„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Restaurācija Inženieru arsenālā tuvojas noslēgumam

Daugavpils cietoksnī, Inženieru arsenālā, tuvojas noslēgumam vērienīgi restaurācijas darbi. Daugavpils pilsētas domes vecākais eksperts projektu jautājumos Artjoms Mahļins „Latgales Laikam” pastāstīja, ka patlaban darbi ir izpildīti teju par 95%.

Paredzams, ka būvdarbi Inženieru arsenālā turpināsies līdz decembra beigām, bet nākamgad janvārī, pēc vispusīgām pārbaudēm, objekts varētu tikt nodots ekspluatācijā. Paralēli būvdarbiem patlaban tiek risināts jautājums arī par finansējuma piesaisti papildus darbu apmaksai. Papildus darbi bijuši saistīti ar Inženieru Arsenāla ēkas iekšpagalma atjaunošanu, kuras gaitā uziets jauns kultūrslānis, kā arī iepriekš nekonstatētas plaisas stiprināšanu.

Darbu gaitā, darinot jaunas jumta spāres un sijas, ēkai ir nomainīts vecais bojātais jumts, veikti nepieciešamie mūrēšanas darbi, atjaunota ēkas fasāde un iekštelpas. Vēsturiskās ēkas atjaunošana tiek saudzīgi, maksimāli saglabājot tās vēsturiskos elementus. Inženieru arsenāla ēkas atjaunošanas gaitā ņemta vērā arī tās simboliskā vēsturiskā saikne ar inženieriem un tehniskajām zināšanām.

Būvdarbi tiek veikti Eiropas reģionālās attīstības fonda atbalstītajā projektā “Rīteiropas vērtības” un projektā “Kultūras mantojuma objekta publiskās ārtelpas attīstības un pieejamības veicināšana tūrisma pakalpojumu daudzveidošanai Daugavpils pilsētā”. „Inženieru arsenālu” atvērt apmeklētājiem plānots 2022. gadā.

Pēc ēkas restaurācijas tās Rietumu korpusā gar Imperatora ielu tiks ierīkots tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls”. Tajā tiks izveidotas antīko spēkratu un citas tehnikas ekspozīcijas, kā arī piedāvāti vairāki jaunrādītie tūrisma pakalpojumi. „Inženieru arsenāla” izstāžu eksponātu piesaisteī plānots veidot ciešu sadarbību gan ar Rīgas motormuzeju, gan Daugavpils pašvaldības uzņēmumiem, gan arī privātajiem kolekcionāriem, uzņēmumiem, māksliniekiem un citiem interesentiem.

Daugavpils cietokšņa Inženieru arsenāls būvēts laikā no 1840.--1844. gadam un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Vēsturiski šī ēka tika izmantota apbruņojuma priekšmetu un instrumentu izgatavošanai, kā arī remontam. Ēkā atradās rasētava, metāla lietuve, modeļtelpa un dažādas darbnīcas. Padomju gados telpas izmantoja mācību ražošanas darbnīcu vajadzībām, kā arī ierīkoja mašīnu garāžas.