„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Šodienas grāfienes stāsts Bebrenē

No jūlija līdz oktobrim šogad visā Latvijā norisinās „Mājas kafejnīcu dienas”, kad novadi, pagasti, pilsētas un ciemi aicina apmeklētājus nobaudīt vietējo kulināro piedāvājumu, iepazīstot arī vietējās tradīcijas un kultūru. Durvis  apmeklētājiem ver gan ēdināšanas uzņēmumi, gan saimniecības, tūrisma apskates vietas u.c., kas ikdienā nenodarbojas ar ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu.

Ar „Mājas kafejnīcu dienas” piedāvājumu varēja iepazīties arī Bebrenē (Augšdaugavas novads). Pasākums Bebrenē notika 11. septembrī, tas tika papildināts arī citām skaistām aktivitātēm, lai apmeklētāji varētu lietderīgi pavadīt dienu kopā ar ģimeni vai draugu pulkā.

Jau no pl. 12.00 Bebrenes muižā bija iespēja stiprināties ar gardu maltīti. “Mājas kafejnīcu dienas” ietvaros Bebrenes muižā varēja izgaršot "Grāfienes stāstu". Viesiem no tuvākas un tālākas apkārtnes un bebreniešiem bija iespēja baudīt miežu putraimu biezputru ar saldā krējuma un bekona mērci. Ēdienkartē bija arī grauzdiņi, uz ugunskura vārīta tēja, smalkmaizītes un visam klāt -- grāfienes stāsts. Pasākumu papildināja iespēja doties izjādē pa muižas parku vai, sajūtoties kā īstiem muižkungiem un grāfiem,  – vizināties karietē. Visas dienas garumā, katru apaļu stundu tika organizētas ekskursijas pa Bebrenes vēsturisko centru, azartiskais un interesantais kultūras tūrisma organizatores Līgas Pauļukas  stāstījums ļāva iepazīt ciemu un sajust kripatiņu tā īpašās auras. Dienas gaitā ikvienam bija iespēja būt ne vien vērotāju lomā, bet arī iesaistīties aktivitātēs, viena no tām -- darbnīcā “Rudens krāsas”, kur no augiem tapa kompozīcijas. Kopējo norišu buķeti papildināja arī zirgu parāde, kas izpelnījās lielu ievērību. Parādes laikā nākamie zirgkopji demonstrēja graciozo zirgu prasmes, ko vērtēja komisija. Pasniedzēja skaidroja, ka jaunietim, prezentējot zirgu, ir jāspēj ne vien kontrolēt zirgu, ļaujot tam kustēties enerģiski un graciozi, bet jāspēj prezentēt arī sevi, parādot pareizu stāju, veidojot acu kontaktu ar vērtēšanas komisiju. Jāatzīmē, ka Bebrenes vispārizglītojošā un profesionālā vidusskola ir viena no retajām izglītības iestādēm, kur var apgūt lopkopības tehniķa ar specializāciju zirgkopībā profesiju.  

Vakara programmā -- pasākums „Cilvēks. Daba. Tīklojums”, tā ietvaros dzirnavās horeogrāfes un dejotājas Lilijas Liporas kustību apzinātības un elpošanas meistarklase „Vides deja”, bet turpinājumā meistarklase un sarunas par tēmu „Upe -- kultūrainavā”, ko vadīja biologs, zivju ekologs, Vides risinājumu institūta vadošais pētnieks Matīss Žagars.  Biologs stāstīja par savu darbu dažādās ekspedīcijās Latvijā un ārzemēs, pētot daudzveidīgo ūdens pasauli un tās iemītniekus. Raisījās diskusija par zivīm un ilgtspējīgu dabas resursu apsaimniekošanu.

Vakarā pārsteidza „Noskaņu dārzs” – pastaiga „Mīlestības priedes” virzienā pa gaismas taku muižas parkā, kur notika audiovizuālā laikmetīgās dejas izrāde “Brīvības bioloģija. Zuša stāsts”. Izrādi veidoja dejas teātra kompānijas “ Stars’ Well”. Ar savu kustību stāstu mākslinieki lika aizdomāties par dabu un to, kas ir mūsos un kā it viss ir saistīts, raisot domas arī par to, cik viss ir mainīgs…

Bebrene allaž pārsteidz ar skaistu kultūras programmu katrā norisē, pierādot, ka arī lauku reģionos var piedāvāt augstas kvalitātes mākslas pasākumus. Arī šoreiz, apvienojot vairākas aktivitātes, tika radīta sātīga un bagātīga atpūtas diena skaistajā Sēlijas ciemā, ļaujot iepazīt gan vietējo kultūru, tradīcijas, vietu un cilvēkus, gan iepazīstinot arī ar citu sajūtu mākslu.

Autores foto