„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.0 °C
daži mākoņi

Pusaudžu izaicinājumi un atbalsta iespējas Daugavpilī

Jau no jūlija sākuma Daugavpilī darbojas Pusaudžu resursu centra (PRC) filiāle. Pusaudžu resursu centrs ir organizācija, kas bez maksas sniedz mūsdienīgu un daudzveidīgu atbalstu pusaudžiem ar mentālās veselības riskiem un grūtībām. Līdz šim Latvijā darbojās vien divi centri – Rīgā un Liepājā, bet jūlijā jaunas centra filiāles atklātas Valmierā, Ventspilī un Daugavpilī.

Lai gan PRC filiāle Daugavpilī darbojas jau mēnesi, tās atklāšana neformālā gaisotnē, klātesot PRC vadībai, Daugavpils pilsētas pašvaldības pārstāvjiem un medijiem notika 28. jūlijā.

“Pusaudžu resursu centrs sākās kā pilotprojekts 2018. gadā,” Daugavpils filiāles atklāšanā stāstīja PRC vadītāja Anita Masaļska, “pamatā tam tika ņemts Lielbritānijas modelis. Kolēģi devās pieredzes apmaiņā uz Lielbritāniju un adaptēja programmu mūsu vajadzībām. Pateicoties Labklājības ministrijas finansējumam, mēs sākām īstenot programmu jauniešiem ar atkarības riskiem. Pirmajā gadā mums bija 58 klienti. 2019. gadā, pateicoties veselības ministrijai, mums izdevās piesaistīt finansējumu garastāvokļa traucējumu programmai, suicīda riska mazināšanai. Šīs programmas mums jau pastāv Rīgā un Liepājā, bet pārējās reģionālajās filiālēs pieejama garastāvokļa traucējumu programma. 2020. gadā mēs apkalpojām vairāk nekā 600 jauniešus un sniedzām viņiem palīdzību. Šogad esam snieguši palīdzību vairāk nekā 290 jauniešiem. Pie mums vērsušies 1000 jaunieši, 600 jauniešus esam izvērtējuši un snieguši krīzes konsultāciju. Mēs priecājamies, ka jaunieši paši vēršas pie mums pēc palīdzības. Tas nozīmē, ka mums uzticas. Priecājamies, ka arī Daugavpils filiālē jau ir vērsušies pilsētas jaunieši. Mums ir liela komanda un tā ir mūsu vērtība. Mums ir bērnu psihologi, bērnu narkologi, dažādi speciālisti, grupas jauniešiem, grupas vecākiem un ģimenes terapeits. Mēs esam sapratuši, ka nav iespējams risināt vien jauniešu problēmas, jo bieži vien šīs problēmas ir ģimenē, tāpēc problēmām pieejam kompleksi.

Anita Masaļska uzsvēra, ka Pusaudžu resursu centrā jauniešiem palīdzība tiek sniegta bez maksas. Kad jaunietis tiek uzņemts programmā, viņam tiek sastādīts individuāls rehabilitācijas plāns, piesaistot visus nepieciešamos speciālistus gan klātienē, gan attālināti. “Lai saņemtu palīdzību centrā, jaunietim nav jābūt tikai no Daugavpils pilsētas pašvaldības. Pie mums droši var vērsties pusaudži arī no citām pašvaldībām. Pašreiz programmā ir arī jaunieši no Jēkabpils, kas brauc uz centru vai saņem palīdzību attālināti. Mēs esam ieinteresēti paplašināt savu darbību, lai palīdzētu jauniešiem. Ir attālinātais režīms, ko mēs saglabājam. Mēs redzam, ka jauniešiem reģionos ir grūti izbraukāt, lai saņemtu palīdzību klātienē.”

“Nav noslēpums, ka pusaudža vecums ir svarīgs posms cilvēka dzīvē,” norādīja PRC attīstības vadītājs, bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, “šajā vecumā tiek likti pamati tālākai dzīves trajektorijai. Šis vecums ir saistīts ar daudziem izaicinājumiem un riskiem. Šie riski tiešā veidā nav saistīti ar fizisko veselību, jo jaunieši nemirst, piemēram, no kardiovaskulārām slimībām. Vislielākie riski šajā vecuma grupā saistīti tieši ar mentālo veselību. Jau iepriekš, strādājot Bērnu psihiatrijas klīnikā, mēs redzējām, ka pusaudži ir tā vecuma grupa, kurai visvairāk nepieciešama šāda veida palīdzība, bet šai vecuma grupai tā pieejama vismazāk. Tas arī bija iemesls, kāpēc mēs mērķtiecīgi sākām veidot Pusaudžu resursu centru. Tas sākās kā pilotprojekts ar ziedotāju atbalstu. Sākotnējā nostāja, kas arī tagad nav mainījusies, -- pakalpojumam jābūt pieejamam un bezmaksas. Psihiatriskā palīdzība mūsu valstī galvenokārt balstās uz lielām institūcijām. Daugavpilī tā ir Daugavpils psihoneiroloģiskā slimnīca, Rīgā – Psiholoģijas un narkoloģijas centrs un Bērnu slimnīca. Šajās institūcijās pamatā ir stacionārā aprūpe un vāji attīstīti ambulatorie dienesti. Savukārt pusaudži nevēlas apmeklēt slimnīcas. Tāpēc mēs veidojām sabiedrībai pieejamu pakalpojumu, kas nav balstīts uz veselības aprūpes iestādēm. Lai saņemtu palīdzību Pusaudžu resursu centrā, nav nepieciešams ārsta nosūtījums. Pie mums var vērsties gan paši jaunieši, gan viņu vecāki. Ir gadījumi, kad jauniešiem mūs iesaka draugi vai paziņas. Šī palīdzība ir brīvprātīga un tiek sniegta tikai tad, ja pats jaunietis tam piekrīt. Mūsu komandas kodols ir psihologi, kuri pieejami arī Daugavpils filiālē, ir arī klīniskie psihologi, bērnu psihologi un narkologi, ir funkcionālie speciālisti, fizioterapeiti, uztura speciālisti, lai sniegtu individualizētu palīdzību.”

