„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.9 °C
nedaudz mākoņains

Berķenelē durvis vērusi seno amatu darbnīca “Klēts”

Raiņa mājā Berķenelē apmeklētājiem durvis vērusi Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmas projektā “Amatniecība bez robežām” tapusī seno amatu darbnīca “Klēts”, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils novada pašvaldībā.


Ēkas atjaunošana tika pabeigta jau pērn rudenī. Savukārt patlaban senā ēka ir ieguvusi arī interesantu un radošu piepildījumu, ar ko piesaistīt apmeklētājus. „Klētī” rosās dažādi amatnieki, šeit var aplūkot jauno ekspozīciju un baudīt Pliekšānu ģimenes īpašo atmosfēru.

Projekta “Amatniecība bez robežām” Daugavpils novada aktivitāšu koordinatore Ināra Mukāne pauda gandarījumu, ka Berķenele pamazām attīstās. „Ja dzīvojamā māja ir sakārtota kopš pagājušā gadsimta 90. gadiem un labi kalpo sabiedrības vajadzībām, tad šīs pusmuižas divas saimniecības ēkas – stallis un klēts – bija sliktākā stāvoklī. Priecājos, ka Latgales plānošanas reģions piedāvāja Latgales pašvaldībām tādu lielisku iespēju strādāt un palīdzēja saglabāt savas mantojuma vietas projektā “Amatniecība bez robežām,” teica Ināra Mukāne.

Aktivitāšu koordinatore pauda gandarījumu, ka par piešķirtajiem līdzekļiem izdevās gan sagatavot klēts atjaunošanas projektu, gan veikt arhitektoniski māksliniecisko izpēti, gan atjaunot un papildināt vēsturisko infrastruktūru.


Īstenojot projektu, ēkai tika uzbūvēti bēniņi, kas iepriekš nebija. Tie sadalīti divās daļās –  viena lielākā daļa ir izstāžu zāle, bet mazākajā bēniņu daļā ir izveidota apsildāma telpa – darbnīca, kur gan vasarā, gan ziemā varēs darboties amatnieki, bet apmeklētāji varēs apgūt dažādas seno amatu prasmes. Savukāret ēkas pirmajā stāvā ierīkota dažādu seno amatu ekspozīcija un daudzfunkcionāla telpa dažādu pasākumu rīkošanai. “Klēts” atjaunošanas tehniskā projekta autors ir Latvijā pazīstams arhitekts Ēriks Cērpiņš.

Prieku par to, ka ir izveidota vēl viena telpa, kas papildina Raiņa māju Berķenelē, pauda arī tās direktore Inese Bērziņa. „Tagad var teikt, ka tas tiešām ir komplekss, jo ir vēl viena ēka, kas darbojas. Un tajā darbojas senās amatu prasmes,” teica Inese Bērziņa.

Telpu iekārtošanā ir iesaistījusies arī Daugavpils mākslinieku Folkmaņu ģimene, kurai izdevies uzburt iekštelpās neparastu auru, ļaujot vecām lietām pārtapt par neparastiem un praktiskiem interjera elementiem.

Līdzās atjaunotajai klētij atrodas vēl viena sena ēka – stallis, kas gaida savu kārtu. Ināra Mukāne atzīst, ka idejas tā atjaunošanai esot, bet jāmeklē iespējas tās īstenot. Viens no idejām paredz nākotnē izveidot šajā ēkā rakstnieku rezidenci.


Projekta “Amatniecība bez robežām” mērķis ir veicināt amatniecības attīstību, sekmējot jaunu kopīgu produktu un pakalpojumu radīšanu, izmantojot pieejamos vietējos resursus un tradicionālās prasmes, kā arī atbalstīt amatniekus uzņēmējdarbības uzsākšanā un veicināšanā, tūrisma pakalpojumu attīstību Latgales-Pleskavas reģionā. Tā kopējais budžets ir 799 740 eiro.