„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
neliels lietus

Aicinās nevirzīt tālākai skatīšanai Augstskolu likumu pašreizējā redakcijā

Lai nepieļautu, ka Daugavpils Universitāte zaudē universitātes statusu, 3. martā tika sasaukta Daugavpils domes Izglītības un kultūras komitejas ārkārtas sēde, kurā tika izskatīta iespēja vērsties Saeimā un valdībā un aicināt nevirzīt tālākai skatīšanai Augstskolu likumu pašreizējā redakcijā.

Daugavpils pašvaldībā “Latgales Laiku” informēja, ka patlaban izskatīšanai Saeimā tiek virzīti grozījumi Augstskolu likumā, kas paredz noteikt 4000 studentu kritērija slieksni augstākās izglītības iestādēm ar universitātes statusu. Tieši šāds kritērijs apdraud iespēju saglabāt universitātes statusu Daugavpils Universitātei. Visām citām augstākās izglītības iestādēm šāds plānotais slieksnis ir atcelts.

Daugavpils domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs norāda, ka Daugavpils Universitāte ir viens no lielākajiem izglītības un zinātnes centriem Latgales reģionā, kā arī nozīmīgs pilsētas dzinējspēks. “Es augstu vērtēju Daugavpils Universitātes panākumus izglītības procesā un sasniegumus pētnieciskajā darbā. Uzskatu, ka gan pilsētas, gan Latgales izaugsmei kopumā ir ļoti svarīgi, lai Daugavpils Universitāte arī turpmāk saglabātu savu pašreizējo statusu,” uzsvēra Igors Prelatovs.

Daugavpili pašvaldība ir ieinteresēta, lai jaunieši par studiju vietu izvēlētos Daugavpili un savu turpmāko dzīvi saista ar pilsētu. Tādēļ pašvaldībai ir svarīgi, lai Daugavpils arī turpmāk būtu universitātes pilsēta, atzina pašvaldības vadītājs.

Kvantitatīvais kritērijs, saskaņā ar kuru universitātes statuss ir atkarīgs no studējošo skaita, nekādi nav saistīts ar Eiropas augstākās izglītības sistēmas principiem -- šī ideja ir radusies vienīgi Latvijas valdības līmenī. Minētās izmaiņas var skart ne vien Daugavpils Universitāti, bet arī Liepājas Universitāti.

Universitāte -- tā nav tikai augstākā izglītība un kadru sagatavošana dažādām nozarēm, bet arī zinātniskā darbība. Daugavpils Universitātes statusa maiņa var negatīvi ietekmēt gan darbu pie zinātniskajiem projektiem un zinātnieku kopienu, gan arī jaunu pētnieku sagatavošanu un ienākšanu reģionā.

Daugavpils Universitātes zinātņu prorektors Arvīds Barševskis norāda, ka, atšķirībā no parastas augstskolas, universitātēs daudz lielāka uzmanība tiek veltīta zinātnei. Līdz ar universitātes statusa zaudēšanu Daugavpils Universitāte zaudēs lielu daļu zinātnes finansējuma, kas ierobežos augstskolas iespējas piedalīties dažādos projektos un piesaistīt projektu finansējumu, jo dalībai projektos ir vajadzīgi augsti rādītāji.

Daugavpils Universitātes un pilsētas domes pārstāvji uzsver, ka cīņa par universitātes statusu turpināsies. 9. martā šis jautājums tiks skatīts arī parlamenta Latgales apakškomisijā. Šobrīd galvenais uzdevums ir izslēgt no likumprojekta kvantitatīvo kritēriju universitātēm. Augstskolu likuma grozījumus noslēdzošajā, trešajā lasījumā plānots skatīti šī gada aprīļa beigās -- maija sākumā.

Šogad Daugavpils Universitāte svinēs savu 100. jubileju un cer uzsākt savas darbības jauno gadsimtu, būdama nozīmīgs Daugavpils intelektuālais spēks un Latgales reģiona izglītības un zinātnes centrs.