Ņikita Bezborodovs atzina, ka ir gandarīts par iespēju paplašināt Pusaudžu resursu centra darbību un sniegt atbalstu jauniešiem arī ārpus Rīgas. “Mēs skatāmies uz šo attīstību arī tālāk. Ceram uz Veselības ministrijas atbalstu, lai varam tupināt šo programmu. Ceram, ka ar Labklājības ministrijas atbalstu arī atkarību profilakses programma būs pieejama ne tikai Rīgā un Liepājā. Ir vairākas iespējas sadarbojoties arī ar pašvaldībām, jo mūsu sniegtie pakalpojumi ir pielāgojami. Pašlaik aktīvāk komunicējam ar Aizkraukles un Rēzeknes pilsētas pašvaldību,” norādīja PRC attīstības vadītājs.

PRC Daugavpils filiāles atklāšanā viesojās arī Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš, kurš pauda pašvaldības ieinteresētību sadarbības mehānismu veidošanā: “Mēs visi apzināmies, ka Pusaudžu resursu centrs ir vēl viens rīks darbam ar jaunatni. Arī no pašvaldības puses mēs apzināmies, ka ne visas problēmas mums izdodas atrisināt un ne par visām problēmām mēs zinām. Ne visi jaunieši ir gatavi iziet formālu procedūru Sociālajā dienestā, Izglītības pārvaldē, jo reizēm tas beidzas ar Bāriņtiesas iesaistīšanos. Tāpēc novēlam, lai jaunieši Pusaudžu resursu centru redz kā atbalstu un nāk pēc palīdzības. Mēs labprāt pieslēgsimies ar resursiem, kas ir mūsu kompetencē.”

Jaunizveidotās PRC Daugavpils filiāles administrators ir Viktors Gallers, kura darba ikdiena arī iepriekš bija cieši saistīta ar jauniešiem. “Mūsu galvenais mērķis ir palīdzēt jauniešiem,” uzsvēra Viktors Gallers, “man ir liels prieks, ka tieši Daugavpilī atvērta pirmā PRC filiāle Latgales reģionā un mēs varam palīdzēt ne tikai Daugavpils pilsētas un Daugavpils novada jauniešiem, bet pie mums vēršas arī no Jēkabpils, Madonas, Rēzeknes un arī Īrijas. Mums ir paveicies ar kolēģiem, kas ir pie mums te – tās ir psiholoģes Irēna Žukovska un Viktorija Ševeļkina. Viņas kopā nodrošina jauniešiem kvalitatīvu psiholoģisko palīdzību un nepieciešamības gadījumā novirza pie citiem speciālistiem.”

Iepazīstinot ar savu darba ikdienu centrā pirmā mēneša laikā, Viktors Gallers stāsta: “Manos pienākumos ir sniegt informāciju par PRC pakalpojumiem visiem interesentiem – pusaudžiem, viņu ģimenes locekļiem un iestādēm, pieņemt pieteikumus no potenciālajiem klientiem. 90% izvēlas piezvanīt. Visbiežāk centrā vēršas vecāki un aizbildņi, tie ir 70%, 20% to dara vecvecāki un tikai 10% ir paši jaunieši. Tā kā mēs esam Latgalē pirmā un pagaidām vienīgā PRC filiāle, ar katru nedēļu informācija par mūsu sniegtajiem pakalpojumiem sasniedz tālākas teritorijas, paplašinoties klientu ģeogrāfijai. Pašlaik esam saņēmuši pieteikumus un atgriezenisko saiti no Daugavpils, Jēkabpils, Madonas, Rēzeknes, Krāslavas un Līvāniem. Ir bijusi pieredze strādāt arī ar jaunieti, kas patstāvīgi dzīvo citā Eiropas valstī, bet vasaras brīvdienas pavada dzimtajā pilsētā.”

Viktors Gallers atklāja, ka Pusaudžu resursu centra speciālisti aktīvi iesaistās arī Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras rīkotajās aktivitātēs un projektos. Projekta „Atbalsts psihoemocionālās veselības veicināšanas pasākumiem skolās „Covid-19” pandēmijas radīto seku mazināšanai” ietvaros no 9. līdz 29. augustam 150 Latvijas skolu pašpārvaldēm tiek organizētas trīs dienu apmācības emocionālās kompetences stiprināšanai. Daļu no nodarbībām par psihoemocionālo labbūtību katrās mācībās vada arī psihologi no Pusaudžu resursu centra

Foto – Ilma Petrova

1 PRC komanda

2 Anita Masaļska

3 Ņikita Bezborodovs

4 Viktors Gallers

5 PRC Daugavpils filiāles atklāšana