„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Narkologs Mihails Ražukovs: kā nenonākt „zaļā pūķa” varā

Ziemassvētki un Jaungada svinības jau pagājušas, nu ir pienācis plānu un jaunu ideju īstenošanas laiks. Sēžot pie svētku galda bezrūpīgā noskaņojumā, daudziem ir grūti atteikties no alkoholiskajiem dzērieniem. Nav nekāds noslēpums, ka alkohola ietekmē cilvēks jūtas atbrīvotāks, dod iespēju uz kādu laiku aizmirst problēmas un sadzīves rūpes, noskaņo jautrībai, taču ne vienmēr ir viegli izkļūt no šī stāvokļa, vēl jo vairāk tāpēc, ka aizliegtais auglis ir salds un to gribas baudīt vēl un vēl.

Avīzes „Latgales Laiks” redakcija saņem lasītāju vēstules, kurās viņi lūdz padomu, kā atbrīvoties no alkohola atkarības, kā arī jautā, kā pareizi rīkoties situācijā, kad cilvēks jūt, ka „zaļais pūķis” jau sāk ņemt virsroku. Īpaši grūti klājas cilvēkiem, kuru tuvinieki jau nonākuši alkohola atkarībā. Uz jautājumiem, kuri saistīti ar šo tēmu, atbild Daugavpils reģionālās slimnīcas Narkoloģijas nodaļas vadītājs Mihails Ražukovs.

-- Jūs kā speciālists un praktizējošs ārsts redzat, kas notiek sabiedrībā. Vai, jūsuprāt, pašreizējā situācijā, kad ir noteikti ierobežojumi „Covid-19” izplatības mazināšanai, pieaug alkoholisms? Cik nopietna ir šī problēma?

-- Latvijā nav „sausā” likuma, tāpēc cilvēks ir tiesīgs gūt pozitīvas emocijas, lietojot alkoholu. Tā ir katra cilvēka izvēle. Izņemot spirtotos dzērienus, ir ļoti daudz kas interesants, ar ko var nodarboties, lai gūtu pozitīvu lādiņu, -- radošas nodarbes, internets, kurš tagad piedāvā neskaitāmi daudz pašizglītošanās, komunikācijas, pat savu preču un pakalpojumu pārdošanas iespēju. Daudz kas ir atkarīgs no cilvēka attīstības līmeņa. Neviens neaizliedz, tā ir mūsu pašu izvēle. Neesmu ievērojis, ka alkohola atkarīgo būtu kļuvis daudz vairāk, es neveidoju šādu statistiku, taču pašreizējā situācija, salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, būtiski neatšķiras.

-- Un tomēr – izglītots cilvēks, kuram ir daudzpusīgas intereses, augsts intelekts – sāk dzert un nonāk alkohola atkarībā? Kāpēc tā notiek?

-- Sākumā cilvēks zaudē modrību, neizmanto citas psiholoģiskā stāvokļa regulēšanas metodes, bauda šo brīdi vēl un vēl, un ar laiku psiholoģiskā atkarība kļūst par fizisku atkarību. Cilvēks grib mainīt noskaņojumu un lieto alkoholu, jo tas viņam ir viens no visātrākajiem veidiem, kā „attālināties” no pašreizējās nepatīkamās situācijas. Dzīvē mums ir jāatšķetina dažādi uzdevumi, savukārt neatrisināti uzdevumi (problēmas) rada pāridarījuma sajūtu, dusmas, neapmierinātību, izmisumu. Cilvēks vēlas atjaunot normālu stāvokli un -- vai nu lieto alkoholu, vai arī saņemas un risina problemātisko situāciju bez alkohola.

-- Kā rīkoties, ja tuvinieki ir nonākuši alkohola atkarībā?

-- Kāds izvairās no šīs situācijas, kāds pielāgojas, pakļaujas un kļūst par līdzatkarīgo, savukārt kāds to izbauda, nostādot sevi upura lomā. Ja cilvēki turpina dzīvot kopā, neko nemainot, tātad tam ir personīgi svarīgi psiholoģiski vai materiāli neatrisināti jautājumi. Pirmām kārtām, šajā situācijā abiem dzīvesbiedriem jātiek skaidrībā – saglabāt vai nesaglabāt attiecības, kaut ko mainīt vai atstāt pa vecam. Ja ir vēlēšanās saglabāt attiecības, tad kāds tam ir pamatojums. Ja grib kaut ko mainīt, ir jāpārdomā stratēģija un taktika, kā to izdarīt. Jālemj kopā, atbalstot vienam otru.

