„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+5.0 °C
skaidrs laiks

Daugavpilī masu vakcinācijas centros vakcinējušies ap 500 cilvēki

Aizvadītajā sestdienā Daugavpilī, Kultūras pils sporta zālē Smilšu ielā 92 un skolas ēkas sporta zālē Parādes ielā 7, darbu sāka divi masu vakcinācijas centri. Piecās dienās vakcīnu pret „Covid-19” tajos saņēmuši apmēram 500 cilvēki.

Iedzīvotāji tajos tiek vakcinēti tikai pēc Nacionālā veselības dienesta izveidotajiem sarakstiem. Vakcinācijas veicēji sazinās ar cilvēkiem un aicina uz vakcināciju konkrētā laikā.

Masu vakcinācijas centra Parādes ielā 7 koordinatore Dina Hublarova Pokšāne “Latgales Laikam” pastāstīja, ka pēc sarakstu saņemšanas cilvēkiem tiek zvanīts un tie, kuri vēlas vakcinēties, tiek pierakstīti uz konkrētu laiku.

Iedzīvotājus, kuri ierodas vakcinācijas centrā, sagaida zemessargi un noteiktā laikā aicina iekšā. Pēc reģistrēšanās cilvēkiem tiek veikta veselības pārbaude, kam seko vakcinācija. Pēc tam viņiem 15 minūtes jāpavada pēcvakcinācijas telpā medicīnas speciālistu uzraudzībā. Ja viss ir kārtībā, tad vakcinētie dodas projām.

Masu vakcinācijas centrā Parādes ielā 7 tā darbības pirmajā dienā no piecām brigādēm tajā strādāja tikai divas. Jau pirmajā dienā vakcīnas saņēma ap 100 cilvēku. Vienas brigādes kapacitāte ir desmit cilvēki stundā. Vakcinēti tika valstī noteikto prioritāro grupu pārstāvji: 70+, cilvēki ar hroniskām slimībām un cilvēki ar ģimenes ārsta nosūtījumu.

Patlaban iedzīvotāju vakcinēšanai Daugavpilī tiek izmantota vakcīna “Astra Zeneca”, kuru centrs saņēmis no valsts. Pakalpojumu sniedzējs pats nevar pasūtīt konkrētu vakcīnu, tikai daudzumu, kāds nepieciešams vakcinācijai, paskaidroja Dina Hublarova Pokšāne. Patlaban Latvijā iedzīvotāju vakcinēšanai tiek izmantota “Astra Zeneca” un “Moderna” vakcīna, tiek gaidīta arī “Johnson&Johnson” vakcīna.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietniece Līvija Jankovska “Latgales Laikam” pastāstīja, ka vakcinācijas punktu izveide noritēja gana strauji, jo Veselības ministrija teju ik dienu papildināja informāciju un vakcinācijas centriem izvirzāmās prasības. Pašvaldībā centru izveidei tika izveidota darba grupa, kas veiksmīgi tika galā ar šo uzdevumu. Vakcinācija abos centros sākās savlaicīgi un noritēja raiti.

Pašvaldība ir atradusi ne tikai telpas centru izveidošanai, bet arī nodrošinājusi centrus ar visu to darbībai nepieciešamo aprīkojumu -- mēbelēm, “Venden” ūdeni utt. Pašvaldība ir ieinteresēta, lai pilsētas iedzīvotāji varētu vakcinēties pēc iespējas ātrāk, saglabāt savu veselību, uzsvēra Līvija Jankovska. Tāpēc tā iesaistīja lielus spēkus, lai šis process sāktos savlaicīgi un noritētu sekmīgi. Kārtību centros un vienmērīgu pacientu plūsmu tajos nodrošina zemessardze un pašvaldības policija.

Domes priekšsēdētāja vietniece atzina, ka iedzīvotāju atsaucība pagaidām nav liela, jo ir ierobežotas grupas, kas var vakcinēties. Tie ir cilvēki vecumā virs 70 gadiem un cilvēki ar hroniskām slimībām. Drīzumā plānots sākt mērķa grupu “60+”, pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieku, 1.—6. klašu skolotāju un sociālo darbinieku vakcināciju, līdz ar to vakcinācijas process ritēs straujāk.

Pagājušajā nedēļā ārkārtas domes sēdē tika pieņemts lēmums par domes, Veselības ministrijas un vakcinētāju trīspusēja līguma slēgšanu par to, ka valdība segs pašvaldībai visus izdevumus, kas tai radušies saistībā ar vakcinācijas centru izveidi, telpu nomu, komunālajiem pakalpojumiem, darbinieku darba apmaksu, arī par dīkstāves dienām, jo centri nestrādās katru dienu. Rēķinus ministrijai plānots nosūtīt katru mēnesi.

Jau šobrīd centru darbības nodrošināšanai pašvaldība ir iztērējusi vairākus desmitus tūkstošu eiro. Līdzekļi ir tērēti gan grīdu seguma iegādei un vakcinēšanas kabīņu izveidei, gan mēbeļu un nepieciešamā aprīkojuma iegādei, gan arī interneta pieslēguma nodrošināšanai. Iedzīvotāju vakcināciju masu vakcinācijas centros Daugavpilī nodrošina “Latgales uroloģijas centrs”, “Medeksperts plus”, “Ģimenes veselības centrs” un “Latgales medicīnas centrs”.

Sākot no 8.aprīļa masveida vakcinācijas centri uz laiku pārtraukuši darbību, taču atsāks to, tiklīdz radīsies šāda nepieciešamība. Vakcinēšanās ir brīvprātīgs pasākums.