„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.0 °C
apmācies

Repera Ozola koncertu apmeklē vien „padsmit” cilvēki. Kas nogāja greizi?

Sestdien, 10. jūlijā, Daugavpils Kultūras pilī koncertu cikla “Sestdienas vakari” ietvaros notika repera Ozola un grupas “Latgaļīšu reps” koncerti. Ieeja pasākumā bija bezmaksas, taču pie ieejas bija jāuzrāda sadarbspējīgs “Covid-19” sertifikāts. Bēdīgs skats pavērās, kad koncerta saturiskais izpildījums bija augstā kvalitātē, taču zālē bija tikpat skatītāju cik uz skatuves – dziedātāju, kad uz tās uznāca Daugavpils lepnums -- koris “Daugava” Jevgeņija Ustinskova vadībā. Reperis Ozols jeb Ģirts Rozentāls zemo skatītāju skaitu attaisno ar dažādiem iemesliem -- karsts laiks, reklāmas trūkums, vieta, krievvalodīgo vairākums pilsētā, salīdzinoši mazs vakcinēto/ar “Covid-19” pārslimojošo skaits. Taču visam pāri Ozola bundzinieks Rūdolfs Daņiļevičs atzīst, ka sajūtas bija tādas, it kā zāle būtu skatītāju pilna. “Daugavpils koncerts bija īpašs! Arī bungu skaņa bija laba,” bundzinieks dalās sajūtās un ar vēlmi vēl kādu reizi spēlēt Daugavpilī.


Ozola koncerti ierasti pulcē simtiem hiphopa mūzikas atbalstītāju, taču šoreiz tā nebija. Pirmais latviešu repera koncerts Daugavpilī, taču nevar saprast, vai tā bija liela izgāšanās zemās apmeklētības dēļ vai arī emocijām bagāts koncerts šaurā lokā? Lai saprastu īstos iemeslus, kāpēc koncerts neatrada savus potenciālos skatītājus, uz sarunu aicinājām Daugavpils Kultūras pārvaldes vadītājas vietnieci Vitu Viļevko.


Vieta -- Daugavpils Kultūras pils, nevis Dubrovina parks

Kultūras pārvaldes vadītājas vietniece atzīst, ka lokācija, kas ir Daugavpils Kultūras pils ierastā Dubrovina parka vietā, “Sestdienas vakaru” koncertus ir krasi mainījusi un izskaidro arī iespējamos iemeslus, kāpēc apmeklētāju skaits bija tik zems un informācijas aprite par koncertu tik šaura. Viens no iemesliem, kāpēc telpām “jā”, ārtelpām “nē”!, ir lielais karstums. Tas, iespējams, neveicinātu apmeklētāju plūsmu uz koncertiem ārtelpās, taču Kultūras pils telpas ir iespēja kondicionēt. Lai cik ļoti tajā sestdienā bija karsts ārtelpās, uz Kultūras pili neskrēja visi pilsētā palikušie iedzīvotāji, bet gan tikai kādi „padsmit”.

Ozola koncerti tautā ir slaveni ar to, ka tie ir stāvkoncerti, un ar lielām cilvēku masām, kas dzied līdzi katrai dziesmai, vismaz piedziedājumiem. Šoreiz standarts izpalika, bet koncerts bija sirsnīgs un ikviens koncerta apmeklētājs varēja sajusties priviliģēts. Ozola koncerts, bez maksas, turklāt iekštelpās var atrasties bez maskas.

