„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.4 °C
apmācies

Vakcinācija notiek, taču tā varētu būt aktīvāka

Daugavpilī ir divi vakcinācijas centri, no kuriem viens atrodas 5. vidusskolas sporta zālē Parādes ielā 7. Šeit mediķi strādā pēc plāna, demonstrējot augstu pacientu apkalpošanas kultūru un profesionalitāti un rūpējoties, lai vakcinēties gribētāji justos maksimāli ērti Taču medicīnas darbinieki uzskata, ka pilsētnieki varētu aktīvāk veikt šo katram tik svarīgo procedūru.

Uzmanīgi un pacietīgi

Pašlaik pasaulē vairāk nekā 179 miljoni cilvēku ir saslimuši ar “Covid-19”, 3 miljoni 870 tūkstoši -- miruši, un šie skaitļi, diemžēl, pieaug. Latvijā saslimuši 137 tūkstoši cilvēku, 2496 aizgājuši mūžībā, bet 133 tūkstoši atveseļojušies. Daugavpilī kopumā reģistrēti 9483 koronavīrusa gadījumi. Savukārt Daugavpils reģionā visā pandēmijas laikā fiksēti 1686 slimības gadījumi.

Plašsaziņas līdzekļos publicētā informācija liecina, ka "kovids" vēl negrasās padoties, mutējot un radot arvien vairāk un vairāk cilvēkiem bīstamāku celmu. Un tāpēc vienīgais glābiņš ir tikai un vienīgi vakcinācija.

Šīs publikācijas autors nesen, saņemot pirmo vakcīnas devu vakcinācijas centrā Parādes ielā 7, atzīmēja mediķu kvalitatīvo darbu un augsto vakcinācijas organizācijas līmeni. Piezvanot pa tālruni, pierakstījos uz noteiktu datumu, paņēmu līdzi personu apliecinošu dokumentu, sejas masku un devos uz centru. Pie ieejas sagaida cilvēki zemessardzes formas tērpos un pašvaldības policists, kā arī brīvprātīgais, kurš precizē sarakstus un klienta ierašanās laiku.

 

Ieejot ēkā, tiek izmērīta ķermeņa temperatūra, pēc tam jāgaida sava kārta pie reģistratūras. Pāris jautājumi, un var doties tālāk, -- uz kabīni, kur medicīnas darbinieks uzdod vairākus jautājumus par veselības stāvokli, pēc tam jāparakstās anketā. Injekcijas adatas dūriens ir gandrīz nemanāms, pēc tam -- vairākas minūtes mediķu uzraudzībā, un tad jau var doties prom. Visur ir bultiņas, kas norāda virzienu, kurā jāiet, apkalpojošais personāls -- uzmanīgs, saprotošs un pacietīgs.

Dina Pokšāne, kura vada vakcinācijas centru un koordinē gan medicīniskā personāla, gan citu darbinieku darbu, turklāt ne tikai Parādes ielā 7, bet arī mobilajos punktos Krāslavā, kā arī Krāslavas un Daugavpils novadā, pastāstīja visu, kas saistīts ar vakcinācijas procesu.

Kopumā centra darbības laikā vakcinēti aptuveni10 tūkstoši cilvēku. Centrā dienā apkalpo aptuveni 200 cilvēkus, bet Dina Pokšāne uzskata, ka vakcinācijas jaudu varētu palielināt un dienā vakcinēt līdz pustūkstotim cilvēku.

Mediķi ir gatavi dažādām situācijām

Vakcinācijas centra vadītāja Dina Pokšane informēja, ka Latvijā tiek izmantotas trīs vakcīnas: "Pfizer/BioNTeCH” ražoto vakcīnu "Comirnaty", vakcīnu "Moderna" un "Jonson&Jonson" izstrādāto vakcīnu "Janssen". Ir vakcīnas, kuras ievada vienu reizi, ir tādas, kuras jāinjicē divas reizes.

Vakcinācijas centrā Parādes ielā 7 strādā 30 medicīnas darbinieki. Vakcinācijai var pieteikties internetā vai zvanot uz tālruni 8989. Tādējādi jūs tiksiet reģistrēti vakcinācijas rindā.

Nav noslēpums, ka dažādās situācijās cilvēki izturas atšķirīgi. Vairākums uzvedas adekvāti un neizraisa konfliktus, taču ir arī tādi, kas ar savu uzvedību dezorganizē visa centra darbu. Šādos gadījumos palīgā nāk varas struktūru pārstāvji. Ārsti un viņu palīgi, kuri, strādājot neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, ir daudz ko pieredzējuši, nebrīnās par savu pacientu uzvedību un mierīgi reaģē uz šādām sava darba "blaknēm".

"Cilvēki ir dažādi. Mēs esam tam gatavi. Un mēs saprotam šī notikuma psiholoģisko aspektu. Jāpatur prātā, ka cilvēki ar kaut ko tādu saskaras pirmo reizi mūžā. Viņi ir satraukušies vai pat nobijušies. Mēs esam gatavi jebkuram notikumu pavērsienam, taču ne vienmēr spējam pretoties dažu centra apmeklētāju agresijai, kuri dažkārt pārkāpj pieļaujamo robežu," saka Dina. Šādas situācijas visbiežāk rodas tad, ja kāds atnāk nevis noteiktajā laikā, bet, piemēram, stundu pirms vakcinācijas un, cenšoties pēc iespējas ātrāk sapotēties, sāk konfliktēt ar medicīnas personālu un citiem darbiniekiem, tādējādi izraisot haosu un traucējot centra darbu. "Mēs nevaram ignorēt vecāka gadagājuma cilvēku prasības un cenšamies maksimāli izrādīt pretimnākšanu," saka mediķi.

