums tas bija ļoti svarīgs objekts.” Mārīte paskaidroja, ka runa ir par ceļu no Krāslavas šosejas līdz dzelzceļa pārbrauktuvei. Šogad salabots 8 kilometrus garš ceļa posms – no dzelzceļa pārbrauktuves līdz Biķernieku ciemam. Ir ieklāts asfalts un ierīkotas autobusu pieturas. Tagad šeit var kursēt skolas autobuss, cilvēki var bez problēmām tikt uz darbu un atpakaļ.

Mārīte Daņilova uzsvēra, ka perspektīvā paredzēts ierīkot apgaismojumu Biķernieku ciemā: „Paldies novada domei par naudu, kura piešķirta šī mums ļoti nozīmīgā projekta īstenošanai. Mēs ceram, ka jaunajā gadā tas tiks veiksmīgi realizēt.”