„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.0 °C
daži mākoņi

Retro tramvajs aizceļo uz „Inženieru arsenālu”

10. septembrī uz Inženieru arsenāla ēkas pagalmu Daugavpils cietoksnī tika nogādāts retro tramvajs, kur tas kļūs par vienu no eksponātiem topošajā tehnikas un industriālā dizaina centra “Inženieru arsenāls” ekspozīcijā.

Sešpadsmit tonnas smagā pirms daudziem gadu desmitiem Rīgas Vagonu rūpnīcā ražotā tramvaja vagona ceļš uz vienu no tūristu iemīļotākajiem apskates objektiem, Daugavpils cietoksni, sākās 2. tramvaju maršruta galapunktā netālu no maizes kombināta. Šeit divi autoceltņi un vairāki „Lagron” speciālisti iekrāva ekspluatācijas laikā daudz pieredzējušo tramvaja vagonu autovilcēja platformā, kurš to nogādāja Cietoksnī, kur vagons tika novietots uz sliedēm restaurējamās Inženieru arsenāla ēkas pagalmā.

„Inženieru arsenāla” izstāžu eksponātu piesaistei plānots veidot ciešu sadarbību gan ar Rīgas motormuzeju, gan Daugavpils pašvaldības uzņēmumiem, gan arī privātajiem kolekcionāriem, uzņēmumiem, māksliniekiem un citiem interesentiem.

Pateicoties Eiropas Savienības atbalstītā projekta “Rīteiropas vērtības” finansējumam, bijušajā Daugavpils cietokšņa Inženieru arsenāla kompleksā tiek veikti būvdarbi un iekārtotas topošā Daugavpils tehnikas un industriālā dizaina centra “Inženieru arsenāls” telpas. Paralēli būvdarbiem notiek arī aktīvs darbs pie Daugavpils tehnikas un industriālā dizaina centra “Inženieru arsenāls” saturiskās koncepcijas izstrādes un ekspozīciju veidošanas.

Būvdarbi jau tuvojas noslēguma stadijai un „Inženieru arsenālu” atvērt apmeklētājiem plānots 2022. gadā.

Daugavpils cietokšņa Inženieru arsenāls būvēts laikā no 1840. līdz 1844. gadam un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Vēsturiski šī ēka tika izmantota bruņojuma priekšmetu un instrumentu izgatavošanai, kā arī remontam. Ēkā atradās rasētava, metāla lietuve, modeļtelpa un dažādas darbnīcas. Padomju gados telpas izmantoja mācību ražošanas darbnīcu vajadzībām, kā arī ierīkoja mašīnu garāžas.

Autora foto