„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
nedaudz mākoņains

Līdzekļi dalībai Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos Daugavpils budžetā nav paredzēti

Līdzekļi dalībai XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus Daugavpils pašvaldības budžetā nav paredzēti, Daugavpils domes vadības preses konferencē žurnālistiem pavēstīja domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs.

Iedzīvotāji redz, ka valdība patlaban nevar prognozēt pat to, kas būs pēc nedēļas vai divām, tādēļ prognozēt, kāda būs situācija pēc pusgada pašlaik būtu visai muļķīgi, uzskata domes priekšsēdētājs.

Valdības rīcības pēdējo “pērļu” rezultātā sākumskolas klašu skolēni ir pazaudējuši no mācību laika divas nedēļās. Šajā laikā mācību procesu būtu varējis organizēt attālināti. Valdība bija solījusi, ka no 25. janvāra sākumskolas klašu skolēni varēs atsākt mācības klātienē, taču tas nenotika. Kas būs tālāk, pēc 7. februāra, pašvaldība arī nevar uzminēt.

„Mēs redzam, ka valdības haotiski pieņemtie lēmumi neļauj ne pašvaldībām, ne skolām, ne medicīnas iestādēm plānot savu darbu ne nedēļu, ne divas un kur nu vēl pusgadu uz priekšu. Arī plānot dalību Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos un citos masu pasākumos ir grūti. Veidojot šī gada budžetu, pašvaldība ir atteikusies no daudzu publisko pasākumu rīkošanas, jo nav zināms, kā situācija attīstīsies tālāk. Arī rezervēt šīm vajadzībām pamatīgas naudas summas pašvaldības budžetā diez vai būtu bijis pareizi,” teica Igors Prelatovs.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis pieļāva, ka pamata prognozēm par strauju situācijas uzlabošanos nav, tādēļ šāda pozīcija pašvaldības budžetā nav paredzēta. Ja situācija būs laba, kaut kādu naudu šīm vajadzībām pašvaldība spēs atrast.

Domes priekšsēdētāja vietnieks norādīja, bet gatavošanās Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem ir sarežģīts process, tostarp ar atlases kārtām, un to nevar paveikt dažos mēnešos.

„Es nespēju iedomāties, kā šādā situācijā šī iecere varētu tikt īstenota. Ja Mežaparka estrāde šim pasākumam, varbūt, arī varētu būt gatava, tad kolektīvu sagatavotība Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem ir daudz sarežģītāks jautājums. Pat ja šie svētki notiks, tie pilnīgi noteikti nebūs tādi, kā līdz šim,” norādīja Jānis Dukšinskis.

Publiskajā telpā parādījusies informācija par to, ka Izglītības un zinātnes ministrija plāno šovasar organizēt XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus. Aģentūrai LETA Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska uzsvērusi, ka svētku laikā tiks ievēroti epidemioloģiskie nosacījumi un pulcēšanās ierobežojumi. Nebūs noteikta viena konkrēta tradicionālā svētku nedēļa, turklāt svētku pasākumi notiks gan Rīgā, gan visā valstī, un tie visi būs vienlīdz nozīmīgi.

Lai kļūtu par dziesmu un deju svētku dalībniekiem, parasti martā un aprīlī notika skates, kurās kolektīvi apliecināja, ka ir apguvusi svētku repertuāru, lai varētu pilnvērtīgi kāpt uz skatuves. Ministre uzsvērusi, ka šogad skates notiks attālināti, dalībniekiem dodot uzdevumu, kura izpildi video formātā vajadzēs iesūtīt maijā.

Iepriekš LETA ziņoja, ka gadījumā, ja šogad notiks XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, nebūs ierasto koru un deju kolektīvu kopkoncertu ar daudzu tūkstošu dalībnieku un skatītāju līdzdalību.

Valsts izglītības satura centra Neformālās izglītības departamenta direktore, Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa informējusi, ka skolu kori, deju kolektīvi un orķestri repertuāru pamatā jau ir apguvuši un tas nemainīsies. Tiek plānots izveidot svētku programmu tā, lai to dalībnieki "piedzīvotu īpašo atmosfēru".

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas apliecina, ka senās latviešu dziedāšanas, dejošanas un muzicēšanas tradīcijas tiek turpinātas un turētas godā. 2020. gada martā XII Latvija Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīcības komiteja un Dziesmu svētku padome nolēma pārcelt skolēnu dziesmu un deju svētkus uz 2021. gadu.