„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.4 °C
apmācies

Grupa „Horizont” paver jaunus apvāršņus

Septembrī jaunie mūziķi Alise Oļeņina, Pāvels Bulanovs un Ruslans Fišers Daugavpilī jauniešu kafejnīcā “Rai” prezentēja savu pirmo albumu “Ne visi un ne šeit”. Priecē tas, ka Latgalē ir talantīgi jaunieši, kuri pilnveidojas un demonstrē savu radošumu plašākai sabiedrībai. Laikraksta "Latgales Laiks" reportiere tikās ar grupas solistiem viņu radošajā studijā. Saruna par mūziku mijās ar jaukām atmiņām, grupas tuvākās nākotnes plāni bija „paslēpti” aiz jauniešu sirsnīgajiem smaidiem, savukārt nestandarta stāsts par dueta un grupas tapšanu tika pavēstīts laikraksta "Latgales Laiks" lasītājiem.

Radīja mīlestība

Alisi Oļeņinu -- radošu jaunu meiteni, Daugavpils Universitātes studenti, topošo mākslas menedžeri, un Pāvelu Bulanovu, sportisku jaunekli, robežsargu, saveda kopā mūzika. Un tā radās viņu muzikālais duets. Saruna par mīlestību nav bez pamata, jo gan viņu dziesmas, gan albuma prezentācijas koncertu caurvij mīlestība. Jāatzīmē, ka prezentāciju atbalstīja teātra studija „Arlekīns”. Tā bija veidota kā teātra izrāde, kurā svarīgs bija viss -- vārdi, sižets un bērnu priekšnesums. Katra dziesma bija iepriekšējās turpinājums. Vēstījums bija par mīlasstāstu no skolas sola, par to, kā tas attīstījās, par attiecību grūtībām, atkarību kārdinājumiem. Viena aina nomainīja citu un beidzās, kā pasakā, tikai īstenībā -- Pāvels Bulanovs bildināja Alisi, un to viņa nemaz nebija gaidījusi. Ideāls noslēgums viņa sacerētajiem stāstiem -- mīlas dziesmām! Pāvels Bulanovs visu klātbūtnē pasniedza savai mīļotajai Alisei gredzenu un ziedu pušķi. Etīdes par mīlētājiem noslēdzās, skanot klausītāju uzmundrinājumu saucieniem un aplausiem.

Grupas "Horizont" dzimšana

Alise un Pāvels pastāstīja, viss sākās ar jūru, ar romantiku un dziesmām sev. “Mēs kādu laiku dzīvojām pie jūras, tas bija 2018. gada vasarā. Dziesma tapa pati par sevi,” sacīja Alise Oļeņina. Jūra iedvesmo, vilina ar saviem noslēpumiem un skaistumu. Pirmās kopīgās dziesmas -- „Sāls smarža” – pamatā ir kopīgie iespaidi, ko viņi pavisam nesen bija uzrakstījuši uz lapiņām un uzdāvinājuši viens otram atmiņai par divatā pie jūras pavadītajām dienām. Taču grupas izveidošanai un, vēl jo vairāk, albuma izdošanai nepietiek tikai ar romantiku, tam ir nepieciešama gan izglītība, gan neatlaidīga mūzikas apgūšana pašmācības ceļā. Alise Oļeņina kopš bērnības bija saistīta ar mūziku -- dziedāja korī, darbojās teātra pulciņā. Viņas māte Maija Korkliša -- Daugavpils teātra aktrise un teātra studijas „Arlekīns” vadītāja mācīja, kā pareizi elpot, kā runāt uz skatuves. Pastāvīgi notika arī vokālās nodarbības.

Pāvels Bulanovs agri sāka aizrauties ar mūziku un iemācījās spēlēt ģitāru. 2014. gadā viņš izveidoja grupu "Hardweld". Pāvels nepārtraukti pilnveidojas -- mācās tiešsaistē pie pasniedzējiem no Krievijas, apgūst vokālo mākslu pie pasaules līmeņa profesionāļiem.

