„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.1 °C
apmācies

Ūdensgūtne “Ziemeļi” padevusi lietotājiem 45 000 000 kubikmetru ūdens

Ūdensgūtne “Ziemeļi” savas pastāvēšanas 20 gados no artēziskajiem urbumiem ir padevusi pilsētas sadales tīklos 45 miljonus kubikmetru vistīrākā ūdens jeb aptuveni pa 500 000 litru uz katru Daugavpils iedzīvotāju, “Latgales Laiku” informēja pilsētas ūdensapgādes uzņēmumā.

Šāda ūdens daudzuma pietiktu, lai ar to piepildītu neliela apjoma ezeru. Vislielākais no stacijas sadales tīkla padotais ūdens daudzums bija 2001. gada 31. decembrī – 19 300 kubikmetru. Patlaban vidējais ūdens padeves daudzums ir līdz 6000 kubikmetru dienā.

Savukārt atdzelžošanas stacijā šajā laika posmā no ūdens ir atdalītas vairāk nekā 100 tonnas dzelzs hidroksīda. Visos savas darbības 20 gados ūdensgūtnē “Ziemeļi” pilsētas iedzīvotāju nodrošināšanā ar ūdeni nav bijis neviena pārtraukuma.

Ūdensgūtnes “Ziemeļi” svinīgā atklāšana notika 2001. gada 23. janvārī, kļūstot par vienu no galvenajiem gada notikumiem ne vien uzņēmuma kolektīvam, bet arī pilsētas iedzīvotājiem. Tādējādi tika pabeigts pirmais starptautiskais projekts pilsētas ūdenssaimniecības modernizācijā. Jaunās ūdensgūtnes būvniecības projekts izmaksāja aptuveni piecus miljonus latu (7,12 milj. eiro) un tika realizēts laika posmā no 1998. līdz 2000. gadam.

Tas  ļāva īstenot ilggadējo pilsētas iedzīvotāju un speciālistu sapni -- pilnībā pāriet uz Daugavpils pilsētas apgādi ar dzeramo ūdeni no aizsargātiem pazemes avotiem -- artēziskiem urbumiem, un uzlabot pilsētā dzeramā ūdens kvalitāti. Ūdensgūtnē “Ziemeļi” ūdens tiek ņemts no trīspadsmit 76 līdz 160 metrus dziļiem artēziskajiem urbumiem. Līdz šim pilsēta vairāk nekā 110 gadus saņēma ūdeni no Daugavas, kuras piesārņojums nopietni apdraudēja pilsētas iedzīvotāju veselību. 

Ūdensgūtne “Ziemeļi” ir visjaudīgākā no trim pilsētas ūdensgūtnēm  un nodrošina ūdens padevi Jaunajai Forštatei, Centram, Cietoksnim, Jaunbūvei, Ruģeļiem, Gajokam, Čerepovai, Grīvai, Nīderkūniem un Križiem. Nepieciešamības gadījumā stacijas jauda -- līdz 33 000 kubikmetru dienā, var būt pietiekama arī visas pilsētas nodrošināšanai ar ūdeni.