„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Jorens Dobkevičs: mūsu mērķis ir panākt pozitīvas pārmaiņas

Jorens Dobkevičs ir viens no aktīvākajiem un šobrīd pamanāmākajiem daugavpiliešiem. Jaunietis ir dažādu radošo projektu kurators un izglītojošu pasākumu organizators. Ikdienā Jorens strādā par komercdarbības speciālistu Daugavpils pašvaldībā, bet brīvajā laikā kopā ar domubiedriem nevalstiskajā organizācijā “New East” tiek realizēti dažādi valsts un starptautiska mēroga projekti un aktivitātes, lai jauniešiem radītu jaunas iespējas.

Jau skolas laikā Jorens aktīvi iesaistījās dažādu pasākumu organizēšanā un projektu īstenošanā. Neskatoties uz to, ka jaunietim ir tikai 20 gadi, viņš jau ieguvis vērtīgu pieredzi, vairākus gadus strādājot dažādos ar kultūras sakariem saistītos projektos Polijā. “Esmu dzimis un audzis Daugavpilī,” par sevi stāsta Jorens Dobkevičs, “jau skolas laikā es strādāju Polijā – Polijas Parlamenta nodaļā, kur biju ar kultūru un kultūras mantojumu saistītu projektu koordinators. Mēs strādājām ar dažādām Eiropas  valstīm. Tie galvenokārt bija projekti minoritāšu kultūras saglabāšanas jomā. Kādu laiku dzīvoju un mācījos Varšavā.”

Vienlaikus Jorens kopā ar domubiedriem aktīvi darbojās iniciatīvu grupā, no kuras 2016. gadā dzima biedrība “New East.” “Uzreiz sākām īstenot dažādus projektus un organizēt pasākumus arī starptautiskā mērogā,” atceras Jorens, “jau 2016. gadā sākām īstenot programmu “MediaLab”, kas pārtapa par izglītojošu medijpratības programmu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. To atbalstīja ASV vēstniecība Rīgā un Tallinā. Piecu gadu laikā īstenojām pasākumus vairāk nekā 1200 jauniešiem no 7 dažādām valstīm. Šo programmu arī turpinām. Piemēram, 2020. gada sezonā mēs rīkojām “Stay at Home” medijpratības tiešsaistes akseleratoru programmu. Pagājušā gada rudenī sākām un šogad noslēdzām programmu, kas bija veltīta „Latvijas Radio” 95 gadu jubilejai. 100 jaunieši no Latvijas piedalījās trīs dienu hakatonā Daugavpilī un pēc tam strādāja attālināti.”

Šogad, īstenojot dažādas izglītojošas aktivitātes, biedrība “New East” eksperimentē ar formātiem un, sadarbojoties ar Baltijas Mediju izcilības centru un Nīderlandes vēstniecību, īsteno programmu “Mediathon”. “Tas bija hakatons un akselerācijas programma jauniešiem, sociālo mediju kampaņu veidošanā,” skaidro Jorens Dobkevičs, “programmas ietvaros uzmanība tika vērsta dezinformācijai, “Covid-19”, Fake News jeb viltus ziņām, kā arī problēmām saistībā ar informācijas trūkumu reģionā. Lekcijas vadīja Toms Grēviņš no „Latvijas Radio”, Marta Cerava, Evita Puriņa no pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica”. Šobrīd esam nonākuši fināla posmā un komanda no Ludzas un Rīgas pabeigs savu sociālo mediju kampaņas pilotprojektu un tas tiks izplatīts reģionālajos medijos un arī Rīgā, izmantojot  LSM platformas.”

Īstenojot dažādas izglītojošas un iedvesmojošas aktivitātes Daugavpils un reģiona jauniešiem, Jorens un “New East” sadarbojas ar biedrību “D-JUNO”. Viens no šīs sadarbības redzamākajiem pasākumiem ir sarunu sols “LAVKA”, kurā Daugavpils un reģiona jauniešiem ir iespēja uzklausīt citu jauniešu veiksmes stāstus un pieredzi, dibināt jaunus kontaktus, kā arī smelties iedvesmu un pašpārliecību savu ideju īstenošanai. “Mēs iesaistījāmies Latvijas un Polijas oficiālajā simtgades programmā. 2018. gadā notika divas lielas “LAVKAS” – viena Daugavpilī, bet otra Varšavā. Daugavpilī mēs aicinājām piedalīties daudzus foršus projektu koordinatorus un ekspertus no Latvijas un Baltkrievijas. Savukārt uz Poliju aicinājām fantastiskus ekspertus no Lietuvas, kā arī “LV100” programmas pārstāvjus. 2019. gadā šo sadarbību arī turpinājām un mums bija liels pasākums Polijas Nacionālajā stadionā. Mēs ļoti lepojamies ar šo sadarbību, ka kopīgiem spēkiem ar “D-JUNO” izdevās īstenot tāda mēroga aktivitātes.”

Pēdējo četru gadu laikā biedrība “New East” vasaras periodā organizē arī teātra kursus – meistarklases, kopā ar Daugavpils teātra režisoriem un aktieriem. Meistarklašu ietvaros jaunieši rada savu izrādi. Jorens Dobkevičs atklāja, ka šogad jaunieši strādā pie piecām dažādām izrādēm un gaida iespēju tikties ar skatītājiem. “Līdz pandēmijai mēs diezgan bieži rīkojām pasākumus, kur devām iespēju izteikties jaunajiem māksliniekiem un mūziķiem. Tas bija ļoti iedvesmojoši – redzēt, cik daudz jaunieši gatavi iesaistīties. Tā bija radoša un fantastiska gaisotne,” stāsta Jorens.

