„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

Daniels Pavļuts: projekta mērķis -- 70% vakcinēto līdz vasaras beigām

Ceturtdien, 6. maijā, veselības ministrs Daniels Pavļuts darba vizītē apmeklēja Latgali, kur tikās ar mediķiem, vietējo pašvaldību, garīdzniecības, nevalstisko organizāciju un preses pārstāvjiem un pārrunāja vakcinācijas procesu un jautājumus, kuri saistīti ar tā sekmēšanu reģionā.


Tikšanās ievadvārdos Daugavpils domē ministrs nosauca “Covid-19” par gadsimta slimību, kā arī norādīja, ka gadu pēc tās izplatības sākuma “mēs tuvojamies izejai”. Cik labi veiksies ar atgriešanos normālā dzīvē, būšot atkarīgs no mums pašiem.


Daniels Pavļuts atzīmēja, ka vakcīnas un medicīna esot padarījusi pasauli par drošāko vietu, kur dzīvot, un tā esot daļa no „Dieva plāna”, tādēļ katram esot jāvakcinējas.


Lūdz palīdzību svārstīgo pārliecināšanā


Patlaban sabiedrība nosacīti ir sadalījusies trīs daļās. Vieni ir tie, kas grib vakcinēties un nevar to sagaidīt, otrie ir ne īsti par, ne pret, trešie -- vakcinācijas pretinieki. Izšķirošais vakcinācijas projekta mērķa sasniegšanā, pēc ministra domām, būšot darbs ar neizlēmušajiem jeb svārstīgajiem. Jo bez svārstīgo pārliecināšanas neizdosies panākt, ka vakcinējas 70% jeb 1,2 miljoni Latvijas pieaugušo iedzīvotāju. Tikai pie šāda rādītājai varēšot justies daudz maz droši un mīkstināt ierobežojumus.

Iedzīvotāju pārliecināšanā par vakcinēšanās nepieciešamību liela loma būšot tiem cilvēkiem, kam apkārtējie uzticas. Tādēļ ministrs aicināja tikšanās dalībniekus iesaistīties šajā pārliecināšanas procesā, piedāvājot palīdzības “ieročus”.

“Burkāns” kā ierocis

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis pieļāva, ka iedzīvotāji pagaidām neredz tos ieguvumus, kuru dēļ būtu vērts vakcinēties, it sevišķi situācijā, kad ir pieejama visdažādākā informācija, kura var kļūt pat par pamatu, lai apšaubītu oficiālo informāciju.

Tāpat ir daļa iedzīvotāju, kura būtu gatava vakcinēties tieši ar Krievijā ražoto “Sputņik” vakcīnu. Tāpēc, ja ir vēlme sasniegt kvantitatīvo rādītāju, iedzīvotājiem būtu jādod iespēja vakcinēties ar dažādām vakcīnām, uzsvēra vicemērs.


Arī Daugavpils novada padomes priekšsēdētājs Arvīds Kucins uzskata, ka ar vienu iestāstīšanu nekas nesanāks, jo cilvēki tam nenoticēs. “Vakcinācijas procesa sekmēšanai cilvēkam ir jāiedod “burkāns”, lai viņš redzētu, kas viņam būs par to, ka viņš vakcinēsies. Turklāt ar naudu arī visu nevarot nopirkt, cilvēkiem ir vajadzīga pārvietošanās brīvība, iespēja staigāt bez maskas un tamlīdzīgi,” uzsvēra Arvīds Kucins.


Daugavpils novada padomes izpilddirektore Vanda Kezika norādīja, ka cilvēkiem laukos ir jāskaidro par vakcināciju, ir jādod šāda iespēja un viņi jāatved uz vakcinācijas vietu, ko pašvaldība arī dara. Taču pārliecināt cilvēkus vakcinēties ne vienmēr ir vienkārši.


Spīdveja sacīkšu apmeklēšana -- kā privilēģija potētajiem


Daugavpils domes deputāte Helēna Soldatjonoka vakcinācijas procesa sekmēšanai no savas puses piedāvāja atļaut vakcinētajiem, piemēram, apmeklēt spīdveja sacensības. Kā piemēru viņa minēja Poliju, kur skatītāju daudzums, kam ir ļauts apmeklēt šīs sacensības, ir 25% no kopējā vietu skaita. Arī Daugavpilī tribīnes ir gana lielas, lai cilvēki varētu vērot sacensības pa gabalu cits no cita. Tas būtu arī labs finansiālais atbalsts komandai, kuras ienākums veido arī ieņēmumi no pārdotajām biļetēm.