Grupā „Horizont” ir trīs cilvēki. Ruslans Fišers ir cilvēks orķestris, viņš prot gandrīz visu, saka Pāvels Bulanovs. Ruslans ir bundzinieks, spēlē taustiņinstrumentus, lieliski dzied, bet neredz sevi šādā skanējumā, jo viņu piesaista „smagākā” mūzika, un pie tā viņš arī strādā. Tāpēc pašlaik grupa meklē tos, kas varētu papildināt jaunu dziesmu skanējumu.

Grupai dots nosaukums „Horizont”, jo, raugoties jūras tālumā, ir redzams horizonts. Jūra bija viņu pirmā klausītāja, sākot ar pašu pirmo dziesmu „Sāls smarža”.

Nav iesācēji uz skatuves

„Mēs jau esam uzstājušies koncertos, gan lielos, piemēram, Daugavpils svētkos, gan rīkojuši neliela mēroga pasākumus kafejnīcās. Pašā sākumā, kad nebija tik daudz dziesmu, mēs dziedājām kaverversijas, dziesmas, kuras ir citu dziedātāju repertuārā,” stāsta mūziķi. Reiz, kad Pāvels un Alise apmeklēja „Dobrofest” -- tas ir vērienīgs augstas kvalitātes „dzīvās” rokmūzikas, pankroka un hiphopa žanra, alternatīvās mūzikas festivāls, kuru apmeklē līdz 17 000 skatītāju un kas ilgst vairākas dienas, notika atgadījums, pēc kura viņi nodomāja – „veidosim grupu”. Alise un Pāvels pastaigājās pie teltīm ar ģitāru un dziedāja dziesmas. Gāja, dziedāja, līdz Alise atskatījās un ieraudzīja pūli, kas viņiem sekoja. Tad apstājās, apsēdās uz zemes un pēc klausītāju lūguma (un tie jau bija viņu klausītāji) dziedāja līdz rītam.

Rīkojot savus koncertus kafejnīcās un klubos, Alise un Pāvels pārdomāja ne tikai to programmu, bet arī rūpējās par gaisotni, cenšoties radīt mājīgu vidi. Šim nolūkam viņi izmantoja spilventiņus, tējkannu, apakštasītes, krūzītes, aizkarus. “Svarīgi ir tas, kā skatītāji jūtas,” saka Pāvels Bulanovs, “viss sākas ar gaisotni, tad seko mūzika un tikai pēc tam cilvēki ieklausās dziesmas vārdos.”

„Ne visi un ne šeit"

Albumā "Ne visi un ne šeit" ir deviņas dziesmas, un katrai dziesmai ir sava bildīte, ko zīmējusi Alise Oļeņina. Albumu viņi veidoja paši, īsti nezinot, kā tas darāms, šis process tika apgūts albuma tapšanas laikā. Tas prasīja daudz laika. Dziesmu teksti, kā izrādījās, tapa daudzreiz ātrāk nekā mūzika un tās ierakstīšana. Disks tā „fiziskajā veidolā” tiks izdots nedaudz vēlāk, jo tas vairs nav tik aktuāls kā pirms desmit vai vairāk gadiem. Tomēr tas nāks klajā, lai autori varētu "pieskarties" sava darba rezultātam, lai to uzdāvinātu draugiem, paziņām. Pašlaik albums ir pieejams daudzās digitālajās platformās un sociālajos tīklos. Grupas „Horizont” dalībnieki ir gandarīti un atvērti gan jauniem faniem, gan jauniem talantīgiem mūziķiem un dziedātājiem.

Komentāri

18.10.2021 19:09
Adel
Tur aiz hotizonta zilaa talumaa kads man teica dzivot labak ka nekaa..bet es sezu dzintarjuras malinaa.vilnus uzrunajot dzimta valodaa..es novelu jums uzrunat muziki ne tikai juruu ..vilnus ..bet daudz daudz klausitaju sirdis..jaunus un vecus..jo muzika vieno pasauli..ta dara ..visus mus labakus.priecigakus.gaisakus es zinu ka jums tas izdosies..komponejot dziesmas pulcejot klausitajus .iierakstiet diskus.lai veicas...
18.10.2021 18:45
Lorensa
Supper..