Savā aktīvajā darbībā biedrības “New East” jaunieši kā vienu no savām prioritātēm izvirzījuši medijpratības veicināšanu. Tieši tāpēc šai tēmai veltīti daudzi projekti un sadarbībā ar citām organizācijām izveidotas un īstenotais daudzas programmas tieši medijpratības jomā. Pavisam nesen biedrība noslēgusi vienu no šādām programmām, kuras ietvaros izveidotas vairāk kā 70 publikācijas, ap 20 video, 12 podkāsti jeb raidieraksti, 20 ilustrācijas, raidījumu ciklus un noderīgas lekcijas topošajiem un jaunajiem žurnālistiem. Šīs programmas auditorija ir Baltijas reģions, un satura veidošanā par dažādiem aktīviem jauniešiem, uzņēmējdarbību un jauniešu iniciatīvām, tiek iesaistīti gan profesionāli žurnālisti, gan šīs jomas jaunpienācēji. “Mums izdevās uzzināt ļoti daudz par jauniešiem, par to, kas notiek mums apkārt pandēmijas laikā. Mums izdevās palielināt mūsu kapacitāti, palielināt komandu un iesaistīt līdzdarboties jauniešus no dažādām pilsētām un valstīm.”

Biedrība “New East” pašlaik aktīvi iesaistās arī pilsētas kultūras un tūrisma aktivitāšu veidošanā. 31. jūlijā plānots atzīmēt Šmakovkas muzeja piecu gadu jubileju. Biedrība kopā ar Daugavpils pašvaldības Tūrisma attīstības un informācijas aģentūru un Šmakovkas muzeju veido svētkiem veltītu izklaidējošu un izglītojošu programmu. “No mūsu puses mēs piedāvāsim sava jaunizveidotā formāta “Hi!Story” spēli. Tā būs pilsētas kultūrvēstures orientēšanās spēle. Tā nebūs sportiska spēle. Dalībniekiem tajā būs iespēja iepazīt pilsētas vēsturi, nozīmīgas personības un arī kulināro mantojumu,” atklāj Jorens.

Jautāts, kā izdodas atrast domubiedrus, kuri ir gatavi pieņemt izaicinājumu un piedalīties dažādu starptautisku projektu īstenošanā, Jorens Dobkevičs atbild: “Visa pamatā ir komunikācija – vienkārša, cilvēcīga komunikācija, vēlme līdzdarboties un dalīties pieredzē. Tikai tā mums sanāk attīstīties un pilnveidoties. Tās ir lietas, ko bieži vien skolā nevar iemācīties, bet mūsdienās tās ir ļoti nepieciešamas gandrīz visur. Tikai tā mēs varam veidot dialogu, radīt idejas, kuras attīstīt aktuālos projektos un pasākumos.”

Jorens kopā ar biedrību “New East” iesaistījās arī Daugavpils pieteikuma sagatavošanas aktivitātēs konkursam par 2017. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu. Pieteikuma sagatavošanas laikā notika “Nākotnes pilsētas spēle”, kurā Jorens aktīvi līdzdarbojās iniciatīvas grupā, kas strādāja pie Saules ielas Radošā kvartāla koncepcijas. Šī koncepcija paredz attīstīt un atdzīvināt Daugavpils Universitātes telpas Saules ielā 1/3, kā jauniešiem draudzīgu koprades vietu. Šī ēka ir vēsturiski nozīmīgs pilsētas objekts, tomēr pašlaik tā atstāta novārtā. Jorens atzīst, ka neskatoties uz to, ka ideja par Saules ielas Radošā kvartāla izveidi aktualizēta samērā nesen, biedrība “New East”, sadarbojoties ar citām nevalstiskajām organizācijām, jau iepriekš bija tie, kuri veiksmīgi atklāja citu, līdz šim neizmantotu pilsētas objektu potenciālu. “Daugavpils cietoksnī savai teātra izrādei mēs izmantojām telpas Nikolaja ielā 9, kur pēc tam tika iekārtots muzejs. Organizējot “LAVKU”, izmantojām pulverpagraba telpas, kur arī pēc tam notika dažādi kultūras pasākumi. Līdz “LAVKAI” neviens nepievērsa uzmanību tam, ka pie bijušā kinoteātra “Renesanse” ir amfiteātris. Mēs to izmantojām, un arī pēc mums tur notika pasākumi. Protams, ir svarīgi, lai šajās vietās notiek ne tikai vienreizējas aktivitātes, bet revitalizācija notiek ilgtermiņā,” atzīst Jorens.

Jorens Dobkevičs uzskata, ka tieši jaunieši ir Latvijas neizsīkstošā enerģija. Pēc viņa domām, svarīgi uzklausīt jauniešu idejas, iniciatīvas, lai veidotu sadarbību un veicinātu to, ka jaunieši neaizbrauc, un paliek Latvijā. Bet svarīgi ir arī gūt starptautisku pieredzi, lai Latgalē radītu konkurētspējīgus projektus.