Vēl viens nozīmīgs faktors, kā to uzsver Vita Viļevko, ir epidemioloģiskās drošības nodrošināšana koncertu laikā. Gan koncerta māksliniekiem, gan apmeklētājiem ir jānodrošina droša vide, kur ir divas plūsmas. Viena plūsma jeb zona ir tiem, kuri ir pret “Covid-19” vakcinēti vai pēdējā pusgada laikā pārslimojuši “Covid-19” un var uzrādīt derīgu “Covid-19” sertifikātu. Taču otra plūsma ir “Covid-19” testu veikušie (pēdējo 24 h laikā) un vecāki ar bērniem līdz 12 gadu vecumam. Te esot vieta, kur iekštelpās var visveiksmīgāk īstenot šo divu plūsmu darbību un kvalitatīvu kontroli, abām plūsmām nepārklājoties. Vakcinētie un pārslimojušie varēja izbaudīt koncertu no partera jeb zāles zonas, testētajiem bija iespēja vērot koncertu no balkona, kas nebūt nav sliktāk. Testēto plūsmu tautā ir iesaukuši arī par “netīro plūsmu”. Kultūras pārvalde uzsver, ka ārtelpās tik veiksmīgi nespētu īstenot šo kontroli.

Taču Latvijā ir arī pozitīvs pieredze, kur bez problēmām tiek nodrošināts divu plūsmu princips un maksimāli pieļaujamais cilvēku skaits, nevis minimālais, kā tas ir Daugavpilī. Piemēram, Ralfa Eilanda un Kaspara Breidaka izrāde “Mēs Jūs mīlam!” Hanzas peronā, kas bija pilotprojekts visiem turpmākajiem klātienes koncertiem. Kas neriskē, tas… sēž koncertā iekštelpās.


Koncertiem jānotiek rajonos jeb apkaimēs

Mēs esam pieraduši, ka koncerti lielākoties notiek centrā -- Dubrovina parkā, Pumpura skvērā, Vienības namā vai Daugavpils teātrī, taču nesen atjaunotā Kultūras pils atrodas Ķīmiķu apkaimē, kas ir, protams, ttālāk no centra. Koncertvietu novērtēja arī grupas “Latgaļīšu reps” dalībnieks Didzis Kozlovs, kurš esot pabeidzis RTU Daugavpils filiāli, kas atrodas blakus Kultūras polij. “Šis ir veids, kā pieradināt kultūras produktu patērētājus arī pie Kultūras pils ēkas kā svarīga pasākumu objekta,” stāsta V. Viļevko. Laba iespēja atjaunot kultūras objektu, taču izpildījums nebija veiksmīgākais no visiem iespējamajiem.

Ja koncertvieta būtu ierastais Dubrovina parks, tad būtu vismaz garāmgājēji, kuri ar savu derīgo “Covid-19” sertifikātu pievienotos. Pandēmijas laiks ir ieviesis savas izmaiņas gan pasākumu īstenošanas noteikumos, gan koncertu apmeklēšanas paradumos. Tomēr šogad Dubrovina parkā ar koncertu ciklu “Sestdienas vakari” netiksimies. Precīzāk, netiksimies nekur, jo 15. jūlija rītā, pēc domes vadības rīkojuma, tiek atcelti visi koncertu cikla pasākumi -- diemžēl. Ja tiktu īstenota pilnvērtīga koncertu reklāma, pilsētniekiem būtu liela kultūras deva.


Pilsētā vakcinēto skaits ir zems, tāpēc zems ir arī apmeklējumu skaits

Tagad jārēķinās, ka visi kultūras produkti iedzīvotājiem ir luksa prece, kas pieprasa attiecīgo sertifikātu, lai to patērētu. Daugavpilī un Latgalē kopumā vakcinēto un vakcinēties gribētāju skaits ir viens no zemākajiem Latvijā, kas lielākoties tiek pamatots tieši ar Krievijas mediju telpas patēriņu un zemo sabiedrības uzticību oficiālajai informācijai. Taču vakcinēto un pārslimojošo skaits ir pietiekams, lai uz koncertu ierastos vismaz 50--100 apmeklētāji, ja viņiem būtu informācija par šādu pasākumu.