Ministrs šādu iespēju noraidīja, norādot, ka pagaidām vakcinēto personu valstī esot pārāk maz -- vien aptuveni 18% pieaugušo, kas ir saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu. Turklāt tā būšot arī diskriminācija attiecībā pret tiem, kam vēl nav bijusi iespēja vakcinēties. Privilēģiju ieviešanu vakcinētajiem varēšot sākt ne agrāk kā maija beigās, kad šis skaitlis varētu sasniegt 30--40%.

Baznīca neuzspiež cilvēkiem viedokli, bet palīdz izvēlēties

Garīgie tēvi, kas piedalījās pasākumā, norādīja, ka sludināšanas iespējas pašlaik ir gana ierobežotas, jo dievkalpojumu publiskie apmeklējumi ir aizliegti. Turklāt cilvēki ir brīvi izvēlē, vakcinēties vai ne. Savukārt mēģinājumi cilvēkus ar varu piespiest vakcinēties var izraisīt masveida nemierus. Baznīca cilvēkam nesaka ne jā, ne nē, bet, izmantojot argumentus, mēģina palīdzēt cilvēkam pašam pieņemt pareizo lēmumu.

Baznīcai visi cilvēki, neskatoties uz viņu attieksmi pret vakcināciju, ir vienādi un tās galvenais darbs ir vest cilvēkus pie patiesības, jo visapkārt ir pārāk daudz melu un izkropļotas informācijas, norādīja garīgie tēvi.


Vietējiem medijiem cilvēki uzticas vairāk nekā “vakcinācijas avīzēm”


Runājot par informācijas pieejamību, kas ir vērsta uz to, lai sekmētu vakcinēšanās procesu, klātesošie atzina, ka tādas esot pietiekami. Izņēmums varētu būt informācija krievu valodā.

Uzdodot retorisku jautājumu, kas tagad ir svarīgāks -- cilvēku drošība un veselība vai valsts valoda,

Helēna Soldatjonoka norādīja, ka materiāli par vakcinēšanos patlaban ir pieejami galvenokārt valsts valodā, kas krieviski runājošajiem varētu kļūt par šķērsli lēmuma pieņemšanai par labu vakcinācijai.


Komentējot kārtējās “vakcinācijas avīzes” izdošanas piedāvājumu, Daugavpils domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Inese Andiņa norādīja, ka cilvēki to uztvertu kā kārtējo reklāmu un nodokļu maksātāju naudas nelietderīgu tērēšanu.

Pavisam cita lieta būtu, ja šādu informāciju sniegtu vietējie mēdiji, kam cilvēki vairāk uzticas. Tas būtu arī labs finansiālais atbalsts vietējiem medijiem.

Latvija pieteikusi divreiz vairāk vakcīnu nekā valstī ir iedzīvotāju

Atbildot uz Daugavpils mediju jautājumu, kāpēc netiek piedāvāta iespēja vakcinēties ar “Sputņik” vakcīnu, Daniels Pavļuts norādīja, ka minētā vakcīna patlaban iziet Eiropas Zāļu aģentūras pārbaudi un, kad tā beigšoties, nav zināms. Latvijā pagaidām tiek lietotas tikai Eiropā Zāļu aģentūras apstiprinātās “Covid-19” vakcīnas.

Turklāt jāņem vērā arī tas apstāklis, ka Latvija pašlaik ir pieteikusies septiņiem miljoniem vakcīnu, kas ir vairākas reizes vairāk nekā valstī ir pieaugušo iedzīvotāju.

Veselības ministrijā “Latgales Laikam” skaidroja, ka tik lielam vakcīnu daudzumam valsts esot pieteikusies, jo neesot skaidrības par to piegāžu apjomiem un termiņiem, kā arī pieļāva, ka pāri palikušās vakcīnas būs jācenšas kādam pārdot, jāziedo vai jāizmanto revakcinācijai.

Vakcīnu iegādei valsts budžetā ir rezervēti 156 miljoni eiro.

Latgales vizītes laikā ministrs apmeklēja arī Rēzekni, kur liela mēroga vakcinācijas punktā Latgales vēstniecībā "Gors" tikās ar pilsētas domes priekšsēdētāju Aleksandru Bartaševiču un Rēzeknes slimnīcas vadību, un Krāslavu, kur tikās ar ģimenes ārsti Marinu Procevsku, kurai šī gada martā "Gada balvas medicīnā 2020" ceremonijā pasniedza vienu no Veselības ministrijas speciālbalvām par aktīvu pašiniciatīvu sarežģītā informācijas telpā, iedrošinot un aicinot savus pacientus vakcinēties.


Daugavpilī pašlaik ir vakcinēti jau vairāk nekā 6000 cilvēku. Vakcinācija pēc iepriekšēja pieraksta turpinās gan vakcinācijas centros, gan ģimenes ārstu praksēs un ārstniecības iestādēs.