„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+18.0 °C
daži mākoņi

Kāzām pandēmijas laikā -- būt!

Tāpat kā visās citās valsts un pašvaldības iestādēs, arī Daugavpils pilsētas Dzimtsarakstu nodaļā pastāv epidemioloģiskie ierobežojumi. Nodaļas vadītājas vietnieks Dainis Ļaksa piebilst, ka laulību ceremonijas tiek organizētas tikai Daugavpils pilsētas teritorijā, ja tās notiek ārtelpās, nevis ceremoniju zālē.

Darbinieki ir vakcinēti

D. Ļaksa precizē, ka visi darbinieki, kas piedalās laulību ceremonijās, ir vakcinēti. Līdz ar to tikai no apmeklētājiem ir atkarīgs, vai ceremonija notiks maskās vai bez tām. Ja ceremonijā vismaz viens klātesošais nav vakcinēts vai viņam nav derīga pārslimošanas sertifikāta, tad tā tiek organizēta ar sejas maskām. Laulību ceremonijas šobrīd tiek organizētas gan ar svinībām, gan bez tām, taču epidemioloģiskie ierobežojumi pastāv abos gadījumos.

Ceremoniju dalībnieku skaits iekštelpās

Ja visi dalībnieki 100% nav vakcinēti, tad laulības tiek īstenotas ar maskām līdz 20 cilvēkiem iekštelpās. Taču, ja visi ceremonijā ir vakcinēti/pārslimojuši “Covid-19”, tad nav ierobežots cilvēku skaits. “Protams, juridiski nav ierobežots, tomēr ceremoniju zālē var ietilpt tikai noteikts cilvēku skaits,” piebilst Dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietnieks.

Ja kādam no dalībniekiem ir veikts “Covid-19” tests, tad tik un tā visiem klātesošajiem ir jālieto mutes aizsegi un jāietur divu metru distance. “Ja telpu lielums ir ierobežots un visiem ir jāievēro distancēšanās, tad telpās tāpat vairāk par 20--25 cilvēkiem neietilpst,” stāsta D. Ļaksa. Līdz ar to formālā kāzu daļa pie nepilnīgi vakcinētā nosacījuma notiek salīdzinoši šaurā, taču epidemioloģiski drošā un kontrolētā lokā.

Ceremoniju dalībnieku skaits ārtelpās

Kā jau iepriekš tika minēts, dzimtsarakstu nodaļa organizē ceremonijas tikai pilsētas teritorijā. Jāpiebilst, ka personu skaits, neatkarīgi no tā, vai visi ir vakcinēti, daļēji vakcinēti, veikuši “Covid-19” testus un netestēti, ir jāsaskaņo ar dzimtsarakstu nodaļas amatpersonu vai garīdznieku, ja laulība tiek noslēgta baznīcā.


Laulību reģistrācijas statistika aug

Jau pusotru gadu dzīvojam neskaidros apstākļos par pasākumu organizēšanu klātienē, arī par laulību ceremonijām. Dainis Ļaksa piebilst, ka ir grūti salīdzināt ar pagājušo gadu, jo pirms gada apstākļi ceremoniju norises kārtībā bija līdzīgi. Šobrīd ir skaidrāki noteikumi un dažādi drošības līmeņi laulību organizēšanā. Salīdzinot ar pirmspandēmijas laiku, 2020. gadā laulību skaits bija krietni samazinājies, taču šogad cilvēki ir pielāgojušies epidemioloģiskajai situācijai un var drošāk reģistrēt laulību. “Kāzu skaits ir pieaudzis. Cilvēki plāno kāzas. Ir vērojama tendence, ka cilvēki mazāk izvēlas svinīgos pasākumus, taču laulību reģistrācijas skaits palielinās,” novērojumos dalās nodaļas pārstāvis. Protams, līdz aizpagājušā gada statistikai vēl ir kur augt, bet pamazām tā tuvojas ierastajiem (pirmspandēmijas) skaitļiem.


Ceremoniju modelis

Jaunie pāri šobrīd biežāk izvēlas tieši tā saucamo “kabineta laulības reģistrēšanu”. Šis modelis iekļauj laulības reģistrāciju kabinetā ar diviem jaunlaulātajiem un diviem lieciniekiem, protams, arī ar laulības reģistratoru.


Laulību reģistrācija ārkārtējās situācijas laikā

Ārkārtējās situācijas laikā laulību reģistrācija tika īstenota, taču tajā varēja piedalīties tikai četri cilvēki un ar dzimtsarakstu nodaļas darbinieku jeb pēc “kabineta principa”. “Laulības notika, bet tikai ļoti šaurā lokā,” uzsver D. Ļaksa.