Ozols uzsvēra, ka zemā apmeklētība ir diezgan loģiska, jo, viņaprāt, Daugavpilī pamatā ir krievvalodīgie, kuriem latviešu reps īsti nepatīk. “Un, protams, QR kods, kurš jāuzrāda pie ieejas, jo Daugavpilī, kā esmu dzirdējis, attieksme pret vakcinēšanos nav viennozīmīga un konkrēta,” kā argumentu neatnākušajiem uzsver reperis.

Novēlota informācija

Runājot par koncertiem, pilsēta līdz pēdējam cerēja, ka būs vēl lielāki atvieglojumi kultūras nozarē. Koncerta ciklu “Sestdienas vakari” rīkošana bija pēdējā brīža lēmums, kas arī radīja šīs sekas, no kurām izrietēja gan skatītāju kritiskais skaits, gan iedzīvotāju informētības trūkums, gan neizpratne, kas ir reperis Ozols?

Reklāma -- šāda tāda

Bija gan sociālie tīkli, gan preses relīzes medijiem, gan informācija pilsētas domes mājaslapā, taču savu auditoriju pasākuma reklāma neatrada. Vienkārši bija par vēlu, novēloti un nelaikā. Līdz tai dienai iedzīvotājiem jau bija ieplānotas brīvdienas pie jūras, drifta sezonas atklāšana vai došanās uz tuvāko vasaras terasi. Informāciju potenciālie apmeklētāji nesaņēma dažādu iemeslu dēļ. Nākamajiem plānotajiem koncertiem gan ir gatavi vismaz virtuālie ielūgumi uz pasākumu jeb “Facebook event”, kas ir ātrākais veids, kā no drauga līdz draugam izplatīt koncertinformāciju un ar to dalīties. Taču koncertu vairs nebūs.

Par vasaras terasēm

Šovasar gan pilsētas iedzīvotājus, gan viesus priecē ne tikai agrākās, bet arī jaunas atpūtas un ēdināšanas vietas. Ozols, pēc koncerta pavadot laiku Daugavpils ielās, ir iepazinis gan jauno grilbāru “Dubrovin” iepretī Dubrovina parkam, gan gaisotnes pilno “Rai”, kas atgādina Rīgas Tallinas kvartālu. Daugavpilī tapusi vieta, kur satikties draugiem, ģimenei, paziņām, brīvībai un idillei, kuru pavada mūzikas ritmi. “Rai” laikam ir mīļākā vieta. Patika pilsēta, parki, kopējā gaisotne. Lai viss piepildās!” ar cerību, ka Daugavpils kļūs vēl kultūras vietām un pasākumiem bagātāka, saka reperis.

Mūziķim visvairāk trūkst satikšanās sajūtas ar skatītājiem

Pandēmijas laiks reperim nav bijis pats grūtākais periods, jo paralēli īsteno dažādus projektus, kas ir saistīti ne tikai ar mūziku, bet arī ar ēdināšanu un sava apģērbu zīmola radīšanu, kuru var atrast veikalā “Hoodshop”. Ozols darbojas arī iepriekš minētā Tallinas kvartāla bārā “Court” jeb “Korts”. Ģirts Rozentāls atzīst: “Visvairāk trūkst enerģijas apmaiņas, kas ir jūtama tieši klātienes koncertos. Tiešsaistes koncerti to nevar imitēt”.

Jaunas dziesmas un jauna sadarbība

Arī Daugavpils koncertā Ozolam radās jauna muzikālā sadarbība ar kori “Daugava”, kopīgi izpildot dziesmu “Cīņa”. Šo dziesmu pērn mūziķis performēja arī “Zelta mikrofons 2020” pasniegšanas ceremonijā ar dziedātāju Lindu Leen un reperi Rolandu Če.

Taču, kā stāsta mūziķis, tuvākajā nākotnē taps jaunas dziesmas un jauni sadarbības projekti ar Latvijas mūziķiem. Pagaidām reperis konkrētāku informāciju neatklāj, jo vēlas saglabāt pārsteigumu.