„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Daugavpils šī gada budžets apstiprināts 123 miljonu eiro apmērā

Trešdien, 27. janvārī, Daugavpils domes ārkārtas sēdē pēc vairāku stundu ilgām diskusijām ar balsu vairākumu apstiprināja pašvaldības 2021. gada budžetu: ieņēmumos -- 97 889 746 eiro un izdevumos -- 123 439 822 eiro.

Salīdzinājumā ar 2020. gada budžetu, Daugavpils pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumu daļa samazinās par 2,6 miljoniem eiro, bet budžeta izdevumu daļa -- par vienu miljonu eiro. Starpību starp budžeta ieņēmumiem un izdevumiem plānots segt no budžeta līdzekļu atlikuma uz gada sākumu.

Budžeta izdevumu struktūrā lielākais līdzekļu apjoms ir paredzēts izglītībai, ekonomiskajai darbībai, sociālajai jomai un pilsētas teritorijas uzturēšanai. Iespaidīgi līdzekļi ir paredzēti arī investīciju projektiem.

Daugavpils domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs, raksturojot pieņemto budžetu, atzina, ka šogad, līdzīgi kā iepriekšējos gados, pašvaldība turpinās pilsētas saimniecības sakārtošanu un pilsētas iedzīvotāju dzīves vides uzlabošanu.

Plānots turpināt publisko teritoriju un pagalmu remonta un labiekārtošanas programmu. Pilsētā plānots uzlabot satiksmes organizāciju, vairākos ielu posmos veikt ielu remontdarbus, kā arī daļēju grants ielu asfaltēšanu.

Tiks izremontēts un labiekārtots Vienības skvērs pilsētas centrā, kā arī Zeļinska skvērs Ķīmiķu mikrorajonā.

Tieši par Vienības dārza remontu un sagatavošanās darbiem vides objekta par godu Latvijas simtgadei uzstādīšanu, kam paredzēti vairāk nekā 800 000 eiro, sēdē izvērtās plašas diskusijas. Domes koalīcija neatbalstīja vairākus opozīcijas priekšlikumus, kas paredzēja vides objektam atvēlētos līdzekļus novirzīt, piemēram, atlaižu piešķiršanai braukšanai sabiedriskajā transportā dažādām iedzīvotāju grupām.

Pilsētā turpināsies jaunu bērnu rotaļu un sporta laukumu izbūve un aprīkojuma uzstādīšana un nomaiņa tajos.

Paredzēts nojaukt avārijas stāvoklī esošo ēku 18. novembra ielā 43 un tās vietā plānot jaunas daudzdzīvokļu mājas jaunajām ģimenēm un speciālistiem būvniecību. Renovējot vienu no mājas sekcijām Gaismas ielā 7, savu dzīvojamo fondu pašvaldība plāno papildināt ar 30 labiekārtotiem dzīvokļiem, daļa no kuriem varētu tik piešķirta jaunajiem speciālistiem.

Budžetā ir ieplānoti līdzekļi arī pilsētas pludmaļu labiekārtošanai ar uzbrauktuvju ierīkošanu invalīdiem centrālajā pludmalē Stropos, futbola stadiona celtniecības pabeigšanai Esplanādē un mākslīgā sniega trases izveides projekta īstenošanai slēpošanas trasē Stropos.

Finansējums dažāda veida pabalstu izmaksai trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem, salīdzinājumā ar 2020. gadu, ir palielinājies par vairāk nekā 350 000 eiro. Līdzekļi budžetā ir paredzēti arī jauna magnētiskās rezonanses aparāta iegādei Daugavpils reģionālajai slimnīcai, kā arī daudz kam citam.

