„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+4.7 °C
apmācies

Krāna ūdens kvalitāte ir tāda pati, kā veikalā pirktajās PET pudelēs

#DzeramŪdeniNoKrāna


Krāna ūdens kvalitāte ir tāda pati, kā veikalā pirktajās PET pudelēs

Ja jums rodas jautājums, kas atbild par dzeramā ūdens kvalitāti Daugavpils pilsētā, tad tā ir SIA “Daugavpils ūdens”. Pašvaldības uzņēmuma darbinieki regulāri veic ūdens kvalitātes kontroli visos ūdens ražošanas un piegādes posmos. Šo ūdens kvalitātes kontroli īsteno akreditētā uzņēmuma laboratorija tepat Daugavpilī. Tā veic testēšanu, izmantojot 39 metodes sekojošās jomās: ūdens ķīmiskā, fizikāli ķīmiskā un mikrobioloģiskā testēšana, gruntsūdens, dzeramā ūdens, virszemes ūdens un notekūdeņu paraugu ņemšana. SIA “Daugavpils ūdens” nodrošina aptuveni 81 tūkstoti Daugavpils pilsētas iedzīvotāju, ap 500 uzņēmumu un organizāciju ar kvalitatīvu dzeramo ūdeni. Tie ir 12 miljoni litru augstas kvalitātes dzeramā ūdens ikdienā.

  • SIA “Daugavpils ūdens” nodrošina aptuveni 81 tūkstoti Daugavpils pilsētas iedzīvotāju, ap 500 uzņēmumu un organizāciju ar kvalitatīvu dzeramo ūdeni. Tie ir 12 miljoni litru augstas kvalitātes dzeramā ūdens ikdienā. 

 

Cik bieži tiek veikti laboratoriskie izmeklējumi

 


Laboratorijas darba apjomu, kā ziņo “Daugavpils ūdens” reklāmas speciāliste Olga Bumažņikova, nosaka uzņēmuma iekšējie pasūtītāji - Ūdensgūtnes un ūdens attīrīšanas iekārtu nodaļa, Ūdensvada un kanalizācijas tīklu nodaļa un kanalizācijas attīrīšanas iekārtu nodaļa, kuras sagatavo monitoringa programmas.

Šīs programmas tiek saskaņotas ar ūdens kvalitātes kontroles organizācijām. Attiecīgi saskaņošanai, laboratorija sastāda visu paraugu testēšanas grafiku.

Trīs ūdens sagatavošanas stacijās reizi nedēļā tiek definēti organoleptiskie un mikrobioloģiskie ūdens rādītāji, taču visi pārējie - 2 reizes mēnesī.

Kā ziņo “Daugavpils ūdens”, pērn, 2020. gadā, dzeramā ūdens ķīmisko testēšanu skaits sastādīja 4311 vienības, taču mikrobioliģiskās testēšanas skaits bija 3797.

 


No kurienes tiek iegūts dzeramais ūdens

No 2001. gada visas pilsētas apkaimes jeb mikrorajoni saņem dzeramo ūdeni tikai no pazemes avotiem - artēziskajiem urbumiem.

 

  • No 2001. gada visas pilsētas apkaimes jeb mikrorajoni saņem dzeramo ūdeni tikai no pazemes avotiem - artēziskajiem urbumiem. 


Daugavpils pilsētā ir 3 neatkarīgās ūdens ieguves sistēmas. Divās no tām - “Ziemeļi” un “Kalkūni” - tiek īstenota atdzelžošana. Tas ir patstāvīgs tehnoloģiju process, kas nodrošina pazemes ūdens attīrīšanu no dzelzs (dažos urbumos tā saturs ir 10 reizes virs normas). “Ziemeļi” un “Kalkūni” procentuāli nodrošina 41% no pieejamā ūdens daudzuma. Trešā ūdensgūtne “Vingri” nepieprasa ūdens papildattīrīšanu no dzelzs un citām ķīmiskajām vielām, taču procentuāli tiek patērēta visvairāk no visām pieejamajām ūdensgūtnēm - 59%.

 


Daugavpils ūdens - viens no tīrākajiem un kvalitatīvākajiem Latvijā

Daugavpils ir viena no retajām pilsētām Latvijā, kur ir tīrs un kvalitatīvs ūdens. Tā kvalitāti apliecina testēšanas rezultāti. Neviens rādītājs nav lielāks par normu, ko reglamentē Pasaules Veselības organizācija (PVO). Olga Bumažņikova atzīst: “Mēs varam lepoties, ka daudzi mūsu ūdens rādītāji ir desmit reižu zemāki par pieļaujamajām robežām”.

