„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.0 °C
apmācies

Aptauja - Minimālā darba alga palielināta līdz 500 eiro

No 2021. gada 1. janvāra Latvijā noteiktā minimālā mēneša darba alga paaugstināta no 430 eiro līdz 500 eiro. Avīzes „Latgales Laiks” reportiere jautāja iedzīvotājiem, kā šis palielinājums ietekmēs viņu dzīves kvalitāti un pirktspēju.

Jevgeņijs: „Saņemšu lielāku atalgojumu, tātad vairāk līdzekļu varēšu tērēt savai ģimenei – dzīvesbiedrei Jekaterinai un meitai Karolīnai. Lai gan uzreiz ir grūti pateikt, par cik tad eiro alga pieaugs – vispirms jāsarēķina un tad varēs izdarīt secinājumus. Taču šī ir laba ziņa – vismaz jaunais gads sākas ar labu vēsti, jo sliktu ziņu beidzamajā laikā jau ir pārpārēm. Ja saņemšu vairāk, tad arī varēsim vairāk nopirkt, taču nevar atbildēt uz jautājumu – par cik vairāk. Ja tie būs 10—20 eiro, īpašu izmaiņu mūsu tēriņos nebūs.”

Nadežda: „Protams, jo lielāka darba alga, jo labāk! Ja minimālā alga ģimenē pieaug visiem, varbūt, tā būs daudzmaz pieklājīga summa. Es pagaidām esmu bez darba, tāpēc mani tas nekādi neietekmē, bet, ja sakarā ar minimālās darba algas palielināšanos pieaugs manas ģimenes ienākumi, tad jau ir jāsāk bažīties, jo pašlaik bezdarbnieka statusa zaudēšana būtiski ietekmēs mūsu ģimeni, īpaši ierobežojumu un niecīgo iespēju laikā. Vēl nezinu, kā tas ietekmēs mani, -- dzīvosim, redzēsim.

Jūlija: „Ņemot vērā pašreizējās cenas, grūti kaut ko prognozēt. Domāju, ka būtiski nekas nemainīsies. Visi redz, kādas ir cenas un kā tās beidzamajos mēnešos augušas, īpaši salīdzinot ar „pirmskovida” laiku cenām, tāpēc minimālās darba algas pieaugums būtiski neveicinās pirktspēju. Tādējādi šis pieaugums pēc nodokļu atvilkšanas diezin vai būs liels un būtiski ietekmēs manas ģimenes dzīvi. Ja darba algas un pensijas tiktu paaugstinātas nevis par dažiem desmitiem eiro, bet tā, kā ārzemēs, tad gan izmaiņas būt jūtamas, bet citādi – ne.”

Valentīna: „Esmu pensionāre, tāpēc man nekas nemainīsies. Pensijas tāpēc jau netiks palielinātas. Mana pensija ir ievērojami mazāka par minimālo darba algu – 260 eiro, bet jūs runājat par 500 eiro. Runājot par komunālo pakalpojumu maksāšanu un pārtikas produktu iegādi, es esmu tāds pats cilvēks kā strādājošie. Man ir liels darba stāžs, esmu strādājusi tāpat kā strādā tagad, taču, aprēķinot pensiju, netika ņemts vērā viss stāžs, tāpēc pensija sanāca mazāka par minimālo algu. Nezinu, vai par tās palielināšanos priecāties vai ne, taču tas neatrisinās daudzās sociālās problēmas. Protams, ir labi, ka paaugstināta minimālā darba alga.”

Viktors: „Nevaru teikt, ka es par no sirds priecājos, drīzāk esmu pārsteigts un domāju par to, kādas būs turpmākās izmaiņas sakarā ar minimālā atalgojuma palielināšanu. Gan jau pēc kāda laika pieaugs pakalpojumu un preču cenas. Kāds nodomās – jau minimālā alga paaugstināta valsts sektorā strādājošajiem, tad kaut ir „jāmeklē” nauda, lai samaksātu par darbu tiem, kas strādā privātajā sektorā. Vai jūs domājat, ka tagad valsts tāpat vien daļu līdzekļu novirzīs atalgojuma palielināšanai privātajā sektorā? Manuprāt, tas nenotiks, tāpēc šo naudu vajadzēs kaut kā nopelnīt papildu, un kā citādi lai to izdara, nesadārdzinot savas preces un pakalpojumus? Minimālā darba alga pieaugs valsts sektorā, bet tas ietekmēs visus.”

Sergejs: „Mani tas īpaši neietekmēs, drīzāk jau nekādi neietekmēs. Es dzīvoju laukos un par sevi rūpējos pats, jo darba tur nav. Audzējam dārzeņus, turam vistas un dažus mājlopus, -- mums pietiek. Lai gan neko īpašu nevaram atļauties, taču no minimālās darba algas lieluma neesam atkarīgi. Cik nopelnām, tik arī ir, turklāt vēl jāsamaksā nodokļi. Tas skars cilvēkus, kuri strādā oficiāli. Taču, ja turpmāk pieaugs dīzeļdegvielas cena, domāju, ka tas viss ietekmēs arī mani.”