„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. marts
Otrdiena
Jāzeps, Juzefa
+3.9 °C
apmācies

Atgūt kontroli pār sevi un atbrīvoties no smēķēšanas

Atkarības ir visai smaga tēma un tikai retais Latvijas iedzīvotājs nav ar tām kaut kādā mērā saskāries – katram paziņu, draugu vai radinieku lokā noteikti atradīsies arī kāds no atkarībām cietušais. Līdzās alkoholismam, narkomānijai un azartspēļu atkarībai ilgstoša problēma Latvijā, kas atstāj iespaidu gan uz cilvēka veselības stāvokli, gan darba spējām ir smēķēšana. Lai arī ir novērojam pozitīva tendence smēķētāju skaitam pēdējos gados samazināties, tomēr ikdienā joprojām smēķē aptuveni ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Par to, ko smēķēšana liecina par cilvēka personību un kā no šīs atkarības var atbrīvoties jautājām profesionālam psihoterapeitam Andrim Veselovskim.

Mēs piedzimstam atkarīgi

“Mēs kā dzīvas būtnes piedzimstam absolūti atkarīgi un tikai pamazām nostājamies uz savām kājām un varam kļūt neatkarīgi. Bet, jo lielāks pašvērtējuma, pozitīvās pieredzes un atzinības trūkums, jo atkarīgāki un vieglāk ietekmējami mēs esam”, skaidro A. Veselovskis. Atkarības lielā mērā atspoguļo mūsu personības trauslo, nepieaugušo un reizē dumpiniecisko šķautni. Tas ir arī veids, kā mēs gūstam baudu un mierinājumu brīžos, kad jūtamies izmisuši, vāji un neaizsargāti. Ne jau velti mēdz teikt – noēst stresu; uzpīpēt, lai nomierinātos; iedzert, lai aizmirstu rūpes.

Mute jau zīdainim ir veids kā gūt baudu un mierinājumu – tikko dzimušai radībai mammas krūts ir visu sapņu piepildījums. Un daudzas lietas sajūtu līmenī nemainās arī pieaugot – ēdiens, alkohols un cigaretes ir tāds pats ātrais mierinājums. Tomēr pieaugušam cilvēkam ir jāspēj saraut šo saikni ar savu māti, jāiemācās būt patstāvīgam. “Ir jāiemācās gūt mierinājumu citā ceļā, kļūstot pašapzinīgam, priecājoties par savu darbu un attiecībām – gūt gandarījumu un piepildījumu no paša paveiktā nevis vielām”, stāsta A. Veselovskis.

Ja cilvēks nespēj sakārtot savu iekšējo “ķīmiju” un negūst baudu no sava paša izvēlēm – darba, attiecībām un hobijiem, tad visdrīzāk viņš izjutīs pastāvīgu badu pēc jaunām ārējām baudām un atzinības apliecinājumiem, kas spēj sniegt kaut nelielu un īslaicīgu apmierinājumu. “Tas ir līdzīgi kā jebkuras atkarības gadījumā – kad cilvēkam dzīvē kaut kas trūkst, viņš meklē viegli iegūstamu baudu un mierinājumu, un tas var būt jebkas –“laiki” sociālajos tīklos, alkohols, kūciņas, pat ātrais kredīts” uzsver psihoterapeits.

Meklē domubiedrus

Katrs, kurš grib attīstīties un kļūt stiprāks, meklē savu ceļu un domubiedrus – vai tā ir joga, sports, ticība vai arī aizraušanās ar dārzkopību, vakara pastaigām, nūjošanu – jebkura veselīga nodarbe, kas palīdz mazināt smēķēšanu. Galvenais, lai izvēlētā metode ir efektīva, piemēram, cilvēks, kurš sācis nūjot, satiek domubiedrus un atrod labu kompāniju, vai arī darba pārtraukumā smēķēšanas vietā pavingro, pamet šautriņas vai uzspēlē galda tenisu, uzsver A. Veselovksis.

Var palīdzēt psihoterapeits un pat treneris

Ja cilvēks ir pieņēmis lēmumu atmest smēķēšanu, tad palīdzēt būtībā var ikviens, kas domā pozitīvi un var dalīties ar veselīgām idejām. No speciālistiem pirmām kārtām palīdzēt var psihoterapeits, kā arī ģimenes ārsts, kurš var palīdzēt pacientam pārvarēt trauksmi, depresiju un bezmiegu, kas var rasties dēļ smēķēšanas atmešanas. Palīdzēt var arī treneris un jebkurš, kam piemīt autoritāte cilvēka acīs. Tomēr pats galvenais nosacījums vienmēr ir – pašam ir jāgrib mainīties un lauzt vecos ieradumus, izejot cauri grūtam procesam.

Lielbritānijas pieredze

Ja paša spēkiem no smēķēšanas atteikties neizdodas, nosacīta alternatīva var būt tā dēvētie bezdūmu produkti jeb tabakas karsēšanas ierīces vai e-cigaretes. Tās lietojot, praktiski nav dūmu un smakas. Apkārtējie netiek pakļauti degšanas produktu ietekmei kā parasto cigarešu gadījumā, jo galvenais ar smēķēšanu saistīto slimību cēlonis ir tabakas dūmos esošie ķīmiskie savienojumi. Jāatceras gan, ka nikotīns jebkurā gadījumā ir atkarību izraisoša viela, un karsēšanas ierīces vai e-cigaretes var tik izmantotas vien kā īslaicīgi aizstājēji, kā starpposms ceļā uz smēķēšanas atmešanu.

Interesanta ir Lielbritānijas pieredze, kas izvirzījusi mērķi līdz 2030. gadam kļūt par valsti, kas brīva no cigarešu dūmiem. Pētījumi apliecina, ka nozīmīga loma šajā procesā ir mazāk kaitīgajām cigarešu alternatīvām jeb bezdūmu produktiem, kas tiek atzīti kā starpposms ceļā uz smēķēšanas atmešanu tiem, kuri citādi turpinātu smēķēt cigaretes. 2020. gadā Lielbritānijā e-cigaretes bija visizplatītākais palīglīdzeklis smēķēšanas atmešanai - tās izmantojuši 27,7% cigarešu smēķētāju, savukārt 18,2% smēķētāju izmantojuši nikotīna aizstājējterapijas produktus (piemēram, plāksterus un košļājamo gumiju), bet 4,4 % lietojuši recepšu zāles – vareniklīnu. 2019. gadā smēķēšanu izdevies atmest 59,7% smēķētāju, kas parastās cigaretes aizstāja ar e-cigaretēm, bet 2020. gadā tas izdevies jau 74%.

Šis bija jau septītais pētījums neatkarīgu pētījumu sērijā, kuru pasūta Lielbritānijas Sabiedrības veselības aģentūra, lai noskaidrotu bezdūmu produktu ietekmi uz sabiedrības veselību.

(https://www.gov.uk/government/news/vaping-better-than-nicotine-replacement-therapy-for-stopping-smoking-evidence-suggests)
(https://www.gov.uk/government/publications/vaping-in-england-evidence-update-february-2021/vaping-in-england-2021-evidence-update-summary)