„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+4.2 °C
apmācies

Gads bija sarežģīts, taču robežsargi paveica savus uzdevumus

Koronavīrusa pandēmijas dēļ aizvadītais gads bija smags visā pasaulē. Tas ieviesa izmaiņas arī Valsts robežsardzes (VRS) Daugavpils pārvaldes ikdienas darbā un robežsargu ikdienas dzīvē.

Vīruss nesaudzēja ne valsts, ne pašvaldības institūcijas. Taču, par spīti visām grūtībām, 2020. gada prioritārie uzdevumi tika izpildīti noteiktajā laikā un kvalitatīvi, uzskata VRS Daugavpils pārvaldes priekšnieks pulkvedis Oļegs Jemašovs.

O. Jemašovs pastāstīja, ka robežsargi savas kompetences ietvaros veica uzdevumus „Covid-19” izplatības ierobežošanai Latvijas teritorijā. Viņš atzīmēja, ka vairāki pasākumi notika sadarbībā ar zemessargiem. Piemēram, kopīgiem spēkiem tika kontrolēti autoceļi Latvijas—Lietuvas robežas tuvumā. Savukārt kopā ar Valsts policijas un pašvaldības policijas darbiniekiem robežsargi kontrolēja, kā iedzīvotāji ievēro pārvietošanās noteikumus komandantstundas laikā. 2020. gada septembrī robežsargi kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Zemessardzes 3. Latgales brigādi, 34. un 35. kājnieku bataljonu un 56. nodrošinājuma bataljonu piedalījās militārajās mācībās „Namejs 2020”, pildot noteiktos uzdevumus.

Veiksmīgi pabeigta modernizācija un uzlabota dienesta organizācija Pāternieku un Silenes robežkontroles punktā (RKP). Tajos daļēji veikta tehnisko iekārtu modernizācija, kas ļauj veiksmīgāk cīnīties ar valsts robežas pārkāpējiem un apkarot kontrabandu.

Taču, neskatoties uz to, ka robežsargiem papildu bija jāveic VRS dienestam neraksturīgi uzdevumi, Daugavpils pārvaldes robežsargi veiksmīgi pildīja arī savus tiešos pienākumus.

Statistika liecina, ka pagājušajā gadā sarucis robežpārkāpēju skaits uz „zaļās” robežas. 2020. gadā fiksēti deviņi pierobežas incidenti, divos gadījumos robežpārkāpēji tika aizturēti. O. Jemašovs paskaidroja, ka pārējos gadījumos aizturētas personas, kuras centušās nokļūt Baltkrievijā.

Uz Latvijas—Baltkrievijas robežas kopumā fiksēti 297 dažādi pārkāpumi, tostarp Silenē – 137, Piedrujā – 67, Šķaunē – 41, Kaplavā – 28, Robežniekos – 24. No visiem pārkāpumiem 121 gadījumā konstatēts, ka pierobežas zonā vai pierobežas joslā cilvēki atradušies bez speciālas atļaujas. Savukārt 109 gadījumos robežsargi fiksējuši ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu.

„Vēlos uzsvērt, ka 2020. gadā no 3. aprīļa līdz 9. jūlijam Daugavpils pārvaldes robežsargi kontrolēja „zaļo robežu” kopā ar 3. Latgales brigādes zemessargiem. Pateicoties šādai darba organizācijai, izdevās palielināt kontroles intensitāti, kā arī kontrolējamās teritoriju,” atzīmēja O. Jemašovs.

Ņemot vērā valdības noteiktos ierobežojumus, pērn ievērojami sarukusi gan cilvēku, gan transportlīdzekļu plūsma uz Latvijas—Baltkrievijas robežas. 2020. gadā pārbaudītas 390 083 personas, t.i., par 59% mazāk nekā iepriekšējā gadā. Vienlaikus veikta 276 846 transportlīdzekļu pārbaude par 36% mazāk nekā 2019. gadā).

Gada laikā robežsargi fiksējuši 741 pārkāpumu, ko pieļāvuši robežšķērsotāji. Savukārt transportlīdzekļu vadītāji izdarījuši 1118 pārkāpumus, t.i., par trešdaļu mazāk nekā 2019. gadā.

Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes statistika liecina, gada laikā amatpersonas atklājušas 58 dažādus viltojumus (par diviem gadījumiem vairāk nekā 2019. gadā). Visvairāk viltotu dokumentu atklājuši Pāternieku RKP robežsargi. Jāatzīmē, ka viltotas apdrošināšanas polises visbiežāk uzrādījuši kravas auto vadītāji no Ukrainas, Kazahstānas un Baltkrievijas.

Tomēr, neskatoties uz to, ka transportlīdzekļu skaits, kas šķērso Latvijas robežu, ir būtiski sarucis, par 15% procentiem pieaudzis RKP atcelto vīzu skaits (kopā 66). Arī tas daudzējādā ziņā saistīts ar ieceļošanas ierobežojumiem Latvijā.

Arī Daugavpils pārvaldes I kategorijas amatpersonas imigrācijas kontrolē strādāja pastiprinātā režīmā, kā tas bija noteikts sakarā ar ārkārtējās situācijas ieviešanu valstī. Īpaša uzmanība tika veltīta tranzīta ceļiem. Tādējādi no pavasara līdz gada beigām Latvijas teritorijā robežsargi pārbaudīja 31 168 transportlīdzekļus (divreiz vairāk nekā 2019. gadā) un 41 535 privātpersonas. Šajās pārbaudēs tika konstatēti 439 pārkāpumi, tostarp 199 saistīti ar epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpumu koronavīrusa izplatības laikā.

Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldē pagājušajā gadā ierosināti 63 kriminālprocesi. Turklāt pārvaldē atzīmē, ka strauji pieaudzis amatpersonu piekukuļošanas mēģinājumu skaits. Kopumā fiksēti 20 šādi gadījumi. Un arī tas daudzējādā ziņā ir saistīts ar pandēmiju un dažādiem ierobežojumiem. Visos gadījumos izmeklēšana ilga ne vairāk kā 48 stundas, un procesu materiāli tika nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Kukuļdevēji parasti piekrita sadarboties ar prokuratūru, tiekot cauri ar iespaidīgu soda naudas summu -- 10 minimālo mēnešalgu apmērā (4300 eiro).

Savukārt 16 kriminālprocesi uzsākti sakarā ar viltotu dokumentu uzrādīšanu, šķērsojot valsts robežu. Arī šajos gadījumos materiāli tika nodoti prokuratūrai divu diennakšu laikā.

Toties pandēmijas laikā nebūt nesaruka kontrabandas plūsma. Tieši pretēji – uz Baltkrievijas robežas konfiscēti 55,5 miljoni nelegālu cigarešu – tas ir 11 (!) reizes vairāk nekā 2019. gadā. Par mēģinājumiem ievest Latvijas teritorijā kontrabandu robežsardze uzsākusi 19 kriminālprocesus, 13 lietu materiāli nodoti prokuratūrai. Saistībā ar šo pārkāpumu aizturēti 45 cilvēki.

Oļegs Jemašovs uzsvēra, ka 2021. gadā tiks turpināti daudzi pagājušajā gadā iesāktie pasākumi. Svarīgākie no tiem – koronavīrusa izplatību ierobežojoši pasākumi robežsardzes kompetences ietvaros, Pāternieku un Silenes robežšķērsošanas punktu modernizācijas turpināšana. Īpaša uzmanība tiks veltīts arī kukuļošanas apkarošanai.

VRS Daugavpils pārvaldē plānots uzlabot tehnisko nodrošinājumu, paaugstināt cilvēkresursu izmantošanas efektivitāti, ir paredzēti arī citi pasākumi.

Izvirzīti arī jauni aktuāli un svarīgi uzdevumi saistībā ar pašreizējo situāciju. Piemēram, ārzemnieku iebraukšanas, izbraukšanas un uzturēšanās kontrole Rīgā, kad tur norisināsies pasaules čempionāts hokejā. Personāla profesionālo prasmju pilnveidošana, izmantojot tehnoloģiju iespējas attālinātajās mācībās, kā arī robežkontroles tehnisko līdzekļu, piemēram, dronu, efektīvas izmantošanas nodrošināšana.

Noslēgumā O. Jemašovs informēja, ka no 1. jūnija jaunieši var iesniegt pieteikumus dienestam robežsardzē. Pēc Valsts robežsardzes koledžas absolvēšanas viņi varēs pildīt dienesta pienākumus jebkurā Valsts robežsardzes apakšvienībā, tostarp arī Daugavpils pārvaldē.