„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Bebrenes meistaru rokās koks pārtop šedevros

Ilūkstes novada Bebrenes pagastā ir tik daudz talantīgu un radošu cilvēku, ka viņi nav pat speciāli jāmeklē, jo strādā un rada šedevrus pagasta pārvaldes telpās.

Zelta rokas

Foajē papilnam dažādu koka dekorāciju un izstrādājumu, interesantu ceļrāžu, kuros iegrebts pagasta nosaukums. Un to visu izgatavo nevis no galvaspilsētas uzaicināti meistari, bet gan pagasta iedzīvotāji.

Darbavietā – savdabīgā darbnīcā – vispirms sastapām radošā tandēma pārstāvi, Bebrenes ciema iedzīvotāju Mārīti Zvaigzni, kura paskaidroja, ka otrs meistars Sandis Strods aizbraucis uzstādīt ceļrādi pie viena no pieciem galvenajiem ceļiem, kuri ved uz Bebreni. Savukārt pārējie izstrādājumi gaida savu kārtu. Bebrenes pagasta pārvaldes pasūtījums tika saņemts pagājušā gada novembrī, un tad arī meistari stājās pie darba, kurš nu jau tuvojas noslēgumam.

Atgriezies, Sandis pastāstīja, ka šo amatu nav nekur speciāli mācījies, nav arī darbojies kokgriešanas darbnīcās vai pulciņos pieredzējušu speciālistu vadībā, toties jau skolā, darbmācības skolotāja vadībā apguvis kokapstrādes pamatus, pārsteidzis cilvēkus ar meistarīgi izgatavotiem darbiņiem.

Sandis nesen izgatavojis īstu mākslas darbu – putnu būrīti Putnu dienām. Un, kad kopā ar citiem meistariem vienā no Latvijas pilsētām demonstrējis savu darbu, pirms putnu mājokļu iekāršanas kokā Sanda darbs piesaistījis vides ministra uzmanību, kurš šo būrīti iegādājies.

Liels un smags darbs

Lai izdaiļotu mājokļa interjeru, Sandis šo to ir izgatavojis arī sev un savai ģimenei, -- grāmatplauktus, dažādus sadzīves priekšmetus un skaistas lietas, taču meistars uzskata, ka tie bijuši vien sīkumi. Viņa talants pilnībā atklājās pagājušajā gadā, kad pagasta vadība uzdeva Sandim un Mārītei noformēt un izgatavot dažādas dekorācijas Lieldienām, Ziemassvētkiem, Meteņiem, Līgo svētkiem un citiem pasākumiem, bet pēcāk -- arī uzmeistarot ceļrāžus un izgriezt tajos sava pagasta nosaukumu. Jāpiebilst, ka izgatavot ceļrāžus nebūt nav tik vienkārši, jo tie ir lieli un smagi, vienatnē tos nav iespējams pacelt un pārvietot, tāpēc jāaicina palīgos citi pagasta pārvaldes darbinieki.

„Var jau rupji un bezgaumīgi sanaglot izstrādājumu no dēļiem, bet pavisam kas cits ir to izgatavot tā, lai, Bebrenes viesiem iebraucot ciemā, ceļrāži piesaistītu viņu uzmanību, ciemiņi tos novērtētu un atcerētos. Šie virziena rādītāji ir mūsu pagasta vizītkarte un zīmols. Lai tos izgatavotu, vispirms jāmēro daudzi kilometri, meklējot interesantas formas kokus, pēc tam tie jāatved šurp un stumbri jāapstrādā tā, lai tie iegūtu izteiksmīgu formu,” stāsta Mārīte un Sandis.

Mārītes aizraušanās ar šo darbu nebija nejauša, jo jau skolā viņai patika zīmēt, turklāt tā labi padevās. Tagad viņa uzzīmē uz koka, kur un kas jāizgriež, lai zīmējums vai nosaukums būtu skaists un atmiņā paliekošs, pēc tam ar instrumentiem rokās pie darba stājas Sandis.

Fantāzija un prasme

Mārīte un Sandis, liekot lietā savu radošo fantāziju un prasmīgās rokas, izgatavo ne tikai ceļrāžus, bet arī dažādus citus interesantus priekšmetus gan skaistumam, gan lietošanai sadzīvē, -- solus, galdus, krēslus, informācijas stendus, instalācijas: „Skatoties no malas, viss šķiet vienkārši, -- vai tad ir grūti sanaglot koka krēslu, taču patiesībā ir jāparedz sava darba galarezultāts, t.i., jāiedomājas prātā jau gatavs izstrādājums, un, to darinot, jācenšas iespējami precīzi realizēt savu ieceri,” saka Sandis.

Kad izstrādājums ir gatavs, to pārklāj ar lineļļu, lai koksne labi piesūcas un ilgi kalpo, savukārt, ja nepieciešams, to nokrāso. Šo darbu parasti veic Mārīte: „Man šis darbs patīk. Katru reizi veidojam kaut ko jaunu un neparastu. Kopīgi apspriežam, kā uztaisīt labāk un skaistāk, un, kad esam nonākuši pie kopīga viedokļa, uzreiz ķeramies pie darba.”

Gan Mārīte, gan Sandis ir ģimenes cilvēki. Mārītei ir dzīvesbiedrs un divi pieauguši bērni – vecākajam dēlam Mikam ir 25 gadi, viņš strādā par skolotāju, bet jaunākais dēls Aivis studē Jelgavas Lauksaimniecības universitātē, kur apgūst ekonomista specialitāti. Meistares dēli lepojas ar mammas darbu.

Sandim ir dzīvesbiedre Gunita un trīs bērni – vecākajai meitai Viktorijai ir 11 gadi, Patrīcijai – 7, bet dēlam Regnāram – 4 gadi.

Mārīte Zvaigzne un Sandis Strods pagasta pārvaldē ne tikai darina dažādus koka izstrādājumus un svētku noformējumus, bet veic arī citus pienākumus.

Sandis atzīst, ka darbs ar koku ir sirdslieta un iespēja radoši izpausties, jo viņš ar prieku strādā savā saimniecībā, kurā ir 20 gaļas šķirnes govis un 55 hektāri zemes, audzē kviešus, saimniecībā ir trīs traktori un cita tehnika. Sandis atzīst, ka šāda neparasts vaļasprieka un saimniecības rūpju apvienojums palīdz arī radošajos meklējumos.