Pat tad, ja pats alkohola atkarīgais vēlas mainīties, atbrīvoties no atkarības, tie var izrādīties tikai skaisti un daudzsološi vārdi, jo gribēt atrisināt situāciju vien ir par maz, lai to izdarītu, ir jārīkojas. Var vēlēties daudz ko un ilgu laiku, taču no tā nekas nemainīsies.

-- Vai cilvēks pats spēj pārtraukt ieilgušu dzeršanu, tikt vaļā no alkohola atkarības? Kādos apstākļos notiek pārmaiņas?

-- Spēj! Gadījumā, ja viņš apzināsies, kādēļ to dara, kāds no tā būs labums vai kas rezultātā viņa dzīvē mainīsies uz labo pusi. Ja zinās, kāpēc to dara un ko labu tas dos tieši viņam. Kaut ko mainīt – tas ir paša no alkohola atkarīgā lēmums, ja ir tuvinieku atbalsts un ja pats atkarīgais redz, kā dēļ viņam jāmainās, kādas pozitīvas pārmaiņas notiks viņa personīgajā dzīvē. Domāšana, ka tad, ja atkarīgais nelietos alkoholu un visi būs apmierināti un laimīgi –nelīdzēs, jānotiek personiskām pārmaiņām. Lai arī tas izklausās nežēlīgi, bet radinieku asaras un bēdas ir tikai pašu radinieku asaras un bēdas, un nekas neatrisināsies pats no sevis. Tuvinieki, kuri nelieto alkoholu cieš, turklāt bieži vien daudz vairāk nekā pats alkohola atkarīgais. Tas ir nopietns darbs ar sevi (gan alkohola atkarīgā, gan viņa tuvinieku), savu iekšējo pasauli, savām psiholoģiskajām un mentālajām problēmām. Ļoti liela nozīme ir savstarpējai sapratnei un atbalstam.

-- Vai alkoholiķu piespiedu ārstēšana ir rezultatīva?

-- Tā nav rezultatīva, jo ir jāmaina cilvēka pasaules uzskatu sistēma, kura veidojusies ilgā laika posmā. Ja situācija kļūst bīstama citiem cilvēkiem, piemēram, cilvēkam ir alkohola delīrijs vai citas saslimšanas, vai arī viņa rīcība apdraud citu cilvēku likumā noteiktās tiesības, tad gan situācija jārisina piespiedu kārtā, taču tas ir tikai uz kādu laiku. Rezultātā tiek likvidētas tikai ārējās pazīmes, bet atkarība paliek un gaida savu nākamo iespēju.

-- Daudziem piemīt šķietami nekaitīgs ieradums – pēc darba iedzert mazliet alus. Cik tas ir bīstams? Vai tā var iedzīvoties alkohola atkarībā?

-- Daudzi pārlieku bieži lieto alkoholu, taču viņiem nav atkarības. Taču „nekaitīgais” ieradums regulāri nedaudz iedzert pēc 5—10 gadiem var pārvērsties alkohola atkarībā un izraisīt smagas sekas, lai gan sākotnēji tas ir bijis tikai ātras relaksācijas veids. Bet, ja gribas iedzert vēl un vēl, tā ir jau ir alkohola atkarība. Tā ir ļoti trausla robeža, to ir viegli pārkāpt, nemaz nepamanot.

-- Daudzi domā, ka pietiek ierasties vizītē pie narkologa, un viņš izārstēs.

-- Ir medikamenti, ārstnieciski līdzekļi, kuri palīdz samazināt alkohola patēriņu līdz minimumam. Tiem ir plašs darbības spektrs, kas galvenokārt darbojas fizioloģiskā līmenī, iedarbojoties uz receptoriem, piemēram, mazinot vai arī samazinot līdz minimumam alkohola radīto eiforijas sajūtu. Taču pārsvarā cilvēki nevēršas pie speciālista, pielieto savas, gadu gaitā pārbaudītas metodes. Piemēram, tomātu vai kāpostu sulu, kādam palīdz stipra tēja, kādam – sports, pastaigas. Citi dzer baldriāna, māteres pilienus, B, C vitamīnus – viss ir ļoti individuāli. Pēc alkohola lietošanas organismā jāatjauno ūdens un sāls līdzsvars.

Taču, raugoties uz šo problēmu nopietnāk, ja ir izveidojusies alkohola atkarība, labāk tomēr vērsties pie speciālista. Salīdzinājumam: jums mājās ir šķēres un spogulis, taču patstāvīgi jūs nevarēsiet izveidot skaistu matu griezumu, kā apmeklējot frizieri, varbūt vienīgi tad, ja esat ģēnijs un šīs prasmes esat apguvuši, gadiem ilgi trenējoties. Taču šoreiz mēs runājam nevis par frizūru, bet gan cilvēku, kuram nepieciešama palīdzība.