Maksimāli pielāgoties pandēmijas apstākļiem. Vai laulību reģistrēsim attālināti?

Protams, standarta laulības veids nemainās jebkuros apstākļos, taču saviesīgā daļa ir katram individuāli organizējama, arī balstoties uz valstī noteiktajiem ierobežojumiem. Laulību reģistrēt var tikai klātienē, jānolasa laulības reģistrs un jāpajautā, vai tiešām jaunais pāris ir gatavs teikt “jā” vārdu.

Attīstoties tehnoloģijām, šobrīd arī ārvalstīs dzīvojošie Latvijas pilsoņi var reģistrēt laulību attālināti, iesniedzot elektroniski parakstītu laulību iesniegumu. Ārvalstīs esošie pilsoņi var doties uz konkrētās valsts Latvijas vēstniecību, konsulātu un tur iesniegt laulības pieteikumu.


Īpašā laulību vieta Daugavpilī

Daugavpils pilsētas Dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietnieks uzsver, ka jau trīs mēnešus ir atvērta atjaunotā Lielā un mazā laulību ceremoniju zāle, kuru ir iecienījuši arī jaunlaulātie. “Šis ir viens no iemesliem, kāpēc palielinās laulību ceremoniju skaits tieši iekštelpās, jo pēdējo divarpus gadu laikā dzimtsarakstu nodaļas telpas tika atjaunotas,” stāsta Dainis Ļaksa.

Svarīgi piebilst, ka intervija notika piecas minūtes pirms kāda jaunā pāra laulības reģistrācijas Daugavpilī.

Savā kāzu organizēšanas pieredzē dalījās arī daugavpiliete Annija, kura jūlija pēdējā dienā mija gredzenus ar savu nu jau vīru Alekseju.

Annija atzīst, ka kāzu plānošana sākās jau decembrī. Paredzētais aptuvenais cilvēku skaits bija 60 viesi. “Tad par “Covid-19” ierobežojumiem neuztraucāmies,” saka daugavpiliete. Pavasarī, kad vēl nebija skaidrs, kādi vasarā būs ierobežojumi kāzu svinībām, un bija izsludināta ārkārtējā situācija, radās problēmas. Pirmkārt, vai riskēt un aicināt visus viesus vai tomēr samazināt cilvēku skaitu. Otrkārt, vai kāzu svinības vispār varēs īstenot. “Kas neriskē, tas nevinnē!” stāsta Annija, kura pieturējās pie “ideālā” varianta, ka kāzas varēs organizēt ar potenciāli plānoto viesu skaitu.

Pabrīdināt kāzu viesus!

Maijā epidemioloģiskā situācija sāka uzlaboties un ierobežojumi tika mīkstināti arī attiecībā uz kāzu svinībām. Taču kāzu viesi bija pabrīdināti gan par iespējamo ierašanos bez bērniem, gan par derīga “Covid-19” sertifikāta esamību, lai droši piedalītos kāzu svinībās.


Papildus pluss -- “Covid-19” testi līdz 1. augustam bija bez maksas

Tuvojoties kāzu dienai, ierobežojumi tika mazināti (no 15. jūnija). Katrs viesis tika informēts, ka ierašanās ir ar derīgu sertifikātu vai negatīvu testu. Annija atzīst, ka ļoti liels pluss bija tas, ka līdz 1. augustam, dodoties uz pasākumu Latvijā, “Covid-19” testu varēja veikt bez maksas.

Kurš pārbauda derīgos sertifikātus

Lielo svinību dienā pie baznīcas, kā stāsta Annija, kāzu koordinatore (citos gadījumos -- dzimtsarakstu nodaļas amatpersona) pārbaudīja visu viesu derīgos “Covid-19” sertifikātus un testus.


Katram gadījumam -- punkts līgumā

Organizēšanas procesā gan ar viesu namu, gan fotogrāfu, videoperatoru u.c. svinībās iesaistītajām personām, kuras sniedza konkrētus pakalpojumus, tika noslēgts līgums. Līgumā tika iekļauts punkts par to, ka, ja epidemioloģisko ierobežojumu dēļ kāzas nav iespējams īstenot, rezervācija tiek pārcelta uz nākamo gadu.

Kāzu svinības viesu namā

Arī viesu namā epidemioloģiskā drošība tiek stingri uzraudzīta. Visiem viesiem tika pārbaudīti sertifikāti un testi, lai būtu droši gadījumos, kad svinību vietā ierodas policija. “Līdz pēdējai nedēļai bijām kā uz adatām, bet beigu beigās viss izdevās un “Covid-19” situācija valstī un pasaulē nesabojāja mūsu īpašo dienu!” atzīst Annija.

Lai jaunajam pārim ilga un laimīga dzīve!