„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 13. maijs
Pirmdiena
Ira, Iraīda, Irēna, Irīna
+4.8 °C
apmācies

Aleksejs Vasiļjevs: apkures tarifs Daugavpilī šobrīd varētu būt 150 eiro par MWh

Apkures tarifs Daugavpilī jau tagad varētu būt 150 eiro par megavatstundu (MWh), ja pašvaldības atbildīgās amatpersonas un pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” vadība necenstos kaut ko darīt lietas labā, preses konferencē Daugavpils pilsētas domē žurnālistiem atzina domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Vasiļjevs.


Apkures tarifs pilsētā šobrīd ir aktuālākais jautājums. Vēl pirms pusgada dabasgāzes cena pasaules tirgos bija 135--150 eiro par 1000 kubikmetriem. Patlaban šī cena svārstās jau ap 1200 eiro, kas ir teju desmitkārtīgs pieaugums.


Daugavpils ir pārāk maza struktūrvienība, lai šajā situācijā jelkādā veidā spētu ietekmēt gāzes cenu politiku pasaulē. Pretenzijas varētu izvirzīt Eiropas Savienībai (ES) par to, ka savlaicīgi nav tikuši noslēgti līgumi ar Krieviju par gāzes piegādi. Turklāt ES likumdevēji ir pieņēmuši trešo energopaketi, kas, vienkāršoti sakot, Krievijai uzliek par pienākumu piepildīt ar dabasgāzi vien pusi cauruļvada un pāriet uz biržas cenām.

Aizvadītās aukstās ziemas un karstās vasaras rezultātā gāzes patēriņš krasi pieauga un patlaban lielākā daļa gāzes glabātavu ir piepildītas vien par ceturtdaļu. Tā kā priekšā ir apkures sezona, apkures uzņēmumi sāka masveidā iegādāties gāzi un tās cena “uzlidoja debesīs”.

Ko būtu varējusi izdarīt pašvaldība, lai izvairītos no šādas situācijas? Šī gada martā, kad beidzās dabasgāzes iegādes ilgtermiņa līgums un bija iespēja noslēgt vēl vienu izdevīgu ilgtermiņa līgumu, kā rezultātā siltumenerģijas cena no pašreizējiem 42 eiro par MWh pieaugtu vien līdz 46--47 eiro par MWh. Kaut arī pašvaldības iepriekšējam sasaukumam tika piedāvāts noslēgt šādu līgumu, tas tomēr netika izdarīts. Vēlāk tika noslēgts mazāk izdevīgs līgums, kura termiņš beidzās septembrī un domes jaunais sasaukums saņēma mantojumā šaušalīgas gāzes cenas.


Patlaban gan Daugavpils siltumapgādes uzņēmuma vadība, gan pilsētas pašvaldības vadība dara visu iespējamo, lai nepieļautu drastisku siltumenerģijas tarifa pieaugumu. Pie pašreizējām dabasgāzes cenām pasaules tirgū to izdarīt ir ārkārtīgi grūti.


Daugavpils domes vadība dodas komandējumos un komunicē gan ar koncerna “Gazprom” un Krievijas valsts pārstāvjiem, gan arī ar Ekonomikas ministrijas pārstāvjiem. Diemžēl pašvaldība nesaņem ministrijas atbalstu.


Septembrī ir izdevies noturēt tarifu līdzšinējā līmenī. Nepieļaut cenu kāpumu uzņēmumam izdevies pagaidām uz iekšējo rezervju rēķina, kā arī tādēļ, ka apkures apjoms un dabasgāzes patēriņš septembrī vēl nebija liels. Patlaban notiek cīņa par oktobri, un tā turpināsies vismaz visu šo apkures sezonu, norādīja pašvaldības vadītāja vietnieks.

Patlaban siltumenerģijas tarifs Daugavpilī ir 56,96 eiro par MWh. Pašlaik apkurei Daugavpilī tiek izmantota galvenokārt dabasgāze. Savukārt jaunās ar šķeldu kurināmās katlumājas būvniecības projekta pabeigšana AS „Daugavpils siltumtīkli” TEC-3 dos pilsētai iespēju izvēlēties kurināmo un vajadzības gadījumā kurināt nevis ar ļoti dārgo dabasgāzi, bet gan ar būtiski lētāko šķeldu.