Daugavpils iedzīvotāju ērtībām jūnija beigās tirdzniecības centrā "Ditton" atvērts vakcinācijas kabinets. "Vakcinācijai šajā kabinetā varēs reģistrēties iepriekš. Pilsētas iedzīvotājiem tas būs ļoti ērti, jo vakcinācija tiks veikta 10 stundas," sacīja Dina Pokšāne.

Lemj paši

Centrā ir piecas vakcinācijas kabīnes, dienā, kad apmeklēju šo centru, strādāja četras. Dina Pokšāne uzsvēra, ka mediķi tiek galā ar saviem pienākumiem un cilvēku plūsmu. Katrs no viņiem strādā savā maiņā un savā dienā. Pēc dienas un nakts maiņām "ātrajā palīdzībā" ārsti un viņu palīgi, ja vēlas, var nākt uz vakcinācijas centru un turpināt darbu tur, kā, piemēram, ārsta palīdze Jeļena Silionova: “Šodien es esmu šeit pēc 24 stundu dežūras "ātrajā palīdzībā". Mani neviens nespiež to darīt -- es pati pieņēmu lēmumu. Pārsvarā viss norit pēc plāna -- vienmērīgi un bez konfliktiem. Bet dažreiz rodas ārkārtas situācijas, kuras mēs cenšamies mierīgi atrisināt."

Reģistrators Sandris Iliško pastāstīja, ka lielākā daļa problēmu rodas tāpēc, ka cilvēki neievēro ierašanās laiku centrā: “Ir nepatīkami, ja tiek pārkāpts grafiks. Šādas rīcības iemeslus var saprast, taču tamlīdzīga dažu apmeklētāju pašdarbība izsit no ierastā darba ritma un rada jucekli."

Dina Pokšāne uzskata, ka nevar pieprasīt, lai tādā ārstniecības iestādē kā vakcinācijas centrs valdītu kārtība kā armijā: "Katram cilvēkam ir nepieciešama individuāla pieeja, ņemot vērā viņa vēlmes un motivāciju. Tāpēc kādam mēs veltām vairāk laika, kādam -- mazāk. Un, ja mums neizdodas acumirklī atrisināt kādu jautājumu, tad nevajag to uzskatīt par nolaidību vai nevēlēšanos pienācīgi strādāt. Mēs cenšamies radīt maksimāli ērtus apstākļus visiem bez izņēmuma."

Katram sava motivācija

Daugavpilietis Edgars strādā savā uzņēmumā, kuram ir līgumsaistības ar citām komercstruktūrām: "Ja es nevakcinēšos pret šo vīrusu, tad apdraudēšu visu savu biznesu. Un es to nedrīkstu pieļaut." Turklāt Edgars saprot -- ja viņš nevakcinēsies pret "Covid-19", pats var kļūt par vīrusa upuri.

Oļģerts un Lera ir draugi. Oļģerts ieradās vakcinācijas centrā tāpēc, ka pēc potēšanās uz viņu vairs neattieksies vairāki ierobežojumi: “Es varēšu šķērsot Eiropas valstu robežas, tostarp ar lidmašīnu, varēšu apmeklēt sporta zāles un citas sabiedriskas vietas. Jauniešiem tas ir ļoti svarīgi. Es neesmu riska grupā, tomēr saprotu, ka pastāvīgi būt apdraudētam ir gluži kā spēlēt krievu ruleti. No vīrusa nav pasargāts neviens." Edgara draudzene Lera ir tādās pašās domās.

Ivo, kurš stāvēja rindā, strādā un mācās: "Es saprotu, ka, tā kā esmu jauns, tad varētu viegli izslimot "Covid-19". Bet mani, tāpat kā visus jauniešus, nomāc ierobežojumi. Tāpēc es esmu šeit."

Arī 68 gadus vecā Lija gaidīja rindā, viņa paskaidroja, kāpēc nolēma vakcinēties un izvēlējās "Pfizer", nevis citu vakcīnu: “Šķiet, ka šī slimība nogalina citus cilvēkus, bet mani tas neskars. Tā domā daudzi, arī es neesmu izņēmums. Bet, kad sāka mirt mani draugi un paziņas, es nobijos un satraucos gan par sevi, gan par savu ģimeni un draugiem. Maniem bērniem tika injicēta šī vakcīna un viņiem nebija nekādu blakņu. Arī es ceru, ka man viss būs kārtībā." Lija pastāstīja, ka viņas radiniece un abi viņas dēli vakcinējās ar citu vakcīnu un viņiem bijušas smagas komplikācijas. "Paaugstinājās temperatūra, sākās gremošanas traucējumi, cieta arī iekšējie orgāni -- nieres un aknas. Tas viss notika pēc pirmās devas, pēc otrās arī bija tie paši simptomi," sacīja Lija.

Dina Pokšāne, kuru lūdzu komentēt šo gadījumu, teica, ka katra cilvēka organisms atšķirīgi reaģē uz dažādām vakcīnām, tāpat kā uz jebkurām citām zālēm.