„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

Edgars Levkāns: no vakcinēšanās sliktāk nebūs

Aizvadītajā nedēļā Daugavpils reģionālā slimnīca (DRS) saņēma pirmās 175 devas „Pfizer-BioNTech” “Covid-19” vakcīnas un sākās vakcinēšana. Pirmajiem iespēja vakcinēties bija medicīnas darbiniekiem, kam ikdienā ir liela iespēja sastapties ar “Covid-19” inficētajiem. Pirmie vakcīnu saņēma Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki, viņiem paredzētas 75 devas, pēc tam slimnīcas darbinieki, kam paredzētas 100 devas.

Viens no pirmajiem vakcinējās arī DRS Kvalitātes vadības daļas vadītāja vietnieks onkologs Edgars Levkāns. Viņš ne tikai izmantoja iespēju vakcinēties pret “Covid-19”, bet arī neliedza “Latgales Laikam” būt klāt šajā procesā, kā arī atbildēja uz jautājumiem.

Skaidrojot savu nostāju vakcinēšanās jautājumā, Edgars Levkāns saka: „Kāpēc nē. Ja izsver vakcinēšanās riskus un ieguvumus, var secināt, ka riski ir minimāli, līdzīgi kā no jebkuras potes. Savukārt ieguvums ir liels, jo “Covid-19” tomēr ir nopietna saslimšana. Pēc vakcinēšanās, pat ja inficēšanās arī to notiks, slimības gaita nebūs smaga.”

Katram cilvēkam ir iespēja -- vakcinēties vai nē. Ārsts uzskata, ka iedzīvotājiem, ja vien viņi necieš no alerģijām, būtu jāizmanto iespēja vakcinēties pret “Covid-19”, jo sliktāk nebūs. Komentēt „sazvērestības teoriju” piekritēju un vēl vienas daļas iedzīvotāju skeptisko nostāju pret vakcinēšanos, jo tai it kā esot daudz tā saucamo blakņu, Edgars Levkāns nevēlējās.

Atbildot uz jautājumu, vai tik īsā laikā “Covid-19” vakcīna varētu būt paspējusi iziet visas nepieciešamās pārbaudes, Edgars Levkāns atsaucās uz infektoloģi Daci Zavadsku, kura ir teikusi, ka „Pfizer” vakcīna tās izstrādes gaitā ir izgājusi visus posmus un attiecīgajās valstīs zāļu aģentūrās tā ir apstiprināta. Tādēļ, pēc ārsta domām, nevajadzētu būt iemesla uztraukumam.

„Domāju, ka vakcīna paātrinātā veidā tikusi radīta, izmēģināta un apstiprināta tādēļ, ka situācija pasaulē ir ekstraordināra,” piebilda Edgars Levkāns. Savukārt, kas attiecoties uz sabiedrības šķelšanos vakcinēšanās pret “Covid-19” jautājumā, tad tas nav vienīgais jautājums, kurā sabiedrības viedokļi dalās.

Cik efektīva būs šī “Covid-19” vakcīna un cik regulāri pret saslimstību būs jāvakcinējas, Edgars Levkāns nemācēja pateikt.

Piecas dienas pēc potēšanās „Latgales Laiks” atkārtoti sazinājās ar Edgaru Levkānu un apjautājās par pašsajūtu pēc potēšanās. Dakteris atzina, ka pašsajūta pēc potēšanās esot bijusi normāla, nedz temperatūras paaugstināšanos, nedz arī kādas citas blakusparādības viņš nav novērojis.

DRS kapacitāte ļauj vakcinēt 20--25 cilvēkus dienā. Daži mediķi no vakcinācijas ir atteikušies, jo jau ir izslimojuši “Covid-19” vai arī nevēlas vakcinēties.

Zāļu valsts aģentūra informē, ka, tāpat kā jebkuras zāles, arī “Covid-19” vakcīnas vispirms tiek pārbaudītas laboratoriski, proti, farmaceitiskās kvalitātes pētījumos, izmantojot laboratoriskus testus, kā arī izpētē ar dzīvniekiem. Pēc tam vakcīnas tiek pārbaudītas, ievadot brīvprātīgiem cilvēkiem klīnisku pētījumu laikā. Šīs pārbaudes palīdz gūt apstiprinājumu par vakcīnu drošumu un iedarbīgumu, proti, aizsardzības veidošanos pret infekciju.