Budžets atbalstīts ar koalīcijas partijas deputātu balsīm, bet opozīcija balsojumā atturējās. Budžetu atbalstījušie deputāti norāda, ka tajā ir saglabātas gan sociālās programmas, gan paredzēti līdzekļi attīstības projektu izstrādei, skolēnu vasaras nodarbinātībai un dažādām citām labām lietām. Savukārt balsošanā atturējušies deputāti norāda, ka šādas viņu izvēles pamatā ir bijusi lielas naudas summas paredzēšana Latvijas simtgades pieminekļa uzstādīšanai laikā, kad svarīgāk būtu cilvēkiem palīdzēt atkopties no sekām, ko radījusi „Covid-19” izplatība un šajā sakarā ieviestie ierobežojumi.

 


Daugavpils domes vadības preses konferencē domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lāčplēsis akcentēja, ka šī gada budžetā būs saglabātas visas sociālās programmas -- atvieglojumi pilsētas sabiedriskā transporta izmantošanā, mājokļu pabalsti, uzturēšanās slimnīcā, skolēnu ēdināšana skolās un izmaksu palielinājumi saistībā ar “Covid-19” izplatību. Tāpat ir paredzēti līdzekļi pašvaldības dzīvojamā fonda paplašināšanai, renovējot daudzdzīvokļu dzīvojamo māju Gaismas ielā 7.

 


Domes priekšsēdētāja vietniece Līvija Jankovska norādīja, ka pašvaldības šī gada budžets ne tikai nodrošinās normālu pilsētas dienestu funkcionēšanu, bet arī dos iespēju attīstīt jaunas idejas un projektus. Tiks īstenoti attīstības nodaļas plāni par jaunu projektu izstrādi, sāksies projektu iesniegšana jaunajam plānošanas periodam, kas paredz projektu īstenošanu laika posmā līdz 2027. gadam. Jaunu tehnisko projektu izstrādei ir paredzēti vairāk nekā 200 000 eiro. Šie projekti būs saistīti ar pilsētas prioritātēm, atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai, jauniem infrastruktūras objektiem.

 


Domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis piebilda, ka paredzēta arī izglītības iestāžu darbinieku apdrošināšana, nauda datoru iegādei skolām, lai palīdzētu pārdzīvot šo smago „Covid-19” laiku, termokameru iegādei un infrastruktūras uzlabošanai. Tāpat izdevies saglabāt jauniešu vasaras nodarbinātības programmu un vasaras bērnu un skolēnu vasaras nometņu programmu, arī ceļazīmju cena ir palikusi iepriekšējā līmenī.

 


Domes deputāts Andrejs Elksniņš, kurš kopā ar pārējiem opozīcijas deputātiem balsojumā par pašvaldības šī gada budžetu atturējās, atklāja, ka šādi rīkojies, jo, viņaprāt, laikā, kad budžeta ieņēmumi samazinās, kad ir radušies dažādi papildu izdevumi sakarā ar „Covid-19” izplatību, pašvaldībai pareizāk būtu paredzēt lielāku finansējumu pasākumiem ekonomiskās aktivitātes uzlabošanai un „Covid-19” seku mazināšanai, nevis Latvijas simtgades pieminekļa būvniecībai trīs gadus pēc simtgades.

 


Turklāt Ministru kabinets „Covid-19” seku pārvarēšanas un bezdarba samazināšanas pasākumiem Daugavpilij ir paredzējis papildu dotāciju 976 000 eiro apmētā. Līdzīga naudas summa -- 974 000 eiro -- budžetā ir ieplānota pieminekļa būvniecības uzsākšanai.

 


Opozīcija nebalsoja “pret”, bet atturējās tādēļ, ka vairāki tās virzītie piedāvājumi tomēr tika iekļauti budžetā, -- gan saistībā ar medicīnas darbinieku apdrošināšanu un jaunas magnētiskās rezonanses iekārtas iegādi Daugavpils reģionālajai slimnīcai, gan arī saistībā ar apdrošināšanas piešķiršana ne tikai izglītības iestāžu pedagoģiskajam, bet arī tehniskajam personālam.