„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+11.4 °C
daļēji mākoņains

Silenē svinēja Ielas dienu

Septembra nogalē Augšdaugavas novada Skrudalienas pagasta Silenes ciemā pagasta iedzīvotāji, ievērojot visus „Covid-19” epidemioloģiskās drošības pasākumus, svinēja Skaistās ielas dienu. Tika nolemts turpmāk šo jauno tematisko ciklu apvienot ar tradicionālo Miķeļdienu -- Ražas svētkiem, kas šajā laikā parasti notiek pagastā.

Sumināja vecos ļaudis

Lai gan iepriekš minēto iemeslu dēļ cilvēku šajā dienā nebija īpaši daudz, tomēr pasākuma programma tika pilnībā īstenota, un, pats galvenais, Ielas dienas svētkos piedalījās pagasta iedzīvotāji, kuriem bija jāierodas obligāti, lai pagasta pārvaldes vadītāja Betija Ivanova varētu pateikt viņiem sirsnīgus un jaukus vēlējumus, kā arī pasniegt gaviļniekiem dāvanas. Šo pagodinājumu izpelnījās 80 gadus vecie pagasta seniori, kuri savulaik šeit godam strādājuši un veikuši citus labus darbus. Jubilāru pulkā bija arī Anastasija Ustinova.

Netika aizmirsti precēti pāri, kuri mīlestībā un saskaņā nodzīvojuši laulībā 50 un 60 gadus, tostarp arī Marija un Grigorijs Sokolovi, kuri, nosvinējuši krāšņo dimanta kāzu jubileju, nu ir apņēmības pilni pavadīt kopā arī nākamo kopdzīves desmitgadi. Grigorijs sacīja: “Mūsu vecums un veselība ļauj cerēt, ka mēs dzīvosim līdz vēsturiskajam datumam. Jo Marijai ir tikai 79 gadi, bet man 81. Mēs mīlam viens otru un nevaram iedomāties dzīvi šķirti. Mūsdienās jaunieši neizvirza sev mērķi dzīvot kopā ilgi un laimīgi. Apprecas un drīz vien katrs aiziet savu ceļu… Bet mēs esam no paaudzes, kas tur godā uzticību.”

Pagasta iedzīvotāji, lauku uzņēmēji Marija un Ivans Šušerti, šogad svin zelta kāzas, arī viņi izpelnījās uzmanību, uzslavas un saņēma dāvanu.

Skrudalienas pagasta pārvaldes vadītāja sveica arī Skaistās ielas vecākos iedzīvotājus – dzīvesbiedrus, kas tur apmetās pirms vairāk nekā 30 gadiem. Savukārt ielai un tās mājām, gan tām, kurās dzīve rit pilnā sparā, gan plūst klusi un vienmērīgi, kā arī nepabeigtajiem un pamestajiem mājokļiem, kuriem nav īpašnieka, gan apdzīvotajai vietai bija veltīts īpašs stends ar unikālām fotogrāfijām un informāciju.

Svētku tirgū – vietējie produkti

Pasākuma vadītājas Eleonora Griškjāne un Alevtina Mihailova veiksmīgi tika galā ar saviem pienākumiem, neļaujot publikai garlaikoties.

Laukumā iepretim pagasta pārvaldes ēkai ierasti atradās dažādu preču -- apģērbu, apavu, pārtikas produktu u.c. tirdzniecības vietas.

Savu produkciju piedāvāja arī vietējie zemnieki. Ābolu pārstrādes, sulu un citas lauksaimniecības produkcijas ražošanas uzņēmuma SIA "ALEXXX" īpašnieks Oļegs Griškjāns kopā ar sievu Irinu piedāvāja svētku dalībniekiem sulas -- gan ābolu, gan ar citu augļu un ogu -- ķirbju, ingvera, burkānu un citronu piedevām. Cena par 3 litriem -- no 3 līdz 3,5 eiro. Tā kā šis gads nebija auglīgs, saimniekiem no vietējiem āboliem izdevās saražot vien aptuveni tonnu gardas vietējo ābolu sulas.

