„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.7 °C
skaidrs laiks

Vēlētāju zemo aktivitāti skaidro ar uzticības zudumu politiķiem

Vēlētāju zemā aktivitāte aizvadītajās pašvaldību vēlēšanās ir saistīta ar iedzīvotāju neapmierinātību sakarā ar biežajiem konfliktiem un nesaskaņām deputātu vidū iepriekšējos gados, pamatojoties uz veiktās aptaujas datiem, preses konferencē Daugavpils domē žurnālistiem atzina domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs


Kā citus iespējamos faktorus, kas būtiski samazinājuši vēlētāju aktivitāti, pašvaldības vadītājs minēja arī labos laika apstākļus, „Covid-19” izplatību un to, ka daudzi iedzīvotāji ir izbraukuši no valsts.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietniece Līvija Jankovska piebilda, ka līdzīga situācija ar vēlētāju aktivitāti bija vērojama visā valstī. Viņa arī norādīja, ka iepriekš, kad cilvēki bija piesaistīti konkrētiem vēlēšanu iecirkņiem, viņiem tika nosūtīti paziņojumi, kurā datumā varēs nobalsot. Šogad šādi personalizēti ielūgumi vēlētājiem netika sūtīti, un tas arī ir viens no faktoriem, kādēļ vēlēšanās bijusi zema aktivitāte.


„Daudzi vēlētāji, uzzinot par vēlēšanām, bija izbrīnīti, ka tās jau ir pagājušas. Daudz bija arī tādu cilvēku, kurus pārbiedējusi „Covid-19” izplatība un kuri tāpēc nodomāja -- kādēļ riskēt ar veselību, dodoties uz vēlēšanu iecirkņiem, un balsot par cilvēkiem, kurus viņi ne īpaši vēlas redzēt pašvaldībā,” norādīja Līvija Jankovska.


Kā vēl vienu no iespējamajiem faktoriem, kas mazinājis vēlētāju aktivitāti, domes priekšsēdētāja vietniece minēja pilsētā pirms dažiem gadiem pieņemtos priekšvēlēšanu reklāmas ierobežojumus.


Pašvaldību vēlēšanās Daugavpilī vislielāko iedzīvotāju atbalstu guvusi "Saskaņa", iegūstot septiņus deputātu mandātus. Par šo politisko spēku nobalsoja 42,25% vēlētāju. "Mūsu partija" vēlēšanās ieguvusi 14,12% vēlētāju balsu un trīs deputātu mandātus, "Latgales partija" -- 13,25% vēlētāju balsu un divus deputātu mandātus, "Daugavpils novada partija" -- 9,64% vēlētāju balsu un divus deputātu mandātus un "Latvijas Krievu savienība" -- 8,22% vēlētāju balsu un vienu deputātu mandātu. Politiskās partijas "Alternative" -- 4,06%, Zaļo un zemnieku savienība -- 2,88%, Kristīgi demokrātiskā savienība -- 2,88%, Jaunā konservatīvā partija -- 1,28% un Jaunā Saskaņa -- 1,04% Daugavpils domē nav iekļuvušas.

"Saskaņu" Daugavpils domē pārstāvēs pieci līdzšinējie pašvaldības deputāti Andrejs Elksniņš, Valērijs Kononovs, Mihails Lavrenovs, Anatolijs Gržibovskis un Nataļja Kožanova, kā arī jaunievēlētie -- Viktorija Sporāne-Hudojana un Iveta Jukšinska. "Mūsu partiju" pašvaldībā pārstāvēs līdzšinējais domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs un priekšsēdētāja vietniece Līvija Jankovska, kā arī Mečislavs Truskovskis, „Latgales partiju” -- līdzšinējie domes priekšsēdētāja vietnieki Jānis Lāčplēsis un Jānis Dukšinskis, Daugavpils novada partiju -- Pēteris Dzalbe un Ivars Šķinčs, bet "Latvijas Krievu savienību" -- Aleksejs Vasiļjevs.