Ūdens analīžu rezultāti tiek apkopoti “Daugavpils ūdens” gada pārskatos un tiek publicēti uzņēmuma mājaslapā www.daugavpils.udens.lv/publikacijas

Dubrovina parkā ir dzeramā ūdens punkts

“Daugavpils ūdens” pārstāvji atzīst, ka jau pagājušajā gadā ir bijusi pozitīva pieredze par ūdens punkta izvietošanu pilsētas teritorijā (Dubrovina parkā). Tāpēc, atsaucoties gan uz pozitīvo pieredzi, gan uz pilsētas iedzīvotāju lūgumu, Dubrovina parkā, sākot ar aprīli līdz siltās sezonas beigām, pilsētas iedzīvotājus priecē Ūdens brīvkrāns.

Samazinām PET pudeļu izplatīšanu


Šis ūdens punkts ļauj parka apmeklētājiem ne tikai atsvaidzināties karstās vasaras dienās, uzņemt nepieciešamo ūdens daudzumu vai vienkārši nomazgāt rokas, bet arī ir videi draudzīgāks. Piepildot līdzpaņemto ūdens pudeli ar dzeramo ūdeni, mēs samazināsim PET pudeļu patēriņu. “Šeit ūdeni var dzert droši, un par brīvu!” uzstāj O. Bumažņikova.

Plānota ūdens punkta izvietošana arī Centrālajā parkā

Olga Bumažņikova stāsta: “Protams, ja būs finansējums, brīvkrāna ierīkošana ir plānota arī Centrālā parka teritorijā”. Jo pieprasījums pēc dzeramā ūdens punkta noteikti ir un būs.

 

  • Pieprasījums pēc dzeramā ūdens punktiem ir un būs. Ja būs finansējums, brīvkrāna ierīkošana ir plānota arī Centrālā parka teritorijā

 


Vai drīkst dzert ūdeni no krāna, nevārot to


“Droši! Jūs, cienījamie iedzīvotāji, jau maksājat par to, lai ūdens no centralizētā ūdens vada būtu drošs un labs dzeršanai,” stāsta uzņēmuma pārstāve. Nav nepieciešamības pirkt papildus ūdens bunduļus vai PET pudeles, jo par centralizētā ūdens kvalitāti jau ir parūpējušies profesionāli speciālisti, izmantojot darbā jaunākās tehnoloģiskās iekārtas.

Šobrīd SIA “Daugavpils ūdens” kopā ar “Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācija” (LŪKA) biedriem iesaistās Ū vitamīna kampaņā (www.uvitamins.lv), lai popularizētu ūdens kvalitāti Latvijas pilsētās. Izmantojot Ū vitamīna simbolu, uzņēmums aicina ikvienu lietot dzeramo ūdeni no centralizētā ūdensvada.

Starp krāna ūdeni un ūdeni, kas ir pildīts pudelēs, būtībā nav nekādas atšķirības. Abos gadījumos ūdens piegādātājiem ir saistošas vienas un tās pašas ūdens kvalitātes un nekaitīguma prasības, ko paredz normatīvie akti. Tāpēc, pirms pērc atkārtoti vienreiz lietojamo pudeli un izmet to pēc lietošanas atkritumu tvertnē, padomā divreiz un izvēlies dzert ūdeni no krāna vai uzpildi līdzpaņemto pudeli Ūdens punktā!

Arī jaunās paaudzes izglītošana par ūdeni

Lai gan klātienes pasākumu organizēšana šobrīd ir ierobežota, LŪKA, sekojot šī gada ANO izvēlētajai tēmai “Ūdens vērtība”, ir izveidojusi video sižetus par dzeramā ūdens “dzīvi” pilsētā. Izglītojoši sižeti par to, “Kur rodas krāna ūdens?” un “Kā gudri izmantot ūdeni?”, lai raisītu izpratni par ūdens rašanos, centralizētās ūdensapgādes sistēmu un ūdens lietošanas paradumu nozīmi katra cilvēka ikdienā. Šīs radošās aktivitātes ir veidotas ar mērķi vērst Latvijas iedzīvotāju uzmanību ūdens lomas apzināšanai katra indivīda un visas planētas dzīvē, kā arī resursu aizsardzības un saglabāšanas nepieciešamībai.

Radītos video sižetus var noskatīties šeit: https://vimeo.com/513770209 , https://vimeo.com/516443568