„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+8.4 °C
apmācies

Pūtēju orķestriem būt!

17. septembrī Ilūkstes Kultūras un mākslas centra pūtēju orķestris „Sēlija”, atzīmējot radošā darba 15 gadu jubileju, aicināja ikvienu doties muzikālā pastaigā.

Svinot svētkus, orķestris muzicēja pats un norisi papildināja draugi – Ilūkstes Kultūras un mākslas centra senioru deju kolektīvs „Ozolzīles”(vadītāja Sandra Stašāne) un atraktīvais pasākumu vadītājs un muzikants ilūkstietis Artūrs Lapa, izskanēja apsveikuma vārdi no kolēģiem un draugiem, arī īpašs sveiciens no dzejnieces Laimas Buķes vēsajā rudens vakarā sasildīja klātesošo sirdis.

Pūtēju orķestris „Sēlija”  savu darbību Ilūkstē atsāka 2006. gada septembrī. Orķestri kopā sapulcināja un joprojām vada Dzintars Ķīsis. Kolektīva kodolu veido daudzi vecie kolektīva dalībnieki, kuri orķestrī darbojušies dažādos laikos un ar dažādiem vadītājiem, kā arī mūzikas skolas pedagogi un audzēkņi. Gadu starpība orķestra dalībniekiem nav bijis šķērslis kolektīva pastāvēšanā, te nesen kā vidusskolu beiguši jaunieši muzicē kopā ar pieredzes bagātiem mūziķiem. Šobrīd pūtēju orķestrī „Sēlija” ir 11 dalībnieki: Dzintars Ķīsis, Andis Ķīsis, Ilvars Ķīsis, Jānis Baginskis, Leonards Juhna, Arvis Jasevičs, Jānis Vitkovskis, Valdis Timšāns, Madars Megnis, Eva Evelīna Repkovska, Elvis Ancāns.

Kolektīva lielākais dzinējspēks, neapšaubāmi, ir tā vadītājs Dzintars Ķīsis, kurš nupat, šī gada maijā, svinēja 80 gadu jubileju! Dzintars Ķīsis vada orķestri ar pašaizliedzību un sirdsdegsmi, meistarīgi un nesavtīgi. Viņa mūzikas mīlestība un draudzīgās attiecības ar cilvēkiem spēj paveikt brīnumus, nesot nozīmīgu ieguldījums kultūras dzīvē.  Dzintars ir arī neskaitāmu skaņdarbu autors. Orķestra misija ir nemainīga -- „pilnveidot un attīstīt muzicēšanas mākslu orķestrī, popularizēt mūzikas nozīmi jaunajai paaudzei, iedvesmot skatītājus”. Kā jebkurš kolektīvs, arī orķestris savā pastāvēšanas laikā  piedzīvojis daudzas atmiņā labi paliekošas situācijas. Ir spēlēts gan  nepateicīgos laikapstākļos, gan tumsā, kad nošu lapu saturs nebija saskatāms, bet mūzikas mīlestība un pienākuma sajūta liek spēlēt, lai tur vai kas!

Orķestris ik gadu sniedz koncertus un piedalās Lāčplēša dienas, Latvijas Republikas Neatkarības proklamēšanas dienas pasākumos Ilūkstē, kā arī dažādos brīvdabas pasākumos tuvākā un tālākā apkaimē. Atskatoties ne tik senā pagātnē, jāpiemin tas, ka 2013. gadā  orķestris „Sēlija” piedalījās koncertā „Sēlija ceļā uz XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem” Ilūkstes estrādē un „Sēlija” kopā ar pārējiem novada pašdarbības kolektīviem piedalījās arī Dziesmu svētku gājienā. Vēlāk Ilūkstē tika aizsākta tradīcija svinēt ikgadējos Sēlijas tautas mākslas svētkus „Sēlija rotā”, un pūtēju orķestris ir bijis visu šo svētku dalībnieks.  

Ar svētku koncertu kolektīvs aicināja sarosīties pašdarbības kolektīvus jaunajai sezonai. Pūtēju orķestris „Sēlija” ir viens no retajiem Augšdaugavas novadā un lepni nes zaļās sēļzemes vārdu, ļaujot ar sevi lepoties.

Komentāri

27.09.2021 21:41
Sonija
Kas var but labaks par puteju orkestri..tada dziva speciga muzika ka skan visa pamale...nak prata tik romantiskas zalumbales ka sendienas..lai skan.....