„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Vai Latgales iedzīvotāji gatavo krājumus ziemai

Vasaras vidus ir laiks, kad sāk nogatavoties ogas, augļi, var sākt novākt dažādus dārzeņus un doties uz mežu sēņot. Dabas dāvanas ir cilvēka veselībai vērtīgu uzturvielu avots. Jautājums par ziemas krājumu gatavošanu ir aktuāls vasarā, tāpēc laikraksta "Latgales Laiks" reportiere Diāna Ragozina jautāja gājējiem Daugavpils ielās, vai viņi šogad plāno marinēt gurķus, gatavot kompotus un ievārījumus ziemai.

Marina, profesionāla dārzkope, dzīvo Preiļos: „Esmu jau izvārījusi zemeņu ievārījumu. Katru gadu marinēju tomātus un gurķus. Gatavoju dažādus salātus no tomātiem, paprikas un sēnēm, kabačiem un ķirbjiem. Noteikti iesālu un kaltēju sēnes. Kopā ar vīru gatavojam ābolu un tomātu sulu. Dažas ogas, kā arī dilles sasaldējam. Cidonijas kaltējam un tad gatavojam tās sīrupā, tāpat sagatavojam arī ķirbjus. Agrāk vārījām aveņu ievārījumu, taču tagad vairs to nedarām, jo avenes ir ļoti tārpainas. Tagad lasām mellenes, pagatavosim ievārījumu un dažas kompota burkas.”

Dana, daugavpiliete, strādā rūpnīcā: „Šogad jau esmu pagatavojusi kompotus, varbūt tos gatavošu rudenī. Es nevārīšu ievārījumu, jo tas vēl ir palicis pāri no pagājušā gada. Turklāt mēs esam sākuši lietot mazāk ievārījuma. Pagatavošu nedaudz gurķu konservu ziemai, bet vēlāk. Agrāk ziemai gatavojām vairāk, tagad mazāk, jo viss ir jāpērk, un, ja jau jāpērk, tad varat arī gatavu. Kopumā mēs cenšamies ēst visu svaigus -- salātus, dārzeņus.”

Viktors, bijušais komercfirmas darbinieks, tagad pensijā, dzīvo Daugavpilī: „Mēs gatavojam krājumus ziemai. Es pagatavošu gurķu, tomātu konservus, upeņu vīnu. Savukārt sieva izvārīs ievārījumus, salātus -- viņa to jau ir sākusi darīt. Vasarnīcā audzējam dārzeņus un ogas -- kā lai nesagatavo ziemas krājumus, jo viss ir mūsu pašu, ekoloģisks. Mums ar sievu patīk gan strādāt dārzā, gan ziemā ēst pašu pagatavoto. Un kā lai ziemas salā iztiek bez siltajās vasaras dienās gatavotajiem gardumiem.”

Inna, daugavpiliete, pārdevēja tirgū: „Ziemai es gatavoju lečo, burkānu, ķirbju sulu, marinētus kāpostus, gurķus. Pagatavošu tomātus savā sulā, tikai ne skābus, bet nedaudz saldenus – tādi mums garšo labāk. Ja salasīsim sēnes, tad iemarinēsim un iesālīsim arī tās. Visvairāk man patīk gatavot ziemai sulas – tajās ir vitamīni, un es zinu, ka sula ir laba, bez ķīmiskām vielām. Vēl es gatavoju arī kāpostu sulu -- palasiet paši, cik tā bagāta vitamīniem!”

Marija, tirdzniecības darbiniece, pensijā, dzīvo Daugavpilī: „Pamazām jau vāru ievārījumu. Ziemai taisīšu salātus, kompotus. Daudz negatavošu, ar mēru un tā, lai pietiktu. Es to daru katru gadu un man patīk -- tas ir kā hobijs. Protams, mēs pērkam arī veikalā, bet pārsvarā cenšamies gatavot paši. Kad bērni bija mazi, spiedām sulas, bet tagad viņi ir izauguši un dzīvo patstāvīgi, brauc tikai ciemos, tad mēs viņus arī cienājam.”