„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.9 °C
skaidrs laiks

Attālinātajās mācībās rezultāti varētu nebūt augsti

Izplatoties “Covid-19”, 7.–12. klašu audzēkņiem attālinātās mācības notiek jau kopš rudens brīvlaika, 5.–6. klašu skolēniem -- no 11. janvāra, bet 1.–4. klašu skolēni sāka mācīties attālināti 25. janvārī. Attālinātas mācīšanās pieredzi skolas uzkrājušas jau pavasarī, bet, neskatoties uz to, pielāgojoties apstākļiem, skolās ir jādomā, kā organizēt darbu, vienlaikus rūpējoties gan par skolēnu un skolotāju veselību, gan par sekmīgu mācīšanos un rezultātiem.

Latgales reģiona skolās arī mācās attālināti. Riebiņu vidusskolas direktore Ineta Anspoka stāsta: „Esam pielāgojušies, strādājam ar pilnu atdevi, ar pilnu atbildību, palīdzam cits citam, sadarbojamies. Ļoti palīdz tehnoloģiju speciālisti, kas iesaistās dažādu procesu organizēšanā, jo šobrīd tas ir svarīgs faktors mācību satura apguvē. Pašvaldība mūs atbalsta, budžets ir apstiprināts, bet, ja kaut kas ir nepieciešams, varam rēķināties ar palīdzību.’’

Riebiņu vidusskolā notiek arī administrācijas sanāksmes, kurās runā gan par mācību priekšmetiem, gan apspriež skolotāju jaunās idejas, turklāt pedagogi var vērsties pēc palīdzības, ja kāds no viņiem netiek galā.

,,Laukos situācija ar vecākiem un bērniem ir ļoti dažāda gan materiālu sagādes, gan attieksmes ziņā. Ja ir nepieciešamība, mēs pielabojam skolēnu mājas datorus vai arī sagatavojam kopētus materiālus, ja kādam mājās nav datora. Visu laiku cenšamies uzturēt saziņu gan ar vecākiem, gan bērniem. Saprotams, ka mācību rezultāts varbūt nebūs tik augsts kā iepriekš, bet mums ir svarīgs arī skolēnu emocionālais stāvoklis. Interešu izglītības skolotāji strādā ar individuālu pieeju ar bērniem un vecākiem,” stāsta Riebiņu vidusskolas direktore Ineta Anspoka.

Krāslavas Valsts ģimnāzijā arī ir pielāgojušies attālinātām mācībām. Kvalitatīvu mācību nodrošināšanai tiek izmantotas vairākas interneta platformas, skola ir iegādājusies jaunus datorus, lai pedagogi varētu vadīt stundas, atrodoties skolā. Tomēr, neskatoties uz to, skolotājiem ir iespēja vadīt nodarbības arī no mājām. Ģimnāziju atbalsta pašvaldība, nodrošinot produktu paciņas skolēniem, kuras ģimnāzijas darbinieki piegādā uz mājām.

Skolas sastopas arī ar vairākām grūtībām. Krāslavas Valsts ģimnāzijas direktors Jānis Tukāns stāsta, ka bieži vien skolēniem ir problēmas ar internetu, e-klase ir pārslogota un mācības nevar notikt raiti, turklāt attālinātās mācības ļoti nogurdina skolēnus. ,,Esam palīdzējuši arī skolēniem, kuriem mājās nav datoru, ģimenes ir noslēgušas līgumu ar skolu un esam izsnieguši datorus, kuri agrāk tika izmantoti skolas vajadzībām’’.

Lai atvieglotu mācību procesu, tika radīts projekts "Tava klase". Tā 2021. gada 21. janvārī uzsāka jaunu mācību video filmēšanu . Līdz pavasarim plānots izveidot 600 jaunas divdesmit minūtes garas mācību stundas, kas aptver plašu tematu loku un dod iespēju skolotājiem izmantot tās radoši, atkarībā no konkrētās vajadzības darbā ar klasi. No 29. janvāra divreiz nedēļā – pirmdienās un piektdienās – “Tava klase” mācību stundas būs redzamas arī virszemes apraidē divos televīzijas kanālos: ReTV un Rīga TV24.

Jeļizaveta Korotkova