„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.6 °C
apmācies

Sudrabotais brīnums -- Daugavpils Sv. Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīca

Аdrese: Silu iela 1, Garnizona kapi, Mežciems, Daugavpils

Daugavpils Sv. Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīca atrodas Mežciemā pie Garnizona kapiem. Dievnams celts stilā, kāds bija raksturīgs Krievijas ziemeļdaļai un baznīca ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis (Valsts aizsardzības Nr. 4725). Dievnama celtniecību finansēja Pēterburgas tirgotājs M. Čukasovs. Projekts un būvuzraudzība bija kara inženiera Raševska ziņā, dievnamu cēla Daugavpils cietokšņa amatnieki.

1897. gada 30. augustā tā tika iesvētīta svētā Aleksandra Ņevska vārdā. Baznīca ir vienstāva koka guļbūve, kas nav apšūta ar dēļiem. Četrslīpju jumts segts ar rombveida skārda plāksnēm. Baznīcai 9 tornīši, kuru karkasi apšūti ar dēļiem, un tiem ir piecas atšķirīgas formas. Virs sānu ieejām uz jumtiņiem atrodas smaili torņi ar četrslīpju jumtu. Altārdaļas jumtu grezno tornis, kura sešstūrainais apjoms balsta sīpolveida kupolu ar krustu. Baznīcas celtniecībā netika pielietotas naglas.

1990. gada jūlijā sākās baznīcas restaurācija, 1991. gada 12. septembrī uz galvenā kupola uzstādīja krustu.

Pie baznīcas var nokļūt, izbraucot caur mežu un plašu pļavu, aiz Garnizona kapu teritorijas, uzreiz aiz baznīcas, sākas industriālā zona. Šo skaisto baznīcu pilsētas valde pat vēlējās “pārnest” tuvāk pilsētas centram, pamatojot savu vēlmi ar to, ka, ja baznīca atrastos ģeogrāfiski tuvāk pilsētas centram, tā būtu populārāks tūristu apskates objekts, tomēr pieminekļu aizsardzības speciālisti, pašvaldības pārstāvji un arī daudzi iedzīvotāji bija un ir par to, lai dievnams paliktu savā vietā un kļūtu par Mežciema rajona jaunatklāto pērli.

Šobrīd dievnams ir jāatjauno, jāsakārto teritorija. Daugavpils pašvaldība piedāvā piedalīties programmā “Sakrālā mantojuma saglabāšana”, kurā piešķir finansiālus līdzekļus reliģisko kopienu atbalstīšanai, tāpat var piedalīties arī Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes īstenotā valsts programmā, kurā piedalās arī citi Daugavpils un Daugavpils novada projekti.

Daugavpils pašvaldībā šāda veida programma pagājušogad tika īstenota jau trešo reizi – reliģiskās kopienas, tāpat kā iepriekš, varēja pretendēt uz pašvaldības atbalstu pētniecībai, konservācijai, restaurācijai un citiem darbiem ar sakrālām vērtībām. Līdzfinansējuma apjoms palika nemainīgs – 75% no kopējām izmaksām ar maksimālo atbalstu 5000 eiro apmērā. Pēc pieteikumu izvērtēšanas tika apstiprināti 7 projekti: logu restaurācija Grīvas Svētās Jaunavas Marijas Romas katoļu baznīcā, Svētā Pētera ķēdēs Romas katoļu baznīcas fasādes elementu atjaunošana, fasādes atjaunošana un lietus ūdens noteces izbūve Daugavpils sinagogā, ikonas restaurācija Nīderkūnu vecticībnieku draudzes lūgšanu namā, dokumentācijas izstrāde lietus ūdens kanalizācijas izbūvei un šķūņa pārbūvei Vissvētākās Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcā, dokumentācijas izstrāde apkures un ventilācijas sistēmai Daugavpils 1. vecticībnieku draudzes lūgšanu namā un pirmsprojekta darbi Sv. Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīcas Garnizona kapos restaurācijas projekta sagatavošanai.

Sv. Aleksandra Ņevska pareizticīgo draudze programmas ietvaros saņēma 3 195 eiro pirmsprojekta darbiem restaurācijas projekta izstrādei.

Baznīcas apkārtne ir iecienīts pilsētnieku un tūristu apskates objekts. Par neparasto būvi sajūsmu pauž arī mākslinieki. Pēc starptautiskā plenēra „Latgales skices” 2019. gadā Daugavpilī, tautas fotostudijas „Ezerzeme-F” organizētajā izstādē Pleskavas fotogrāfe Anna Kamņeva atzina, ka upe, sarkano ķieģeļu ēkas un daudz kas cits Daugavpilī viņai atgādina dzimto Pleskavu. Viņasprāt, Daugavpilī ir ļoti daudz šādu „materiālu”, piemēram, autentiskās koka mājas, taču visvairāk Annu pārsteidza „fotodarbs” ar garnizona baznīcu Mežciemā. Savukārt Sv. Aleksandra Ņevska pareizticīgo dievnamu viņa sauc par „sudrabotu brīnumu”.

Daugavpils pareizticīgo baznīcās dievkalpojumi “Covid-19” noteikto ierobežojumu laikā notiek bez tautas piedalīšanās. Baznīcas ir pieejamas cilvēku individuālai lūgšanai, grēksūdzei un Vakarēdiena saņemšanai, baznīcā jāievēro 2 m distance. Jautājumu gadījumā var sazināties ar Ņevas Aleksandra draudzes klēriķi tēvu Aleksandru Jukimoviču, zvanot uz tālruni +371 22119610.