Piemājas saimniecības „Saules” īpašniece Līga Visocka kopā ar dzīvesbiedru Jurijs Pučinski jau ceturtdaļgadsimtu ražo piena produktus: sviestu, skābo krējumu, biezpienu un dažādu šķirņu sierus. Runājot par siera ražošanu, Līga sacīja, ka to viņi apguvuši paši, pārņemot draugu un speciālistu pieredzi: “Patiesībā tā ir mūsu ģimenes tradīcija, jo tad, ja ir govs, no piena var pagatavot daudz ko. Ja ir vēlme un prasmes, panākumi būs. Protams, ir peļņa, bet arī darba ir daudz.”

Meistari ar zelta rokām

Skanēja mūzika un dziesmas sieviešu vokālā ansambļa izpildījumā, bērni un vecākās paaudzes pārstāvji sacentās veiklībā un prasmēs, piedaloties dažādās sporta sacensībās, kuru uzvarētāji saņēma saldumus.

Pagasta jaunatnes lietu speciāliste Ināra Lapkovska bija sagatavojusi plašu izklaides programmu: “Katru gadu šajā laikā mēs svinējām Miķeļdienu. Tagad svētku formāts ir nedaudz mainījies. Bet, runājot par sporta sacensībām, par kurām esmu atbildīga, tās vienmēr ir pulcē gana daudz dalībnieku.”

Silenes pamatskolas zīmēšanas skolotāja Oksana Andrule un viņas palīdze, radošās darbnīcas dalībniece Liza, izgrieza no papīra tauriņus – pagasta simbolu, un dāvināja tos klātesošajiem.

Arī Viktorija Kravcova un viņas palīgs Ēriks, kuri strādā uzņēmumā, kur izgatavo dažādus suvenīrus, dekoratīvus izstrādājumus un emblēmas ar magnētiem, dāvināja tos visiem interesentiem.

Pavāres Tatjana Drusse un Aļona Sokolova tikmēr virtuvē gatavoja maltīti. Apetīti rosinošu aromātu mākonis nāca no dārzeņu un gaļas sautējuma katla, zem kura vēl pirms svētku sākuma dega uguns: “Tā mums ir ierasta lieta, katru gadu atrodamies savā postenī. Arī šodien nepievilsim – paēdināsim visus svētku dalībniekus.” Tatjana un Aļona turēja vārdu. Šķita, ka pienācīgā vienkāršā ēdiena porcija bija aukstumā īpaši garšīga.

Pasākuma noslēgumā Betija Ivanova sacīja, ka lēmums rīkot Ielas dienu un Ražas svētkus tika pieņemts sarežģītos apstākļos, bet ievērojot visus epidemioloģiskās drošības pasākumus: “Miķeļdiena mums ir kļuvusi ierasta un tradicionāla. Laika gaitā tās radošais ietvars kļuva par šauru, un radās nepieciešamība paplašināt tematiku. Tāpēc mēs nolēmām apvienot ar to mūsu ciemata ielu tēmu, jo katrai no tām ir sava bagātīga vēsture. Manuprāt, svētki ir izdevušies.”

Komentāri

18.10.2021 18:41
Lauku skuke
Es esmu taalu no o zemgales.lidzenumuem.bet domas esmu ar jums kopaa..ssai skaistajaa pasakumaa.latgale jo tas ir manas saknes.tadu tik sirsnigu pasakumu ticiet man nav nekur..pasaulee.
18.10.2021 18:31
Lorensa
Lai dieva milestiba..cilkvekmiitiba ciena pret sirmgalvjiem ginenes vertibam..nekad nepanet latgaliti..latgale ir seviska ar siltumu vienkarsibu un cilvekmilestibu.
18.10.2021 18:27
Adel
Briniskigs emocionali skaists pasakums.ar senioru godasanu.gadatirgu un kopa busanu..atstas cilvekos neaizmurstamus siltus mirklus tunsajos rudens vakaros.lai daudz sadu skaistu pasakumu.paldies